Under sperregrensa.

Tips oss 2400
connect to blink.blink_dev failed at 28.03.2017 kl. 1944connect to dbprod.db1 failed at 28.03.2017 kl. 1944

Tre siste saker fra

Om #VENSTRELM på twitter

er en tjeneste der brukere kan poste små meldinger. Når det skjer noe i verden, skriver folk om det på Twitter, og det utnytter vi i journalistikken vår.

Brukerne kan befinne seg fysisk tett på hendelsen, og har derfor ofte nøyaktige og ferske opplysninger om det som foregår.

les mer

Stavanger, Norge


(STAVANGER): I en rykende fersk meningsmåling Synovate har utført for Dagbladet, havner Venstre under sperregrensa med en oppslutning på 3,9 prosent. Dersom valget hadde vært på mandag måtte Sponheim ha pakket snippsekken på Stortinget for denne gang.

Det ser ikke ut til å bekymre partihøvdingen.

Enkeltmålinger påvirker først og fremst humøret mitt. Men vi ligger på rundt fem prosent på gjennomsnittsmålingene, så utgangspunktet vårt er faktisk bedre enn noensinne. Før siste valg lå oppslutningen vår på halvparten av det vi har nå, og så endte vi på 5,9, sier Venstre-leder Lars Sponheim til Dagbladet.

Nye lekkasjer
Målingen viser at nær en av fire som stemte Venstre ved forrige valg, ikke vet hva de ville stemt hvis det var valg på mandag. Den viser også at partiet lekker velgere til Ap og SV.

— Det er litt rart, vanligvis har Høyre og Venstre utvekslet velgere. Men meningsmålingene varierer normalt mye for mellompartiene, så egentlig har Venstre klart seg bemerkelsesverdig godt, sier valgforsker og professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Hanne Marthe Narud.

Hun fulgte Sponheims taler som observatør fra salen og mener partiet bør satse på skole i valgkampen, for å «stjele» velgere tilbake fra Høyre og SV, og at miljø også er et viktig tema i forhold til spesielt sistnevnte.

— Vinner de på skole har de gjort det helt store, sier Narud.

Satser på skole og miljø
På landsmøtets første dag var nettopp skole og miljø gjengangere i en rekke innlegg fra talerstolen. Dette er ikke tilfeldig, mener Sponheim.

— Vi har alltid vært kunnskapspartiet, men vi har begynt å bestemme at vi vil tydeliggjøre den delen av politikken vår nå, sier han.

Sponheim har stor tro på at de rødgrønne mister flertallet. Han avviser blankt at Venstre vil delta i regjering med andre enn Høyre og KrF. Motstanden mot oljeutvinning i Lofoten er et kriterie for samarbeidet.

Rødgrønt flertall
Gårsdagens måling viser at SV går tilbake, men likevel får de rødgrønne for fjerde måned på rad flertall på Stortinget med 47,6 prosent oppslutning, mot 48 prosent ved stortingsvalget i 2005. Det ville gitt de rødgrønne 86 mandater.

Arbeiderpartiet, som tirsdag avsluttet sitt landsmøte, holder stand med 35,2 prosent. Bakgrunnstallene viser lojale Ap-velgerne, samtidig som Ap trekker velgere fra de to andre regjeringspartiene og fra Frp og Høyre.

— Målinger går opp og ned, og jeg er forberedt på at de vil svinge fram mot valget, sier statsminister Jens Stoltenberg.

SV får 6,4 prosent oppslutning i april, noe som er en nedgang fra jubelmålingen på 9,9 prosent foran landsmøtet i mars, og lavere enn valgresultatet i 2005 på 8,8 prosent.

Frp-hopp
På borgerlig side tar Frp et jafs og får 25,2 prosent. Frp rekrutterer både hjemmesittere og nye velgere. Frp?s oppslutning i april ligger ti prosent under Ap, men til gjengjeld drøye ti prosent over rivalen på høyresida, Høyre.

— Vi ligger høyt og stabilt på de fleste målingene. Dette er et godt utgangspunkt for valgkampen, sier Frp-formann Siv Jensen.

Hun tror årsaken til framgangen i vår er at Frp er tydelig og til stede i de viktige debattene.

— Vi framstår som et tydelig alternativ til Jens Stoltenberg, sier Jensen.

Hun maner de andre borgerlige partiene som har landsmøter i tur og orden nå, til å ta Frp på alvor.Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.