- Det er farlig hvis Norge blir for delt.

Tips oss 2400
Ingen template
Ingen templateIngen templateIngen templateIngen templateIngen templateIngen template
(Dagbaldet.no):- Jeg frykter at både jøder og muslimer vil bli utsatt for rasisme og sosial utstøting og i verste fall voldelige handlinger, sier Kjell Magne Bondevik.

Den tidligere statsministeren har sett med bekymring på den økende volden mot jøder i Oslo den siste tiden.

- Den siste uken har vi sett en oppblomstring av antisemitiske tendenser og trakassering - av jøder, sier Bondevik til Dagbladet.no. Han mener lærerne nå må sterkere banen.

- Jeg vil oppfordre lærere og resten av skole-Norge til å gjøre alt de kan for å motvirke antimuslimske og antisemitiske holdninger, sier Bondevik, som frykter et mer delt Norge.

- Må styrke dialogen
- Det er det som er farlig. For å unngå at vi får delt Norge må vi styrke dialogen mellom kristne, jøder og muslimer. Det er veldig viktig, sier den norske politikeren og teologen. I dag jobber han som daglig leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter

- Jeg tror vi må etablere flere fora for dialog mellom religioner slik som Samarbeidsrådet for Tros- og Livssynsamfunn, sier Bondevik. Han ser for seg at man kan opprette samarbeidsråd lokalt der hvor det er flere religioner.

- Noen steder kan vi ha større råd, andre steder kan vi ha mindre råd. Når mennesker møters fredelig faller ofte mye av fordommene bort og man får fjernet fiendebildene og etablert vennskap, sier Bondevik.

Jaktet på jøder
Bondevik aviser at det kan være problematisk å skape dialog via trossamfunnene.

- På nasjonalt nivå har det fungert veldig bra. Det så vil blant annet under striden rundt Muhammed-tegningene. Det ble mye mindre konflikt i Norge enn flere av nabolandene. Dette er fordi vi har tradisjon for kontakt mellom religionene, sier Bondevik.

Søndag kunne Dagbladet.no avsløre at unger ned i 12-årsalderen ble bedt om å jakte jøder på Blinderen under de voldelige opptøyene i Oslo i helgen. Bondevik reagerer med forferdelse over reportasjen.

Les også: «Støre advarer humorister og demonstranter»

- Men det er også positive eksempler, blant annet har vi sett at muslimsk ungdom har beskyttet jøder, sier Bondevik. Han mener det er viktig å understreke at jødene ikke må rammes på grunn av den israelske politikken.

Kritisk til Israel
- Man kan være kritisk til det jøder gjør i Israel uten at man rammer en hel etnisk gruppe. Nå ser vi en tendens til at det skjer, sier Bondevik. Han mener det er viktig å advare mot stereotype fiendebilder av muslimene.

- Vi ser en økt frykt hos norske muslimer for å bli rammet på grunn av hærverket utført i Oslo. Det er like galt og like viktig å ta avstand fra, sier Bondevik.

Den gode Israel-vennen er skeptisk til Frps holdning til Gaza-konflikten.

- Frp har et alt for ensidig syn. Det er ingen tvil om at Israel har gjengjeldt på en uforholdsmessig måte. Det er viktig å ta avstand fra Hamas og at de skyter tusener av raketter inn på israelsk jord, men Israel har opptrådt på en helt uproporsjonal måte, sier Bondevik.

Bondevik har lenge jobbet for dialog mellom religionene gjennom Oslosenteret for fred og menneskerettigheter.

- Vi har lenge jobbet for å skape mer forståelse mellom den muslimske og den vestlige verden. Hensikten er å bygge ned spenningen og skape økt forståelse og toleranse, sier Bondevik.
Ingen templateIngen template

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen