Finn-Erik Vinje mener navnene Märtha Louise og Ari har valgt for sine barn er bisarre og utidige. Ari Behn slår knallhardt tilbake og mener Vinje driver med «politisk motivert kritikk».

Tips oss 2400
Ingen templateIngen template
Den pensjonerte språkprofessoren kommer med knallhard kritikk av navnevalgene på sin egen blogg på Internett, der han til og med bruker nylig døpte Emma Tallulah som argument for å avskaffe monarkiet:

«Den nyfødte Emma Tallulah er tronarving — et stykke ute i rekken, riktignok, men likevel. Teoretisk foreligger altså den risiko — må Gud forbyde — at vi får et statsoverhode i Norge som heter dronning Emma Tallulah! Derfor, og av en rekke andre grunner, er det på tide å avskaffe monarkiet» skriver Vinje.

Han beskriver det som latterlig navne-anstaltmakeri å kalle barna Emma Tallulah, Maud Angelica og Leah Isadora.

«Unnskyld, men må jeg ha lov til å falle besvimet om av latter? Og hvorav denne forkjærlighet for bokstaven h i utlyd?» skriver Vinje og fortsetter:

«Barnemoren er som kjent meget interessert i åndelighet, healing og engler, og i den sammenhengen passer de bisarre navnene, hva vet jeg».

Ikke fleip
Til Dagbladet sier den kjente språkeksperten at han ser det som en befrielse å skrive om hva han vil på bloggen finnerikvinje.no.

— Nå mener jeg i øst og vest. Jeg har ikke noe karrierehensyn å ta og jeg behøver ikke være venner med noen, sier Vinje.

Artikkelen om Märtha og Aris navnevalg er kategorisert som «språk» og «varia», og bloggeren understreker at det ikke er fleip og tull.

— Jeg mener at dette anstaltmakeriet til kongehuset, med disse besynderlige navnene, er utidig. Jeg synes noen skulle ha hvisket dem i øret at man ikke skal la dette gå over alle grenser, selv om Märtha er sånn new age-type.

Navnedebatt
Vinje mener vi trenger en ny navnedebatt i Norge.

— Jeg ser med forundring på hvordan unger nå blir døpt. Det er de besynderligste navn og et slags jåleri som ikke tiltaler meg i alle fall. Jeg skulle ønske at foreldrene kunne begynt å kalle barna sine Kari, Eva, Knut og Kjell igjen.

— Er det ikke bare fint og fargerikt med nye og varierte navn?

— Nei, det er det altså ikke. Det er flere hensyn å ta, men også hensynet til dette stakkars mennesket Emma Tallulah. Det er et navn som etter min vurdering må kunne risikere å ligge vedkommende til byrde. I den gamle navneloven lå det mye sunt barnevern.

— I det flerkulturelle Norge er da barna vant med alle slags navn?

— Ja, og man kan ikke irritere seg over at barn heter Muhammed og sånn, når de har en helt annen kulturell bakgrunn, men dette er jo supernordmenn. Da er det en utidighet, mener Vinje.

Grimstad
Han legger ikke skjul på sin nære forbindelse til tidligere soussjef ved Slottet, Carl-Erik Grimstad, som av Ari Behn er beskyldt for å ha spredd nedrig sladder om kongehuset i åtte år.

— Vi er gode venner, men jeg har ikke snakket med han om dette.

— Det kan oppleves som dere går til felles aksjon mot kongehuset?

— Det vil være synd, for dette er absolutt ingen samordnet aksjon. Vi har ingen felles agenda. Jeg er helt alene om utspillet i denne saken, hevder Finn-Erik Vinje

Politisk motiv
Ari Behn har vært i mang en mediestorm den siste tida.

— Nå er det slåssing på alle fronter, og dette åpner en ny front, sier han til Dagbladet om kritikken fra Finn-Erik Vinje.

— Vinje har gang på gang vist at han har en politisk motivert kritikk mot meg og min familie. Dette har pågått i mange år, og er ikke noe nytt.

— Hva mener du?

— Jeg vil ikke utdype det videre, utenom å konstatere at dette ikke handler om språkpolitikk.

—Hvordan kommenterer du så Vinjes kritikk av navnevalgene?

— Dette er ren intoleranse. Vinje ville aldri ha rakket ned på samme måte hvis det var naboer i oppgangen hans som kalte sønnen sin Baltazar, det ville gjort ham fremmedfiendtlig, sier Ari Behn.

Han viser til at han selv er døpt Ari Mikael, at søsteren er døpt Anja Sabrina og hans kone Märtha Louise.

— Denne type navnekonstruksjoner er ikke en fremmedgjøring for oss, det er ren hverdag. Men det er kanskje vanskelig å forstå for en person som har fått den særnorske formen Finn-Erik, sier Ari Behn.

For første gang røper han bakgrunnen for at de valgte navnet Emma Tallulah:

— Emma er fantasivennen til min lille datter Leah Isadora. Det var hun som ville at søsteren skulle hete Emma. Tallulah er etter skuespilleren Tallulah Bankhead, som jeg alltid har vært svak for. Hun var en veldig god venn av Tennessee Williams, og svært frittalende.

— Et forbilde for deg?

— Helt klart et forbilde, sier Ari Behn.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen