Spillerene er bekymret for framtiden.

Tips oss 2400

Pressemeldingen fra Stabæk

Bakgrunn
Stabæk Fotball AS (SFAS) og Stabæk Event AS (SE), har store likviditetsmessige utfordringer.

Driften av Telenor Arena er uberørt av de økonomiske utfordringene i de nevnte selskapene, og Stabæk Fotballs elitelag kommer fortsatt til å spille på Telenor Arena. Arenaen eies av Fornebu Arena AS og fotballen drives gjennom klubben Stabæk.

Stabæk Fotball AS og Stabæk Event AS har orientert sine kreditorer og samarbeidspartnere om at selskapene ikke har likviditet til å dekke kreditorenes krav ved forfall. Det har derfor ved styrebeslutning i selskapene blitt vedtatt å innstille betaling av eldre gjeld. Nye forpliktelser vil bli søkt betalt fortløpende.

Det er vedtatt en plan (se under) som innebærer tilførsel av ny egenkapital til selskapene ved emisjon, slik at alle kreditorer vil bli dekket fullt ut forutsatt at planen blir gjennomført.

Årsaken til disse økonomiske problemene er først og fremst knyttet til følgende:

• Overskridelser knyttet til investeringer i inventar og utstyr i Telenor Arena

• Konsernet har garantert for et definert leienivå knyttet til utleie av de 11.000 kvm næringsarealer i tilknytning til Telenor Arena. I tillegg til konkursen til Arena Fitness er det fortsatt ledige arealer i eiendommen. Det er imidlertid et berettiget håp om at nye store leiekontrakter vil bli signert i løpet av kort tid.

• Innflytting og oppstart på Telenor Arena har medført betydelige merkostnader. I tillegg har driften av Telenor Arena (inkl. Stabæk Fotball) ikke generert de økonomiske resultater som styret har lagt til grunn.
 
Ny struktur
Det har i lengre tid vært planer om å hente ny egenkapital til systemet. Da det har vært usikkerhet knyttet til både driftsmodell og endelige investeringer i Telenor Arena, har styret tidligere valgt å avvente dette arbeidet.

Styret har nå besluttet å arbeide etter en modell hvor Skogan Gård (eiet av Stabæk Holdings største aksjonær Kjell Chr. Ulrichsen) vil bli tilnærmet 100% eier av Telenor Arena. Samtidig er det vedtatt å fremme forslag om at det tilføres ny egenkapital til virksomhetene som drives i SFAS og SE. De som deltar i emisjonen vil bli eiere av disse virksomhetene. Det blir så tegnet en ny leieavtale med tilgang til hele Telenor Arena.

Styret forventer at avklaringer knyttet til emisjonen vil foreligge innen 4 uker.

Kjell Chr. Ulrichsen har vært en betydelig bidragsyter i arbeidet med å etablere den nye forretningsmodell.

Lars Holter-Sørensen
BISLETT (Dagbladet.no): Uvitende om likviditetskrisen arbeidsgiveren har havnet i, reiste Stabæk-spillerne på sommerferie og landslagsoppdrag etter at Tromsø ble slått 2-0 i Telenor Arena på mandag.

Tirsdag kveld mottok spillergruppa en sms fra sportsdirektør Lars Bohinen om at Stabæk hadde avviklet et allmøte for administrasjonen hvor den økonomiske situasjonen sto på dagsordenen. Budskapet var enkelt; kostnadsnivået overstiger inntektsnivået, og Stabæk kom til å sende ut en pressemelding onsdag morgen (se faktaboks).

Innholdet i pressemeldingen etterlot et inntrykk av en klubb på konkursens rand. Stabæk hadde rett og slett ikke penger til å gjøre opp for seg overfor alle kreditorer.

I ettermiddag gikk Stabæk-investor Kjell Christian Ulrichsen inn med et likviditetslån på i underkant av 10 millioner kroner for å avhjelpe den mest akutte krisesituasjonen som har oppstått på Fornebu. Men klubben trenger fortsatt 30-40 millioner kroner for å holde hodet over vannet denne sesongen.

- Sjokkerende
Tallene bekymrer Stabæks landslagsspillere i oppladningen til de avgjørende kvalifiseringskampene mot Makedonia og Nederland.

- Jeg har skjønt at noe er halvveis gæernt, men ikke at det er snakk om sånne summer, sier Henning Hauger til Dagbladet.no.

Midtbanemannen, som er oppfostret i bærumsklubben, var ikke klar over hvor graverende den økonomiske situasjonen var før han leste saken som sto på trykk i dagens utgave av Budstikka.

- Det var en sjokkerende beskjed å få. Jeg ble helt satt ut. Jeg får høre med ledelsen når jeg kommer tilbake for å høre om det er så ille som det står i avisa, sier Henning Hauger til Dagbladet.no.

Ettersom Hauger ikke har fått utfyllende informasjon fra klubbledelsen, ønsker han å være varsom med å trekke konklusjoner. Men om opplysningene som har kommet fram i pressen skulle stemme, innser han at Stabæk går vanskelig tider i møte.

- Det er klart det blir vrient å opprettholde den sportslige satsingen om Stabæk skylder så mye penger, sier Hauger.

Champions League ikke nok?

Stabæk skal seinere i sommer ut i kvalifiseringsspill til gruppespillet i Champions League. Skulle klubben komme seg igjennom nåløyet, venter en gigantisk inngangspremie fra Uefa. Det er imidlertid ingen automatikk at Norge får noen representant i Europas gjeveste klubbselskap, og det er heller ingen automatikk i at inntektene fra Champions League er nok til å rette opp den økonomiske slagsiden i Stabæk.

- Inntektene ved å komme seg til gruppespillet i Champions League, vil kanskje redde sesongen, men det er noe mer som må være feil, sier Jon Inge Høiland til Dagbladet.no.


Landslagsbacken er i likhet med Hauger ukjent med detaljene utover det som kom fram i tekstmeldingen fra Bohinen.

- Vi har ikke fått noen signaler utover at kostanadene er høyere enn inntektene, understreker han, og vil helst ikke si for mye før han har fått høre hva klubbledelsen har å si.

- Det er overraskende høye summer, men vi får se om alt stemmer når vi kommer tilbake fra landslagssamling. Jeg regner med at vi får mer informasjon da, sier Høiland, som har full tillit til at administrasjonen tar grepene som er nødvendig mens spillergruppa er bortreist.

Solgte næringseiendom for 300 millioner
Modellen Stabæk har skissert for å komme seg ut av uføret, innbærer blant annet at Kjell Christian Ulrichsen overtar 90 prosent av aksjene i Fornebu Arena AS, som eier Telenor Arena.

Stabæk har dermed måttet gi slipp på prestisjeprosjektet, som skulle være grunnsteinen i klubbens visjon om å bli en stormakt i skandinavisk fotball. Men allerede tilbake i 2007 begynte Stabæk å selge seg ned da meglerhuset Pareto fikk i oppgave å formidle salget av næringarealene i arenaen. Det betyr at klubben bare har sittet igjen med det som har med fotball å gjøre i Telenor Arena

Stabæk skal ha inkassert 300 millioner kroner på salget av de 11.000 kvadrameterene, ifølge budstikka.no, men høye byggekostnader og finanskrise har ført til at klubben var i stand til å holde arenaen i eget eie i lenger enn fem måneder etter innvielsen.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet Sporten på Facebook.