I Sigdal kan du bo som mongolene - men med norsk komfort.

Tips oss 2400
Smakfullt: Selv om jurten ser primitiv ut fra utsiden, er den overraskende smakfullt og komfortabelt innredet. Foto: Mette Møller.

Smakfullt: Selv om jurten ser primitiv ut fra utsiden, er den overraskende smakfullt og komfortabelt innredet. Foto: Mette Møller.

Jurt

• En jurt er et slags rundt telt, med en trekonstruksjon som basis, og en duk som fungerer som vegger og tak.

• Tradisjonelt blir jurten brukt som bolig av mongolene, med en duk i ull. I det våte, vestlige klimaet vi har, er det imidlertid flere spesialtilpassede fabrikkproduserte duker på markedet.

• Kalles «yurt» eller «ger» internasjonalt, men er oversatt til «jurt» på norsk.

• Ordet «yurt» kommer fra tyrkisk, og refererer til det avtrykket en jurt etterlater seg i naturen.

• I Europa finnes mange jurter i blant annet Frankrike, England og Nederland, både privateide og jurter for utleie og overnatting.

Les mer om jurt: www.yurt.no

Overnatte i en jurt?

• Prisen for en jurt, som rommer fra én til fire personer, er 750 kroner. I påskeuken øker den til 1000 kroner. Foreløpig tilbyr Halvorseth camping to jurter.

• Det er mest praktisk å bruke bil til Sigdal, men det er også mulig å ta buss fra Oslo til Åmot, og videre til Prestfoss, dersom man reiser via hovedstaden.

Les mer: www.yurts.no

Dette kan du gjøre

• Om sommeren tilbyr Petra og Jeroen Willemse kanoutleie, og mulighet for å låne telt og sove på en av øyene i området. Det er mange fine fiskevann i Sigdal.

• Fra Halvorseth camping og jurtene tar det ca. 40 minutter å kjøre til Norefjell skisenter. Foretrekker du bortoverski, går det langrennsløype noen hundre meter unna campingplassen.

• Om vinteren samarbeider Petra og Jeroen med et lokalt firma om hundesledeturer.

Sigdal kalles gjerne «kunstnerdalen», og kan by på attraksjoner som Theodor Kittelsens hus og en av landets best besøkte attraksjoner, Blaafarveværket.
Delikat: Ingenting med dette badet tilsier at man bor i en slags telthytte. Foto: Mette Møller.

Delikat: Ingenting med dette badet tilsier at man bor i en slags telthytte. Foto: Mette Møller.

Bli opplyst: Petra står for innredningen i jurten, og har et godt øye for detaljer. Foto: Mette Møller.

Bli opplyst: Petra står for innredningen i jurten, og har et godt øye for detaljer. Foto: Mette Møller.

Namnam: Jeroens hjemmelagde pizza bakes i en tradisjonell steinovn med ingredienser fra Italia. Foto: Mette Møller.

Namnam: Jeroens hjemmelagde pizza bakes i en tradisjonell steinovn med ingredienser fra Italia. Foto: Mette Møller.

Dagbladet: Himmelen er mørkeblå når vi kjører mellom campingvogner og hytter, fra det som utgjør hovedhuset og restauranten på Halvorseth camping og opp til det som skal være boligen vår det neste døgnet.

Journalisten er kledd for det primitive tur- og teltlivet, mens fotografen har satset på at det er hotellklasse over innkvarteringen. Sistnevnte får rett.


Sover i «hyttetelt»


«Jurt», «yurt» eller «ger». Det er her vi skal bo de kommende timene. På de norske Google-sidene gir et søk på disse lite kjente begrepene få treff. Derfor må litt forklaring til.

Fra parkeringsplassen ser vi en rund hytteliknende konstruksjon, drapert med en spesialdesignet duk som utgjør vegger og tak. Utenfor, på terrassen, brenner en fakkel som ønsker oss velkommen.

Jurten minner kanskje mest om et sirkustelt i miniatyrformat, og noen vil få assosiasjoner til den samiske lavvoen. Opprinnelig kommer den fra Mongolia, hvor nomadefolk benytter den som bolig, fordi den enkelt kan tas opp og ned.

- Wow, utbryter vi når Jeroen Willemse (36), campingplasseier og initiativtaker til de to jurtene i Sigdal, åpner døra og slipper oss inn fra 22 minusgrader og hvite trær til tretti pluss og tretti kvadratmeter.


Glamorøs camping


Det er flammer i Jøtul-ovnen, lysekrone i taket og et sort kuskinn på tregulvet.

Her er fullt utstyrt kjøkkenkrok i klassisk IKEA-design, hems med to tykke madrasser, dobbeltseng på gulvplanet, kommode og flatskjerm.

Små telysestaker, et russisk anretningsbrett og små hjerter gjør inntrykket akkurat passe romantisk.

Kvitret noen «glamping»? Mens den glamorøse og luksuriøse campingen — og jurter i alle størrelser — i stadig større omfang har inntatt kontinentet de siste åra, har vi nordmenn fortsatt å sverge til den mer tradisjonelle vognferien.

Men for dem som foretrekker litt mer luksus, kan en av de to jurtene i Sigdal i Buskerud være midt i blinken.


