Statsminister Jens Stoltenberg tilhører risikogruppe.

Tips oss 2400
STIKKET: Statsministeren har fått en sprøyte med vaksine mot svineinfluensa.  Foto: EPA

STIKKET: Statsministeren har fått en sprøyte med vaksine mot svineinfluensa. Foto: EPA

Bør jeg vaksinere meg?

Grunnene til å vaksinere seg er mange, skal vi tro helsemyndighetene:

• Ny influensa A (H1N1) er et nytt influensavirus som de færreste er motstandsdyktige mot, og sannsynligheten for å bli syk er stor.

• Vaksinasjon er det mest effektive tiltaket for å beskytte seg mot pandemisk influensa.

• Det er, ifølge myndighetene, langt større risiko for alvorlig sykdom og død ved influensa enn for mulige skadevirkninger av vaksinen.

• Personer med kronisk luftveissykdom, kronisk hjerteog karsykdom, nedsatt forsvar mot infeksjoner, diabetes type 1 eller 2, kronisk nyresvikt eller leversvikt, kronisk nevrologisk sykdom eller skade, samt personer med svært alvorlig fedme er særlig utsatt for komplikasjoner.

• Gravide i 2. eller 3. trimester (etter 12. svangerskapsuke) anbefales å ta pandemivaksinen fordi influensasykdom hos gravide kan gi alvorlige følger for mor og foster. Gravide i 1. trimester kan bli anbefalt vaksinen, hvis de har underliggende alvorlige sykdommer. Ifølge undersøkelser fra USA er risikoen for alvorlig sykdom og død på grunn av ny influensa A (H1N1) 4-9 ganger høyere hos gravide enn hos ikke-gravide.

• For de fleste vil influensaen være mild, men noen blir likevel alvorlig syke.

• Dersom du tidligere har hatt alvorlig allergiskreaksjon mot noen av innholdsstoffene i den nye vaksinen, bør du ikke vaksineres. Siden vaksinen er dyrket på egg skal du være forsiktig hvis du har alvorlige former for eggallergi.

• Vaksinen kan gi bivirkninger. Vanlige bivirkninger etter pandemivaksinasjon er smerter, rødhet og hevelse ved innstikkstedet, hodepine, tretthet, feber, ømme muskler og leddsmerter, moderat feber og hovne lymfekjertler.

• Eventuelt svært sjeldne bivirkninger kan bare oppdages etter at et stort antall personer har fått legemiddelet/vaksinen. Det har ikke skjedd ennå, derfor overvåker myndighetene dette fortløpende.

• Fordi vaksinen leveres i glass med flere doser, inneholder den konserveringsmiddelet Tiomersal, en kvikksølvforbindelse som har bakteriedrepende effekt. Tiomersal har likevel vært brukt som konserveringsmiddel i vaksiner siden 1930-tallet, og det er gjort grundige studier i store befolkningsgrupper med Tiomersal som vaksinetilsetning.

• Foreløpig har man lite data om bruken av vaksinen til barn, men flere studier pågår.

Kilder: www.pandemi.no — myndighetenesnettside ompandemisk influensa og www.fhi.no
(Dagbladet): - I tråd med helsemyndighetenes råd har statsministeren nå vaksinert seg, sier politisk rådgiver Sindre Fossum Beyer ved Statsministerens kontor.

Ikke i tvil
Til Dagbladet sier Stoltenberg at han ikke var i tvil om å ta vaksinen.

- Det er viktig at vi alle følger helsemyndighetens råd i forhold influensa A(H1N1). Jeg fulgte helsemyndighetenes råd om å vaksinere meg, sier Stoltenberg.

Sprøyta med vaksine fikk han i slutten av forrige uke.

Første stikk
Det første stikket i regjeringen var det imidlertid Jonas Gahr Støre (Ap) som fikk. Utenriksministeren fikk vaksine tidlig, til tross for at han ikke tilhører noen risikogruppe.

Det gjør derimot statsministeren.

- Stoltenberg har tidligere vært åpen om at han har Bekhterev. Behandlingen av denne sykdommen gjør at han tilhører en risikogruppe, sier Fossum Beyer til Dagbladet.

Venter på tur
De øvrige medlemmene av regjeringen må fortsatt vente på tur.

- Statsministeren har fulgt det samme vaksineringssystemet som alle andre, sier Fossum Beyer.
 

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.