Nei. Se glass bli usynlig i «Reale juletriks».

Tips oss 2400
I PÅVENTE AV USYNLIGHETSKAPPEN nøyer «Reale juletriks» i dag seg med å gjøre glass og vann (!) usynlig.

ÅRSAKEN TIL AT du kan se et vindu, som går for å være gjennomsiktig, er at glass og andre materialer har en såkalt brytningsindeks; et mål på hvor mye lyshastigheten reduseres i forhold til farta i vakuum.

I tillegg til vil lyset endre retning når det skifter fra ett medium til et annet.

Så lys mot et vindu vil først endre vinkel når det går fra luft til glass, og deretter når det forlater glasset til fordel for mer luft. En del av lyset vil også reflekteres.

Resultat: Du oppfatter og forsøker (som oftest) ikke å gå gjennom en glassdør, og får vansker med å se klart under vann.

HVORDAN GJØR VI NOE «USYNLIG»?
Som vist i «Reale juletriks»-videoen over er det bare å matche brytningsindekser.

Brytningsindeksen til glass ligger ofte på rundt 1,5. Pyrex-glass, som gjerne blir brukt av kjemikere, er 1,474, som tilfeldigvis er ekstremt nær den du finner i rapsolje.

Forsøk med ulike glassbeholdere du finner i kjøkkenskapet hjemme, og gjør som fysiker Andreas Wahl i videoen over. Når du treffer brytningsblink vil lyset rase uhindret gjennom uten plagsomme vinkel- og hastighetsendringer.

Og poof! Glasset har tilsynelatende blitt spist av langolierene, og forbløffede, uvitenskapelige familiemedlemmer vil lure på hvor fikk snåsaegenskapene fra.

KONKURRANSE I DAG: Hva brukes lys med en frekvens på 2450 MHz og en bølgelengde på rundt 12 centimeter til?

Send svaret i en sms med kodeord JULETRIKS til 2400 innen midnatt, for å bli med i trekningen av et 300-kroners gavekort fra Vitenwahl.no.

FYSIKER OG VITENSHOWER Andreas Wahl, som tidligere har stått for Dagbladet-serien «Reale triks», preparerer og serverer ett daglig eksperiment du kan tilberede hjemme fram mot julaften.

Så langt i desember har han blant annet vist hvordan du desarmerer en brusbombe, lager verdens enkleste motor og sørger for skyhøye skumsprut.

Her kan du se alle episodene.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.