Vi maler, snekrer og fikser mer enn noen gang. De nye designmøblene lager du helst selv.

Tips oss 2400

Gjør det selv

•DIY (do it yourself) eller «gjør det selv» er en stadig større trend. Mye takket være alle bloggerne som sjenerøst viser og deler sine hjemmesnekrede påfunn.

•Salget av hobbybøker er økende.

•Inspirerende bøker:
«Brugt er smukt — den store loppemarkedsbog», Tom Matz.

«Simple Home», Mark og Sally Baily.

«Recycled Home», Mark og Sally Baily.

«Sjarmerende Gjenbruk», Ellen Dyrup og Hanna Kristinsdòttir.

«Gammelt nytt - på nytt», Jannicke Kråkvik og Alessandro D'Orazio.
Klipp og lim: Interiørstylist Signe Schineller lager kjøleskapsmagneter og pynter opp gamle møbler i sin leilighet på Bjølsen i Oslo. Hun driver bloggen resignert.blogspot.com.

Klipp og lim: Interiørstylist Signe Schineller lager kjøleskapsmagneter og pynter opp gamle møbler i sin leilighet på Bjølsen i Oslo. Hun driver bloggen resignert.blogspot.com.

Ferdig! Her er resultatet.

Ferdig! Her er resultatet.

Nytt bord: Med små grep kan det gamle salongbordet blir som nytt. Hanne og Gjertrud har laget dette.

Nytt bord: Med små grep kan det gamle salongbordet blir som nytt. Hanne og Gjertrud har laget dette.

Puss opp et salongbord

06-06 Faktabokser 3
Utgangspunktet er et slitent salongbord kjøpt på loppemarked.

Slik gjør du det:
1. Puss hele bordet med sandpapir
2. Vask og tørk.
3. Fest maskeringsteip i ytterkant av bord- plata, slik at du får en liten «treramme».
4. Rull på maling og gå deretter over med en lakkpensel. Gjerne tre strøk.
5. Mal beina med slitesterk bengalakk (bruk gjerne enn annen farge enn plata). Bruk rund pensel til runde bein.
6. Lakker bordplata med blank lakk, bruk lakkpensel. Gjerne fire strøk for å få et flott resultat.
7. Lag hylla under bordet med hamp Stift trådene i underkant av ramma med stiftepistol. Stram godt.
Kul krakk: Med perler, sjablong og nytt trekk.

Kul krakk: Med perler, sjablong og nytt trekk.

Bakgrunn: Med en gammel tapetrest har Signe Schineller fått et helt originalt klesskap.

Bakgrunn: Med en gammel tapetrest har Signe Schineller fått et helt originalt klesskap.

Selvgjort: Gjertrud Rye viser hvordan du enkelt kan skifte stoffet på en stol som har blitt litt slitt.

Selvgjort: Gjertrud Rye viser hvordan du enkelt kan skifte stoffet på en stol som har blitt litt slitt.

Ny gavl: Personlig i hodeenden.

Ny gavl: Personlig i hodeenden.

Lag en sengegavl

Materialer: MDF-plate, skumgummi, møbelstoff, knapper, skomakertråd.

Slik gjør du det:
1. Bestem størrelsen på MDF-plata i forhold til størrelsen på senga. Bor hull der du vil ha knappene.

2. Skumgummien og møbelstoffet må være større enn MDF-platen, slik at man dra feste begge deler på baksiden med en stiftepistol. Legg stoffet med vrangen opp på gulvet, legg skumgummien oppå og til slutt plata øverst. Stift fast med en stiftepistol.

3. Knappene festes med skomakertråd gjennom hullene. Tråden knytes på baksida med en spiker liggende på tvers av hullet.
På pallen: En gammel pall har blitt salongbord ved hjelp av praktiske hjul og litt maling. Og Signe Schinellers kyndige hånd.

På pallen: En gammel pall har blitt salongbord ved hjelp av praktiske hjul og litt maling. Og Signe Schinellers kyndige hånd.

Puff: Og denne trekassa har hun forvandlet til en kombinert puff og bladholder.

Puff: Og denne trekassa har hun forvandlet til en kombinert puff og bladholder.

Det er ikke grenser for hva du kan lage, bare du tør. I hvert fall ikke om du tror på interiørstylist Signe Schineller (35).

— Det gjør ikke noe om ikke alt blir perfekt, sier hun.

— Jeg elsker å se potensialet i det som er slitt, gammelt eller ødelagt.

Schineller driver bloggen «Resignert» og har blant annet gitt sine tips på TV2-programmet «God morgen Norge» om ting folk kan lage selv — gjerne av noe de allerede har. Hun er langt fra alene. Det går unna med verktøy, hobbyprodukter, planker og spiker i Norge. Vil du ha litt personlighet i hjemmet, skal du gjerne supplere med noen gamle møbler du har fikset på — aller helst med en dæsj egendesign. Nå skal vi gjøre det selv. Skape noe eget. Men hvorfor?