«Back to basics»


Et nederlandsk par og en campingplass med tilhørende butikk og restaurant måtte til for å gjøre overnattingsjurten tilgjengelig i Norge.

Da Petra (36) og Jeroen Willemse (36) hadde penger, dyre designmøbler, lekkert hus og eget firma, begynte de å gå lei av livet i Nederland. De ville vekk fra materialismen og «back to basics».

Løsningen fant de på en campingplass i de dype skogene i Sigdal.

- Vi var på ferie i Telemark vinteren for fem år siden, og synes det var veldig flott i Norge. Etter det var vi her på ferie flere ganger, forteller Jeroen.

Petra og Jeroen hadde arbeidet i flere år med å bygge opp sitt eget firma med salg av kontormøbler fra den eksklusive møbelprodusenten Vitra.

Da begynte Jeroen å ønske seg en annet liv. For et par år siden begynte de å spøke om å flytte til Norge. Veien fra spøk til alvor ble kort.

- Jeg fløy til Norge for å se på steder for salg innen turistnæringen. Da jeg kom hjem, fortalte jeg Petra om stedene, sier Jeroen.

- Og han var alltid entusiastisk, så fløy vi begge til Norge for å se på dem, men det var alltid noe som ikke var helt bra, skyter Petra inn, og ler.

Bygde restaurant


Det var vanskelig å finne et sted som lå nær en flyplass, ikke altfor langt unna en by, og som samtidig var attraktiv for turisme og for oppveksten til de to barna deres, som nå er tre og fire år gamle.

Halvorseth camping var lagt ut for salg, og en entusiastisk eier var ivrig til å vise Jeroen rundt da han kom for å ta stedet nærmere i øyesyn.

For eieren var det viktig at campingen ble videreført. For Petra og Jeroen var det viktig at de kunne gjøre noe ekstra med stedet de skulle flytte til og danne seg et nytt liv rundt.

- Vi kom hit i mars i fjor. Dagen før sommerferien begynte, sto den nye restauranten ferdig. I sommer og i høst har vi bygget de to jurtene, og dagen etter de var ferdige, falt den første snøen, forteller Jeroen.

Ekte italiensk kjøkken


I restauranten er stilen en salig blanding av gammelt og nytt, av IKEA og dyrere design. To lysekroner er det første som fanger oppmerksomheten.

På veggene er det imidlertid rødrutede «hyttelamper» som står for belysningen. Typisk norsk. De eneste sporene fra det gamle livet til det nederlandske paret, er en minimalistisk veggklokke og en praktisk oppbevaringsbenk. Begge fra Vitra.

Som i jurtene er uttrykket enkelt og skandinavisk, men myket opp av Petras feminine innslag.

Kjøkkenet er likevel stedet der Jeroen liker seg best.

- Dere bør prøve pizzaen. Den med pepperoni er den beste, sier han entusiastisk.

Han har rett. Den sterke pepperonien er nydelig. Vi prøver en med parmaskinke også — spesialanrettet for anledningen. Nydelig.

- Alle ingrediensene er importert fra Italia, forteller Jeroen.

En italiensk steinovn på to tonn — muret opp av en tysker med ekspertise på feltet — skjuler seg på kjøkkenet.

- Alle jeg snakket med her mente jeg var gal da jeg både ville bake pizzaen selv, og bruke penger på en steinovn. De mente at jeg iallfall burde nøye meg med en elektrisk ovn hvis jeg absolutt skulle lage pizzaen fra bunnen av, sier Jeroen og ler.


Hodet i himmelen


Beroligende såper i lavendel, pinner som sprer en behagelig duft og små poutpourriposer hever, sammen med dempet belysning og myke håndklær, badet i jurten vår til den samme standard man finner på fine hoteller.

Her er det bare å slenge seg på sofaen og skru på tv-en, eller nyte ei god bok. Har du glemt en, kan du alltids se gjennom den om jurter i verden som ligger til låns på spisebordet.

Og når du legger deg i det knitrende sengetøyet, dersom du foretrekker hemsen, har du hele himmelen og Karlsvogna som tak. En stor akrylkuppel sørger nemlig for at utsikten opp fra jurten blir optimal.

- Jeg tror folk blir fascinert av jurtene fordi de er runde, og fordi de gjengir så lette fotavtrykk i naturen. Disse som vi har bygget er selvsagt vanskelige å ta ned på en dag, men med mange kan du faktisk det. Jeg liker dessuten veldig godt å ha de tingene jeg trenger, og ikke mer, og leve på liten plass, sier Jeroen.

Dessuten har han jo så god plass ute, i naturen.

- Vi byttet ut et firma hvor vi drev med design, med dette her, sier han og gjør en håndbevegelse mot de snødekte trærne utenfor.

- Og dette er en mye finere design.
Initiativrike: Familien Willemse, med Joep (4), Jeroen (36), Petra (36) og Nourtje (3) har startet restaurant og bygget to jurter etter at de kom til Norge i mars i fjor. Foto: Mette Møller

Initiativrike: Familien Willemse, med Joep (4), Jeroen (36), Petra (36) og Nourtje (3) har startet restaurant og bygget to jurter etter at de kom til Norge i mars i fjor. Foto: Mette Møller

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen