Gå på en sprekk i dagens «Reale juletriks».

Tips oss 2400

Fakta: GLYSEROL

• Et alkohol, også kalt glycerin eller propantriol.

• Kjemisk formel: CH2OH-CHOH-CH2OH eller C3H5(OH)3.

• Tyktflytende og fargeløs væske med en rekke bruksområder, blant annet i oljer, kosmetikk, hudkremer, mat, snop og til flekkfjerning.

• Glyserol er en hygroskopisk væske som kan suge til seg store mengder vann.

• På grunn av sine tre (-OH)-grupper er glyserol et treverdig alkohol.

Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia.org
DEN JEVNE SÅPEBOBLA er pen, men ei pyse. La oss tøffe dem opp i dagens «Reale juletriks».

Oppskrifta fra barndommen trenger bare enkle modifikasjoner: Rent vann (destillert eller fra flaske), oppvasksåpe, en nyvaska vott, noe å blåse med og glyserol - et alkohol du kan kjøpe på apoteket.

BLAND À LA INSTRUKSJONENE i videoen over, la gjerne løsninga hvile i noen timer og blås i vei. Forsøk med ulike tekstiler og boblestørrelser, for å se hva som gir best sprett og holdbarhet.

Renslighet er en selvfølge i dette trikset.

«Vanlige» såpebobler er fantastisk skjøre, og sprekker straks vannet fordamper eller når de kommer i kontakt med skitt og smuss på hender eller bord.

HER FÅR GLYSEROLEN sin fortjente tid i rampelyset.

Den fargeløse, tyktflytende og søte væsken brukes blant annet i kosmetikk, godteri, antifrys, oljer og er såkalt hygroskopisk, som betyr at den absorberer vann fra lufta rundt seg.

Glyserolen inngår kjemiske bindinger med vannmolekylene i boblene, og hindrer dem i å fordampe fritt fra overflata. Dette gir levetid langt utover de usle sekundene i den gemene såpebobla.

Det bidrar også til at boblene blir smidigere og tåler spretting bedre.

OM DU VIL FREKKE OPP boblene ytterligere, og tilfeldigvis har litt tørris liggende, kan du fylle boblene med røyk.

Legg noen biter tørris - som er frosset CO2 - i varmt vann, og led den sublimerte gassen over til boblevannet gjennom en slange.

Du vil se at disse boblene faller mot bakken som en stein. Hvorfor gjør de det?

SEND SVARET i en sms med kodeord JULETRIKS til 2400, for å delta i trekninga av et 300 kroners gavekort på populærvitenskapelige gjenstander fra Vitenwahl.no.

FYSIKER OG VITENSHOWER Andreas Wahl, som tidligere har stått for Dagbladet-serien «Reale triks», preparerer og serverer ett daglig juleeksperiment du kan tilberede hjemme fram mot julaften.

Så langt i desember har han blant annet vist boblende elefanttannpasta, et eggstremt risikabelt triks, et gentlemanstriks, brennende spiker og hvordan du starter et våpenkappløp på kontoret med kålrabikanoner.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.