Dublins publiv slår nesten alt. Den irske hovedstaden har over 1.000 puber - og befolkningen sies å være Europas vennligste.

Tips oss 2400
GØY I IRLAND: Full fart på irsk pub. Irene sier aldri nei til en pint Guinness. Foto: Eivind Pedersen

GØY I IRLAND: Full fart på irsk pub. Irene sier aldri nei til en pint Guinness. Foto: Eivind Pedersen

INTIMT: På irsk pub finner du alltid noen å snakke med - gjerne bartenderen. Foto: Eivind Pedersen

INTIMT: På irsk pub finner du alltid noen å snakke med - gjerne bartenderen. Foto: Eivind Pedersen

NYTELSE: Alle går på pub i Irland - og koser seg med øl, sang og musikk. Foto: Eivind Pedersen

NYTELSE: Alle går på pub i Irland - og koser seg med øl, sang og musikk. Foto: Eivind Pedersen

PUB-TIL-PUB: I det renoverte strøket Temple Bar ligger vannhull og restaurantene tett som hagl. Snakk om koselig miljø i den gamle bydelen. Foto: Eivind Pedersen

PUB-TIL-PUB: I det renoverte strøket Temple Bar ligger vannhull og restaurantene tett som hagl. Snakk om koselig miljø i den gamle bydelen. Foto: Eivind Pedersen

PÅ HJEMMEBANE: Harry Argoon (t.v.) og Emerson Ramos jobber på pub-huset Oliver St. John Gogarty. Her anbefaler de besøk i etablissementets andre etasje, der det både er levende musikk, restaurant og pub - i ett!
-Dette er Dublin i et nøtteskall, påstår de.

PÅ HJEMMEBANE: Harry Argoon (t.v.) og Emerson Ramos jobber på pub-huset Oliver St. John Gogarty. Her anbefaler de besøk i etablissementets andre etasje, der det både er levende musikk, restaurant og pub - i ett! -Dette er Dublin i et nøtteskall, påstår de.

ENGLEHULL: Legg merke til hullet i albuen på denne engelen i O'Connell-statuen. Det er et kulehull fra påskeopprøret i 1916. Foto: Eivind Pedersen

ENGLEHULL: Legg merke til hullet i albuen på denne engelen i O'Connell-statuen. Det er et kulehull fra påskeopprøret i 1916. Foto: Eivind Pedersen

SÆRPREGET: To av Dublins størrelser. Med fagforeningslederen Jim Larkin på sokkel, hever Dublin-nåla seg 130 meter til værs.  Foto: Eivind Pedersen

SÆRPREGET: To av Dublins størrelser. Med fagforeningslederen Jim Larkin på sokkel, hever Dublin-nåla seg 130 meter til værs. Foto: Eivind Pedersen

SULTEN? Det er best å være ærlig, selv på irsk pub.  Foto: Eivind Pedersen

SULTEN? Det er best å være ærlig, selv på irsk pub. Foto: Eivind Pedersen

FAKTA OM DUBLIN

DUBLIN
Hovedstad i den irske republikk. Befolket av ca. 1,1 millioner innbyggere. Grunnlagt av norske vikinger i 841. I dag regnet som en av Europas mest spennende storbyer.

Nyttig på nett:
www.visitdublin.com
www.tourist-information-dublin.co.uk

Språk:
Alle snakker engelsk. Gælisk er språk nummer to - og totalt ubegripelig.

Reise dit:
SAS (daglig) og Norwegian (tirsdag, torsdag, søndag) flyr direkte fra Gardermoen. Ryanair fra Rygge (unntatt torsdag og mandag).
Ryanair flyr tur/retur fra 286 kr., men tidlig avgang fra Dublin. Norwegian returnerer søndag kl. 08.50. Pris torsdag-søndag: Ca. 3.000 kr. Sas: ca. 2.200 kr. (via København hjem).

Valuta:
Euro

Lokal mat:
Irske råvarer har svært høy kvalitet. Brød er Irlands spesialitet. Irish stew er en klassiker, Prøv også colcannon som er poteter med løk og hvitkål. Coddle er poteter med kokt (!) bacon og løk.
Sjømat er populært. Liker du østers, er du i paradis uten å bli ruinert.
Guinness passer til alt, påstår irene.

Shopping:
Dublin har fortsatt et vell av småbutikker.
Kjedebutikker, mote- og luksusforretninger finner du flusst av i hovedhandlegaten Grafton Street.
Nord for Liffey-elven er også et shopping-eldorado. Her ligger kjøpesentrene Jervis Centre og Ilac Centre.
Hver lørdag er spesielle markeder. Dublin er også et antikvitets-mekka.

