- Jeg er så glad! utbryter tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg.

Tips oss 2400
Forhandlingene mellom Russland og Norge om grenselinja til havs har fulgt den tidligere utenriksministeren, nå pensjonert far til statsministeren, i enda lenger tid enn da han hadde striden på sitt eget bord. I dag er det en stolt far Stoltenberg som erklærer seg «så glad» før Dagbladet har fått stilt et spørsmål.

- Den har fulgt meg hele mitt aktive politiske liv, omtrent, fra midten av 70-åra, sier Thorvald Stoltenberg.

- Ble du overrasket da du fikk høre om avrtalen i dag?

- Ja, jeg ble overrasket i den forstand at jeg så ofte har blitt skuffet. Dette var en gledelig lettelse.

- Hvorfor lyktes partene denne gang?

- Jo, det skal jeg si deg, deg: Det er grundig arbeid fra begge parter. Det hersker en stemning mellom to naboer som er veldig bra, sier han.

- Er Russ ...

- Dette har vært en stafett på begge sider. Denne gangen var det Jens og Jonas som brøyt målsnøret. Men dette var jo heller ikke en sjarmør-etappe, det var hardt arbeid også i innspurten, sier Stoltenberg.

- Er Russland i ferd med å skape seg et nytt forhold til sine naboer?

- Det tror jeg absolutt. Dette er en ny begynnelse, men arbeidet er ikke slutt.

Stoltenberg, som arbeidet hardt med å få igang Barents-samarbeidet, som endte i en avtale i 1993, tror delelinje-avtalen åpner for et videre og tettere samarbeid, også utenfor dette området.

- Dette er ikke bare noe som har falt på plass. Man må ha klare grenser for å ha gode forhold mellom naboer. Og jeg ser videre både i Barents og utover det. Å ser Barents, Baltikum og Balkan i en sammenheng, altså hvis vi lykkes i å snu stridsområder over til områder for samarbeid, og vi er på god vei i alle fall i Barents og Baltikum, så skaper det gode forhold i hele Europa, og også utenfor Europa, sier Thorvald Stoltenberg.


Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen