Jusekspert Arne Willy Dahl gir Kongos milliardkrav det glatte lag.

Tips oss 2400
FORUNDRET: Arne Willy Dahl, generaladvokat i Forsvaret og ekspert på internasjonal rett, steiler over Kongos krav mot Norge. - Jeg har aldri hørt om noe liknende, sier han til Dagbladet. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET

FORUNDRET: Arne Willy Dahl, generaladvokat i Forsvaret og ekspert på internasjonal rett, steiler over Kongos krav mot Norge. - Jeg har aldri hørt om noe liknende, sier han til Dagbladet. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET

Kravene mot de tiltalte og Norge

• Den kongolesiske staten krever Moland og French, samt den norske staten, for 500 milliarder dollar - 3038 milliarder kroner. Dette er 653 milliarder kroner mer enn den nåværende verdien av det norske oljefondet.

• Den drepte sjåførens familie og fagforeningsleder krever til sammen 20 millioner dollar - 121 millioner kroner.

• De to vitnene som var med i drapsbilen, krever 10 millioner dollar hver - til sammen 121 millioner kroner.

• Eieren av drapsbilen krever erstatning for tapet av sjåfør Kasongo, 1 million dollar (6,1 millioner kroner), samt kompensasjon for bilen - 400 dollar per dag. For tida er summen på 45 000 dollar, eller 274 000 kroner.

  Se større kart Kisangani

  Kongo-saken

  • Tjostolv Moland (28) fra Aust-Agder og Joshua French (27) fra Vestfold er tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo (30) i Kongo i begynnelsen av mai i år.

  • Fredag 14. august startet rettssaken mot de to. Den føres ved en militær domstol i Kisangani.

  • Tiltalen omfatter både drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund.

  • De to nekter skyld og hevder Kasongo ble drept av en væpnet bande. To vitner hevder de så nordmennene skyte Kasongo.

  • Begge nordmennene har bakgrunn fra Forsvaret og fra private sikkerhetsselskaper. De hadde på seg ID-kort fra Forsvaret da de ble pågrepet 9. og 11. mai.

  (NTB)
  (Dagbladet): - Jeg kan ikke forestille meg noen som helst fornuftig grunn til å framsette et slikt krav. Beløpet høres ut som fri fantasi, sier generaladvokat og ekspert på internasjonal rett Arne Willy Dahl til Dagbladet.

  Kravet han sikter til, ble framsatt under torsdagens sluttprosedyrer i drapssaken mot Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) i Kongo. Det sentralafrikanske landet krever de tiltalte og den norske staten for svimlende 500 milliarder dollar - eller 3038 milliarder kroner.

  Summen er 45 ganger større enn Kongos eget bruttonasjonalprodukt og er 653 milliarder høyere enn det norske oljefondets nåværende verdi.

  - På oppdrag for Norge
  Bakgrunnen for kravet er at de drapstiltalte nordmennene skal ha vært på oppdrag for Norge da sjåføren Abedi Kasongo (30) ble drept nær Kisangani 5. mai. Det underbygges av at de begge har bakgrunn fra Garden, samt at ID-kort fra Forsvaret og det private sikkerhetsselskapet SIG ble funnet på på dem da de ble tatt.

  I tillegg til gigantkravet fra den kongolesiske staten blir de tiltalte og Norge i tillegg avkrevd til sammen 41 millioner dollar - 250 millioner kroner - av drapsoffer Kasongos familie, fagforeningsleder og arbeidsgiver samt de to som var medpassasjerer i drapsbilen, og som nå er sentrale vitner i saken.

  Kasongos arbeidsgivers advokater rettferdiggjorde sitt krav ved å sammenlikne saken med Lockerbie-bombingen i 1988, der 270 mennesker mistet livet. De etterlattes familie fikk til slutt utbetalt 2,7 milliarder dollar - 16 milliarder kroner - av Libya, som påtok seg ansvaret for terroraksjonen.

  Dahl lar seg ikke imponere av Lockerbie-sammenlikningen.

  - Det er snakk om to helt forskjellige tilfeller. Det er ingen kjent forbindelse mellom Norge og drapet, slik det var mellom Libya og Lockerbie-angrepet, sier han.

  - Norge ikke part
  Utenriksdepartementet (UD) avviste tidligere torsdag kveld at de tar Kongos milliardkrav særlig alvorlig.

  - Vi forholder oss ikke til disse kravene. Norge er ikke part og er ikke sivilt ansvarlig i saken, sa Ragnhild Imerslund, underdirektør i UD, til Dagbladet.

  Hun framholdt at Kongo ikke har anledning til å stevne Norge på en slik måte som det er blitt gjort i Kisangani:

  - Det fins ikke folkerettslig grunnlag for å stevne en annen stat i en nasjonal rettssak; det må i så fall skje i Den internasjonale domstolen i Haag, sa Imerslund.

  Påtalemyndigheten i Kisangani akter å kreve dødsstraff for Moland og French. Selv nekter de å forklare seg på grunn av det de anser som en farseaktig rettssak.

  - De overgikk seg selv i dag, sa French til Dagbladet etter at dagens prosedyrer var unnagjort.

  Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

  RAPPORTER INN HER
  Lik Dagbladet på Facebook.
  I denne artikkelen