Åpningstider:
De fleste forretninger har åpent fra 09.00 til 17.00.

Les om:
Frode Gryttens "Dublin" forteller over 22 kapitler en rørende og morsom historie som ligger langt unna vanlige turistguider. Grytter skriver om sitt eget Dublin - fra bypatrioter til sørpe fulle rockestjerner og blodige finalister i gælisk fotball.

Overraskelsen:
Midt i Dublin ligger puben O'Neills med en fantastisk fasade. Søndager serveres tradisjonell irsk mat, der du selv peker ut hva du har lyst på. Kjempegodt!

Skuffelsen:
Det såkalte luksushotellet "Clarence" har fått ufortjent mye omtale, tilsynelatende kun fordi det eies av U2-rockerne. Det høyst ordinære hotellet er slett ikke femstjerners - men rent og pent er det!

Kjendisen:
Ingen slår vel Dubliners, som tidlig på 60-tallet begynte å synge på puben O'Donoghue's. Siden kom U2, Chieftains og Enya. Forfatterne George Bernard Shaw og James Joyce er andre kjentfolk.
Og alle kjenner Guinness!

På hjemmebane:
Harry Argoon (t.v.) og Emerson Ramos jobber på pub-huset Oliver St. John Gogarty. Her anbefaler de besøk i etablissementets andre etasje, der det både er levende musikk, restaurant og pub - i ett!
-Dette er Dublin i et nøtteskall, påstår de.

Tre steder å sove:
1. Clarion Hotel IFSC, firestjerners hotell med utsikt over elva.
2. The Marrion, et av Dublins aller flotteste overnattingssteder. Her sover statsgjestene. Dyrt!
3. The Gresham, byens eldste hotell. Sjekk lysekronene!

Tre steder å spise:
1. Mermaid Cafè. Enkel innredning. Utsøkt mat.
2. Tea Room, Clarence Hotel. Innovative retter. Kjendismiljø.
3. O'Neills. Her får tradisjonsrik irsk mat - på pub!

Tre ting å se/gjøre:

1. Besøk Guinness Storehouse, en pint er inkludert i entrèen.
2. Viking-utstillingen i Christ Church Cathedral.
3. Gå en kveldstur på elvepromenaden langs Liffey.

Husk at:
I Irland må du stille klokke en time bakover.annonse
(Dagbladet): Det er ikke rart at stemningen er høy når attpåtil verdens største bryggeri, Guinness, ligger like borti gata.
Fra de fleste gatehjørner høres lystige lag, gjerne i akkompagnement med feiende flott og lystig folkemusikk.

Pratesyke


I Dublin er det kultur for å gå fra pub til pub. Gå gjerne alene. Du blir ikke stående ensom. Irene er selskapssyke folk som gjerne slår av en hyggelig prat med fremmede.

Kompakt by


Dublin har på mange måter kommet i bakleksa når nordmenn skal på storbyferie. Det er det ingen grunn til. Byen er særdeles spennende, annerledes og livlig.
Best av alt er at det er så korte avstander at du kan spasere til det meste. Selv etter et pub-besøk.

Kultur-mekka


Den trivelige byen på nordøst-siden av "den grønne Ø" har mer  enn lystige lokaliteter å by for gamle-vikinger. Her finner du også et svært rikt kulturliv med røtter i både musikk, teater og litteratur.
Kirker og katedraler fra middelalderen setter sitt preg på hovedstaden. Det samme gjør rester av vikingene.
Lokalbefolkningen er for eksempel svært opptatt å vise nordmenn "The stein" som står midt i et gatekryss, rett utenfor det mektige Trinity College.
Den spisse gråsteinen symboliserer stedet der vikingene trakk opp og fortøyde sine langskip.

Grunnlagt av nordmenn


Få tenker over at Dublin faktisk ble grunnlagt av nordmenn. Det var norske vikinger som i 841 overvintret her og la grunnlaget  for byen. Navnet kommer av "dubh linn", som betyr svartkulp. Navnet henspeiler på den daværende tilstanden der elvene Poddle og den humusfargede Liffey fløt sammen.
Siden har etterkommerne av den norske kong Olav den Hvite bygd en staselig storby, som rommer en helt særegen atmosfære der gammelt og ultramoderne omfavner hverandre på en gild måte.

Norsk blod


Trass i vikingenes herjinger for drøyt ca. 40 generasjoner siden, er nordmenn svært populære gjester i Dublin.
Det renner en god slump norsk vikingeblod i mang en ire, den dag i dag.
Vikingene oppførte seg ikke kun som barbarer. Mange slo seg ned som nybyggere og giftet seg lokalt.

