Leverte anken i Kisangani i dag, bekrefter forsvareren.

Tips oss 2400
MOTPART: Alexis Mwamba, Kongos utenriksminister, ga tidligere i dag garantier for at Moland og French ikke vil bli henrettet, trass i at de er dømt til døden i Kisangani. Foto: IVAN SEKRETAREV/AP/SCANPIX

MOTPART: Alexis Mwamba, Kongos utenriksminister, ga tidligere i dag garantier for at Moland og French ikke vil bli henrettet, trass i at de er dømt til døden i Kisangani. Foto: IVAN SEKRETAREV/AP/SCANPIX

  Se større kart Kisangani

  Værmelding for Kisangani

  I dag I morgen Fredag Lørdag
  Skyet28°Lettskyet31°Enkelte regnbyger med torden, perioder med sol31°Torden og regn26°

  Fakta om Kongo-saken

  • Tjostolv Moland (28) fra Aust-Agder og Joshua French (27) fra Vestfold ble dømt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo (30) i Kongo i begynnelsen av mai i år.

  • Tiltalen ved militærdomstolen i Kisangani omfattet både drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund.

  • De to nekter skyld og hevder Kasongo ble drept av en væpnet bande.

  • 8. september ble de begge idømt dødsstraff.

  • Begge nordmennene har bakgrunn fra Forsvaret og fra private sikkerhetsselskaper. De hadde på seg ID-kort fra Forsvaret da de ble pågrepet 9. og 11. mai.

  • De hadde også visittkort fra et selskap kalt SIG Uganda i bagasjen. På visittkortene bruker de aliasene Mike Callan (Moland) og John Hunt (French).

  • Torgeir Friksen i det private selskapet Special Intervention Group (SIG) har avvist at Moland og French jobber for hans selskap.

  (NTB/Dagbladet)
  (Dagbladet.no): Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) ble i går dømt til døden, og funnet skyldig i drap, spionasje for Norge, dannelse av kriminelt forbund, ran og drapsforsøk, og i Molands tilfelle også ulovlig våpenbesittelse.

  Nå er det klart at de anker dommen.

  Nordmennenes advokat Guillame Likwela bekrefter overfor Dagbladet at anken er levert til militærdomstolen i Kisangani.

  - Jeg var nettopp og leverte den nå, sier han når Dagbladet snakker med ham i 14.30-tida i sentralfengselet i dag.

  To til tre uker
  Ankesaken kan komme opp allerede i løpet av to eller tre uker. Likwela bekrefter smilende at han og hovedforsvarer Andre Kibambe fortsatt vil forsvare nordmennene under ankesaken.

  Forsvarer Andre Kibambe har tidligere sagt at anken allerede var skrevet ferdig før dommen falt.

  Dagbladet skrev i går at en anke til Høyesterett i Kinshasa kan bli vanskeliggjort av at de sivile partene ikke nødvendigvis har råd til å fly til hovedstaden for å tale sin sak. Dermed kunne provinsmyndighetene gjøre det vanskelig å anke.

  French sier i dag at han og Moland nå har fått melding om at kongolesiske myndigheter er klar over pengeproblemene, og at det er gitt signaler fra Kongo om at problemet vil bli løst.

  I går kom det fram at advokat Kibambe manglet 130 000 kroner av honoraret for advokattjenesten, og han var ikke tilstede i retten da dommen falt i går.

  - Det er gitt garantier fra Norge om at pengene vil bli betalt, sier Joshua French.

  Glade for Støres samtale
  I ettermiddag fortalte Jonas Gahr Støre om samtalen han hadde med sin kongolesiske kollega Alexis Mwamba tidligere i dag. Under samtalen fikk han forsikringer om at de to drapsdømte nordmennene ikke vil bli henrettet, og samtidig åpnet Mwamba for at de to kan sone i Norge.

  - Vi er glade for å høre at han har snakket med sin kongolesiske kollega, sier French og Moland til Dagbladet.

  Utenriksministeren uttrykte i dag at han har tillit til kongolesiske myndigheter.

  - Jeg er ikke bekymret, jeg stoler på garantiene jeg har fått fra myndighetene, om at rettssikkerheten vil bli ivaretatt, sa Støre og understreket at saken nå er tatt til høyeste hold i Kongo og ikke lenger befinner seg i rettssalen i Kisangani.

  Støre har også tatt opp saken med Sveriges utenriksminister Carl Bildt i dag, som forsikrer om at Norge har støtte fra Sverige og EU. Sverige sitter for tiden med formannskapet i EU.

  To videre rettsinstanser
  Hvis anken blir tatt til følge, skal saken gå til en høyere militær domstol i Kisangani. Den siste ankemuligheten ligger i den militære høyesteretten i hovedstaden Kinshasa.

  I går sa en jusekspert i Kongo til Dagbladet at Moland og French ikke skulle vært stilt for en militærdomstol.

  SNAKKET MED KONGO: Utenriksminister Jonas Gahr Støre informerte pressen om samtalen med sin kongolesiske kollega tidligere i dag. Foto: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX

  SNAKKET MED KONGO: Utenriksminister Jonas Gahr Støre informerte pressen om samtalen med sin kongolesiske kollega tidligere i dag. Foto: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX

  Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

  RAPPORTER INN HER
  Lik Dagbladet på Facebook.