Slik finner du ut hva du egentlig spiser.

Tips oss 2400
Ingen templateIngen templateIngen templateIngen templateIngen templateIngen templateIngen templateIngen templateIngen template
- OI! DET DER ER JO Norges nasjonalrett! Det er altså førti prosent kjøtt i kjøttet.

Det er interessant, mener Jan-Tore Egge.

Vi har tatt med innholdsfortegnelsen fra noen vanlige mat- og drikkeprodukter i norske dagligvarebutikker for å ta en nærmere titt på hva vi egentlig spiser.

Egge er leder av bevegelsen Slow Foods Oslo-avdeling, og er opptatt av hva som egentlig befinner seg i ferdigmaten vi kjøper hver dag.

Bevæpnet med oppslagsverk og mysende blikk hjelper han oss med å dekode den lille skriften på matvarene i norske butikker.

INGREDIENSEN SOM DET er mest av, står nevnt først. Og så videre i synkende rekkefølge etter vekt.

Derfor kommer gjerne tilsetningsstoffene til slutt, siden de er så kraftige og det ikke trengs store mengder.

Av og til bruker produsenten E-nummeret på tilsetningsstoffene, av og til ikke.

- I mange tilfeller velges navnet på stoffet fordi bruk av mange E-numre oppfattes som negativt, sier Egge.

- I noen tilfeller der stoffnavnet har fått negtiv oppmerksomhet, for eksempel natriumglutamat (MSG), velges E-nummeret (her: E 621) i stedet.

Det kan altså være vanskelig å vite nøyaktig hva maten inneholder uten en oversikt over E-stoffenes nummer, navn og egenskaper.

MEN DET ER ikke bare E-stoffer som skjuler seg i ingredienslistene på ferdigmaten.

Med et nennsomt blikk kan man finne fram til sammensetningen av råvarene, hvilke triks som er brukt for å gjøre produksjonen billigst mulig - rett og slett avsløre hva du egentlig putter i deg.

Og det viser seg at selv den flate «nasjonalretten» Grandiosa har noe å skjule hvis man bare leser ingredienslista godt nok.Pizza Grandiosa


Ingredienser:
Hvetemel, Jarlsberg (21,4%), vann, pizzakjøtt (storfekjøtt (40,0%), vann, soyaprotein, stivelse (bl.a. hvete), salt, krydder, aroma, konserveringsmiddel (E 250)), tomatpure, paprika, gjær, vegetabilsk olje, salt, krydder, sukker.

Egges kommentarer:

- Jarlsberg er ikke den verste osten, iallfall. Men pizzakjøtt, hva er det? Det var en merkelig betegnelse. Jeg har aldri skjønt hva slags kjøtt som er på Grandiosa, det smaker noe rart. Hvis jeg hadde blindsmakt kjøttet som er på pizzaen, tror jeg ikke jeg ville klart å identifisere dyret.

- I pizzakjøttet inngår altså 40 prosent storfekjøtt, vann, soyaprotein og stivelse. Det høres nesten ut som rekonstruert kjøtt. Det er 40 prosent kjøtt i kjøttet, dét er interessant. Resten er «blåst opp» med vann, protein og stivelse.

- Konserveringsmiddel E 250 er natriumnitritt. Det er en typisk tendens: Der hvor folk kjenner navnet på et ugunstig tilsetningsstoff og forbinder det med noe, der bruker produsenten E-betegnelsen. Som med natriumnitritt og natriumglutamat — man skriver E 250 og E 621 i stedet.

- Men ellers er det motsatt, man prøver å unngå å få det til å se ut som det er mange E-stoffer ved å oppgi navnet på stoffet i stedet. Man skal dempe angsten og få det til å virke så «hyggelig» som mulig.


Kneippbrød fra Rema 1000

Ingredienser:
Vann, hvetemel, sammalt hvete (20,3%), surdeig av sammalt rug (1,9%), rugmel, gjær, salt, hvetegluten, vegetabilsk fett, soyaolje, sukker, emulgator: E 472e, melbehandlingsmiddel: (ascorbinsyre, enzym).

Egges kommentarer:

- Det ser helt greit ut et stykke. Men så kommer tilsetningsstoffene.

- Tilsatt hvetegluten er for å øke bakeevnen til melet. Problemet med prosessene bak industribakt brød er at de er veldig framskyndet, det skal skje fort. Når man har en hevetid ned mot 15 minutter, må man ha enzymer som får heveprosessen til å gå raskere enn vanlig.

- Vegetabilsk fett bruker ihvertfall ikke jeg når jeg baker et vanlig brød. Det er vel for at det skal virke litt saftigere.


Kavli tubeost med skinke

Ingredienser:
Norsk hvitost, vann, røkt skinke 9%, smeltesalt (dinatriumfosfat), smaksforsterker (natriumglutamat) og farge (annattoekstrakt).

Egges kommentarer:

- Smeltesalt er ikke det helt store. Det er ganske mye fake her. «Norsk hvitost» vil jeg tro er ferskost, man lager nok ikke en ferdig ost for så å «smelte» den igjen. Dette er ikke ost, men et osteprodukt.

- Natriumglutamat (E621) er en kjemisk framstilt smaksforsterker som de lærde strides om. Det kan gi helseproblemer for overfølsomme, og bør ikke gis til hyperaktive.