-Norsk lynne


- Derfor er det så sterke bånd mellom Norge og Irland, sier den populære spillemannen Eddie Valentine i gruppen Dublin Legacy.
Han har flere ganger spilt i Norge, blant annet på Måløydagene.
- Det er ikke vanskelig å forstå hvor det irske lynnet kommer fra. Kystbefolkningen på Vestlandet er jo akkurat som oss. Vi dyrker livsgleden og humoren. Du finner samme lynnet på Shetland. Det er stor forskjell på kystfolk og Oslo-folk som bare løper og stresser, er spillemannens analyse.

Firkant-broen


En tommelfingerregel er at det meste av utelivet foregår sør for  Liffey-elva. På dagtid er det en opplevelse å vandre over elven og utforske nordsiden av byen. De færreste er klar over at O'Connell-broen er den eneste i verden som er nøyaktig like bred som den er lang.

Ekte kulehull


Straks du er kommet over, så ta en litt nøyere titt på det mektige minnesmerket over Daniel O'Connell (1775-1847) som var det katolske Irlands store leder og konstant motstander av unionen.
Minnesmerket er fullt av kulehull!
De stammer fra det berømte påskeopprøret, andre påskedag, i 1916. Da gikk opprørslederen Padraic Pearse og hans meningsfeller til kamp mot det britiske styret. Rabalderet startet da det ble lest opp en uanhengighetserklæring fra hovedpostkontorets trapp.

Gift - og skutt


Oppstandelsen ble slått ned og Pearse og 14 andre ble senere henrettet. Men utspillet bar frukter. I mai 1921 ble det inngått en avtale med England som senere førte til opprettelsen av Den irske fristat.
En av opprørerne, Joseph Plunkett, led en ekstra hard skjebne i Kilmainham-fengselet. To timer før han ble henrettet, ble han i skinnet av flakkende stearinlys i fengselskapellet viet til sin kjære Grace Gifford.
Ekteparet fikk 10 minutter sammen.
Turister kan i våre dager oppleve fengselet, som også er et museum for irenes uavhengighetskamp.

Lurte vakten


På vei tilbake over Liffey, kan du velge en annen bro, Ha'penny Bridge. I årtider måtte innbyggerne betale en halv penny for å gå over broen. En god vandrehistorie kan tyde på at det også har vært gjerrige skotter på besøk i Dublin.
Historien forteller om to karer som spurte brovakten om det kostet noe å ta med seg bagasje over broen. Nei, svarte vakten. Deretter hoppet den ene mannen på ryggen til den andre og slik fikk han passere gratis!
OVERSIKT: I baren på toppen av Guinness-bygget kan du nyte både utsikten og en mørk pint.  Foto: Eivind Pedersen

OVERSIKT: I baren på toppen av Guinness-bygget kan du nyte både utsikten og en mørk pint. Foto: Eivind Pedersen

NY URO: Dublin er en by der det er lett å få tak i taxi. Nå er det så mange taxier at sjåførene murrer og har aksjonert ved å stenge trafikken utenfor hovedpostkontoret (t.v.) der påskeopprøret skjedde i 1916. Tilfeldig??  Foto: Eivind Pedersen

NY URO: Dublin er en by der det er lett å få tak i taxi. Nå er det så mange taxier at sjåførene murrer og har aksjonert ved å stenge trafikken utenfor hovedpostkontoret (t.v.) der påskeopprøret skjedde i 1916. Tilfeldig?? Foto: Eivind Pedersen

GAMMELNORSK: På vikingsutstillingen kan du se rekonstruksjoner av gamle vikingsgraver som er funnet i Dublin.  Foto: Eivind Pedersen

GAMMELNORSK: På vikingsutstillingen kan du se rekonstruksjoner av gamle vikingsgraver som er funnet i Dublin. Foto: Eivind Pedersen

IRSK BUFET: På O'Neills serveres typiske irske retter. Det er bare å peke på det som ser best ut.  Foto: Eivind Pedersen

IRSK BUFET: På O'Neills serveres typiske irske retter. Det er bare å peke på det som ser best ut. Foto: Eivind Pedersen

VAKRE MOLLY: Sangen om den brystfagre fiskerjenta Molly Malone er blitt irsk allemannseie. Molly gikk gatelangs med trillevognen og ropte Cockles and mussels! Alive, alive oh!. Hun døde 17 år gammel av tyfus.  Nå står hun på sokkel. Foto: Eivind Pedersen

VAKRE MOLLY: Sangen om den brystfagre fiskerjenta Molly Malone er blitt irsk allemannseie. Molly gikk gatelangs med trillevognen og ropte "Cockles and mussels! Alive, alive oh!". Hun døde 17 år gammel av tyfus. Nå står hun på sokkel. Foto: Eivind Pedersen

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.