Ta bakepulverbomba et steg videre. Ny episode i Reale Triks!

Tips oss 2400
TRONDHEIM (Dagbladet.no): Reale Triks-redaksjonen vil gjerne oppfordre verdens militærmakter til å velge lekebomber framfor de som brukes i krig.

Det er nemlig ganske lett å lage en bombe eller rakett med mer futt enn bakepulver-bombene mange av oss lekte seg med i barndommen.

Hemmeligheten er å bruke eddik i tillegg til bakepulveret.

ET TOMT KINDEREGG kan brukes, men det beste resultatet får du med en gammeldags film-boks. De brukes ikke så mye lenger, men hvis du ikke finner en hjemme får du sannsynligvis en gratis hos din nærmeste fotobutikk.

Ha litt bakepulver i fordypningen på lokket, og hell litt eddik i selve boksen. Og nå må du jobbe raskt.

Sett de to delene sammen, rist boksen og sett den med lokket ned. Ta et skritt tilbake og følg nøye med på boksen.

Det blir riktignok litt griseri hvis du gjør dette innendørs, men til gjengjeld får du en større eksplosjon enn med den konvensjonelle bakepulverbomba.

DETTE ER
på en måte et kjemisk våpen.  Det som skjer er at den sure eddiken og det basiske bakepulveret reagerer med hverandre og danner CO2-gass.

Og med så mye gass i en liten, lukket beholder eksploderer hele sulamitten og suser til himmels.

I serien Reale Triks på Dagbladet.no viser NTNU-studenten Andreas Wahl deg hvordan du kan få opp stemningen på festen, imponere vennene dine eller bare stille nysgjerrigheten med artige triks fra vitenskapens verden.

I tidligere episoder av Reale Triks har Andreas Wahl blant annet lagd ildkuler med hendene, laget verdens minste varmluftsballong av en tepose og gått på vannet.

I løpet av 2009 skal Wahl reise rundt med sitt vitenshow til skoler og andre institusjoner landet over, og prosjektet er støttet av Forskningsrådet. Vil du vite mer om showet eller har lyst til å få vitenshowet til ditt arrangement, se nettsiden Vitenshow.no .

Men de beste triksene får du eksklusivt her på Dagbladet.no!

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.