SOS Rasisme med «nazimarsj» mot David Irving.

Tips oss 2400
SOS RASISME: Politiet anmodet gruppen av demonstranter til å flytte seg cirka femti meter fra inngangen til TV2. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT

SOS RASISME: Politiet anmodet gruppen av demonstranter til å flytte seg cirka femti meter fra inngangen til TV2. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT

Karl Johans gate, Norge


  (Dagbladet.no): Omstridte David Irving ankom like etter klokka 12 i dag TV2s lokaler i Oslo sentrum, melder TV2.

Han skal etter planen delta på Tabloid i dag.

Irving ble mottatt av demonstranter fra SOS Rasisme som holdt opp plakater med teksten «Nazister er ikke velkomne i Norge».


Organisasjonen har også sendt ut en masse-SMS:

«Antinazist! Nazisten David Irving er hos TV 2 NÅ! Kom så snart du kan til krysset Karl Johansgt/Kirkegt og vis din avsky mot han! Spre! SOS Rasisme».

Tjuetalls demonstranter
Ifølge Dagbladets reporter på stedet har et tjuetalls demonstranter møtt opp. Politiet er også på stedet og er i opprørsberedskap, men har ikke iverksatt noe ennå.

Politiet undersøker legetimasjonen til alle som går inn og ut av TV2-bygget. Irving selv skal være inne og i opptak med Tabloid.

Etter det Dagbladet forstår skal Irving i et intervju med Tabloids Trude Teige. Dette skal vare i 10-12 minutter i kveldens sending.

I etterkant av intervjuet skal det være en livedebatt der hovedpersonen selv ikke deltar.

- Politiet fikk melding en spontanmarkering som blokkerte inngangen til TV2. Da vi kom til stedet snakket vi med lederen av gruppa, som viste seg å være fra SOS Rasisme, sier Innsatsleder Rune Bjørsvik i oslopolitiet til Dagbladet.

Han opplyser at gruppen med demonstranter ble bedt om å komme seg vekk fra inngangen.

- De har så langt fulgt denne anmodningen og har oppført seg ryddige, sier han.

- Fotfølger ham hele uka
- Én ting er å være nazist, noe helt annet er å gi nazister et mikrofonstativ. Det er motbydelig av TV2 å slippe ham til, sier leder Trond Thorbjørnsen i SOS Rasisme.

Han varsler at organisasjonen kommer til å fotfølge Irving hele uka.

- Vi tror ikke han kommer til å dra til Lillehammer fordi hotellene der ikke vil slippe ham inn. Derfor tror vi foredraget hans kommer til å bli holdt i huset til en privatperson. I den grad vi klarer å finne ut hvor dette finner sted, vil vi følge etter ham også dit, sier lederen.

Vil dere ta i bruk fysiske midler?

- Nei, vi tror på fredelige midler og ikke-vold.

- Gir ytringsfriheten Irwing lov til å si det han vil?

- Nei, dette har ingenting med ytringsfrheten å gjøre. Den er ikke til for å spre myter og gift, sier Thorbjørnsen.

Tar høyde for bråk
Innsatsledere ønsker ikke å kommentere et eventuelt sikkerhetsopplegg rundt den omstridte historikeren.

Dagbladet er kjent med at politiet tar høyde for at det vil oppstå både demonstrasjoner og gateopptøyer i forbindelse med Irvings besøk til Lillehammer fra Oslo.

Etter det Dagbladet erfarer bistår Politiets Sikkerhetstjeneste det lokale i politiet i Lillehammer i saken. Spesielt bistår de med etterretningsopplysninger rundt Blitz og høyreekstreme miljøer som kan tenkes å ankomme Lillehammer denne uka.
- SKAL FOTFØLGES: SOS Rasisme sier de ikke skal la britiske David Irving få hvile et sekund mens han er i landet.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

- SKAL FOTFØLGES: SOS Rasisme sier de ikke skal la britiske David Irving få hvile et sekund mens han er i landet. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet Kultur på Facebook.
I denne artikkelen