- Smeltesalter er kjemikalier — dinatriumfosfater - ikke akkurat noe vi lengter etter. De binder vannet i osten. Man vil ha reaksjoner som gjør at osten blir bløt og smørbar.

- Og fargen har også et surt fjes bak seg i boka til Tron Soot Ryen. Der kan vi lese at den inneholder stoffer som noen få reagerer allergisk på, og ikke bør gis til hyperaktive. Men problemet er først og fremst at disse sakene er kosmetikk som ikke har noe direkte med mat å gjøre. Smelteoster er tilgjorte produkter.


Kokt skinke fra Gilde

Ingredienser:
Renskåret svinekjøtt (83%), vann, salt, glukose (mais/potet), stabilisator difosfat, antioksidant natriumaskorbat, konserveringsmiddel natriumlaktat, natriumdiacetat og natriumnitritt.

Egges kommentarer:

- Det første som slår meg er at det er 17 prosent andre ting enn kjøtt. 83 prosent svinekjøtt, og da er produktet blåst opp med vann og salt.

- Glukose fra mais og potet — det er et sukker. Difosfatene er med her også.

- Det er sprøytet inn vann og salt — saltet gjør at skinka holder på mer vann. Produsenten oppnår en større vekt, og kan få en fortjeneste på det.


Pepsi Max

Ingredienser:
Vann, karbondioksid (kullsyre), farge (karamell E 150d), søtstoffer (aspartam* acesulfam K), syrer (fosforsyre, sitronsyre), surhetsregulerende middel (natriumcitrat), aromaer (bl.a. koffein). * Inneholder en fenylalaninkilde.

Egges kommentarer:

- Brus generelt består bare av vann og kunstige tilsetningsstoffer. Denne har ingen kalorier, men heller ingenting annet.

- Kunstig aroma, fargestoffer, og her i tillegg et kunstig søtstoff. Aspartam er noe man ikke bør ha i seg for mye av.

- Natriumsitrat er et salt fremstilt av sitronsyre.

- Hvis noen husker Pippi Langstrømpe og Emil i Lønneberget, så var sukkerdrikke en gang forbundet med en høytidsstemning. Brus og andre sukkervarer var luksus. Nå er det blitt hverdagsprodukter.


STABBURETS informasjonsdirektør Robert Rønning sier til Dagbladet.no at «pizzakjøttet» med bare 40 prosent kjøtt i, er av førsteklasses kvalitet og viktig for Grandiosas unike smak.

- Den originale Grandiosa har vært på markedet i snart 29 år med tilnærmet samme oppskrift. Vi har ingen planer om å tukle med pizzakjøttet som fungerer så bra. For øvrig har vi hele tiden vært åpne om kjøttet, det er deklarert på emballasjen, sier Rønning.

- Tror du ikke forbrukerne ville godtatt å betale et par kroner mer for å få rent kjøtt i stedet for kjøtt som er blåst opp med stivelse, vann og soyaprotein?

- Ja, forbrukerne vil betale mer for kjøttrike pizzaer som for eksempel Lørdagspizza og Full Pakke (begge Grandiosa). Vi ønsker å tilby forbruker valgfrihet og har derfor 7 ulike Grandiosavarianter.

- Dere snakker om «ekte kjærlighet» i reklamefilmene for Grandiosa. Syns du oppblåst kjøtt vitner om ekte kjærlighet til mat?

- Det er et negativt ladet spørsmål. Det viktigste er at den helhetlige smaksopplevelsen på Grandiosa fungerer. Bortsett fra at enkelte matsnobber ikke liker Grandiosa, har vi solid dekning for å snakke om ekte kjærlighet. Vi selger tross alt 25 millioner Grandiosa i året.

TOTALT 316 tilsetningsstoffer er godkjent av EU, det er disse som merkes med E-nummer.

I tillegg kommer flere tusen aromastoffer og prosessfremmende stoffer som ikke behøver å deklareres.

- Og så har vi det som kalles 25-prosentregelen, forklarer Jan-Tore Egge.

- Hvis et sammensatt produkt - for eksempel margarin eller buljong — inngår i et annet som mindre enn 25 prosent av det totale innholdet, er det ikke nødvendig å opplyse om alle dets bestanddeler. Det holder å skrive «margarin» eller «buljong», men disse kan altså inneholde mye rart av tilsetningsstoffer.

Enkelte varer er også fritatt eller delvis fritatt for merkekrav i Norge og andre land. Dette gjelder særlig alkoholholdige drikker.

Øl kan inneholde E 300 (askorbinsyre), E 301 (natriumaskorbat) og E 220/227 (svoveldioksid/kalsiumhydrogensulfitt) uten at det trenger å oppgis. Vin merkes nå med «inneholder sulfitter» eller lignende, en relativt nyinnført bestemmelse.

For dem som har gode lesebriller og har lyst til å vite hva de spiser, anbefaler Egge Tron Soot Ryens bok «E-nummer i maten».

Den gir en fyldig oversikt over de ulike tilsetningsstoffene og hvilke egenskaper — ønskede og uønskede — de har.


Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.
Ingen template

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet Mat på Facebook.
I denne artikkelen