Den jødiske jenta med dagbøkene er endelig på Youtube.

Tips oss 2400

Anne Frank:

Anne Frank, , var en nederlandsk jente av tysk-jødisk ætt som etterlot seg en dagbok fra sin tid i dekning under den annen verdenskrig (14. juni 1942 — 1. august 1944).

Umiddelbart etter familiens arrestasjon fant naboene Annes etterlatte papirer, bl.a. dagboken som senere gjorde henne berømt, og som er oversatt til en rekke språk.

Som vitnesbyrd om en ung pikes sjeleliv under daglig trussel om døden er den et enestående menneskelig dokument.

Dagboken er dramatisert av Frances Goodrich og Albert Hackett og filmatisert.

Anne Frank døde i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen i mars 1945.

Familiens skjulested i Amsterdam er nå museum.
Foto: Anne Frank House

Foto: Anne Frank House

  Se større kart Amsterdam

  (Dagbladet): Annelies Marie «Anne» Frank gikk sammen med sin jødiske familie og fire venner i skjul i Amsterdam sommeren 1942, etter at de ble innkalt til en arbeidsleir av den tyske okkupasjonsmakten.

  I tiden som fulgte skrev hun om hvordan livet i skjul var i dagboka hun hadde fått av faren, Otto Heinrich Frank. Faren fikk gitt ut dagboka, på norsk «Anne Franks dagbok», etter krigen.

  For første gang kan man nå se den jødiske jenta Anne Frank i levende bilder, i et lite filmklipp tatt opp i anledning naboenes bryllup 22 juli 1941. I det 20 sekunders klippet lener hun seg ut av vinduet i 3. etasje, for å se brudeparet som spaserer ut hjemmefra i Merwedeplein nummer 37. Anne Frank bodde i nummer 39.

  Filmen er lagt ut av museet Anne Frank House, der mange kommenterer filmen, som til nå har fått over 700 000 seere siden den ble publisert 23. september.

  Familien overlevde i dekning fram til de ble avslørt i august 1944. Anne Frank, søsteren og moren døde alle i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen.

  Faren Otto overlevde og gikk bort i 1980.

  Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

  RAPPORTER INN HER
  Lik Dagbladet på Facebook.