— Vi ser at oppmerksomheten rundt dette er økende, sier forskningsleder Ingun Grimstad Klepp ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Å lage nye ting av gamle er ikke et nytt fenomen, men henger i dag mer sammen med økt gjenbruksfokus og miljøbevissthet. Det er bedre å fortsette å bruke ting, i stedet for å kjøpe nytt. Og siden vi har kjøpt og kjøpt helt siden etterkrigstida, og tilgangen både på nye og brukte møbler er så stor, blir verdien av det som er unikt, personlig og bærer på en historie desto større.

— De mest verdifulle tingene blir de du har investert følelser i. Ting som har noe mer ved seg, som kanskje har vært noe og blitt til noe annet, og dermed hatt et rikere liv, sier hun.

Så er det følelsen av å ha skapt noe selv. Å produsere noe — framfor å kjøpe det ferdig.

— I dag er produksjon og forbruk skilt i svært stor grad, men det er mange som finner mening i selve produksjonen, sier Klepp.

Kommersielle krefter forteller oss at vi skal kjøpe nytt hele tida og heller få hjelp enn å gjøre noe selv. Men kanskje savner vi følelsen av å være nyttig og skape noe?

— Vi vet lite om denne type aktiviteter, men tidsnyttingsundersøkelser fra Statistisk sentralbyrå viser at det er nesten like mange som bruker fritida på å plukke bær og sopp som å gå på kino. Mange opplever at produksjon er god rekreasjon, sier Klepp.

Også internasjonalt er DIY (Do It Yourself) en økende trend, skal vi tro magasiner, bøker og de utallige bloggene som tar for seg alt som kan fiffes og fikses på — gjerne dokumentert med bilder før og etter oppjusteringen.

— Den aller beste følelsen kommer hvis jeg har funnet på noe helt på egen hånd, sier interiørstylist Jannicke Kråkvik.

Hun er en av forfatterne bak boka «Gammelt nytt — på nytt», som handler om å gi gamle ting «ingen vil ha», nye oppgaver. Kråkvik beskriver følelsen av skattejakt, av å ha vunnet, når hun finner gamle ting som er ordentlig bra.

— Og så kan du gjøre noe med tingen slik at den blir noe eget, noe som er bare ditt, sier hun.

— Når du legger ned tid og krefter, betyr gjenstanden så mye mer.

Hun tilføyer at man ikke må være tilhenger av den romantiske shabby chic-stilen for å få denne følelsen.

— Det finnes tips og ideer for dem som har lyst til å ta hensyn til miljøet og bruke det de har fra før. Jeg er tilhenger av større prosjekter som tar litt tid, som store og funksjonelle møbler, sier hun.

Det første skrittet er å kartlegge hva man egentlig trenger. Kråkvik var veldig fornøyd da hun kom på at hun kunne lage bokhyller av små, gamle bord som hun stablet oppå hverandre.

— Vi trengte et sted til alle bøkene, og det føltes godt å få så mye mer plass, sier hun.

Stylisten tror ikke fokuset på redesign og gjenbruk går over med det første.

— Vi blir mer og mer opptatt av miljøet, og ønsket om å skape personlighet i hjemmet er kommet for å bli, sier Kråkvik.

Innholdet i leiligheten til Signe Schineller på Bjølsen i Oslo beviser at hun lever etter eget motto: En trepall er forvandlet til et stuebord med litt maling og hjul. Puffen er laget av en gammel, sjarmerende trekasse og fått nytt sete i hvitt tøy. Den er praktisk både til å sitte på, og fylle med magasiner. På kontoret har Signe gjort et knust speil om til en bilderamme. Klesskapet er hjemmelaget og dekorert med et gammelt tapet.

— Jeg har blitt mer glad i unik og ærlig design. Folk vil vite hvor tingene kommer fra, sier interiørstylisten.

Hun har alltid noe for hånden som kan bli til noe annet. Stilen er fargerik og leken.

— Hold deg til en eller to stiler i hvert rom, med mest av den ene og bare en dæsj av den andre for å sprite opp, anbefaler hun.

— Og organiser tingene i grupper ut fra fellesnevnere som farger og tidsepoker.

Signe liker ikke å kaste ting, og samler på alt fra gamle tapeter til tekstiler og møbler. Alt kan brukes til noe, og det en god følelse å skape nye ting av «ingenting».

— Det er noe med å ha laget noe med mine egne hender ut fra egen idé. Det er godt for selvfølelsen.

Hjemme hos Hanne Gundersen på Carl Berner i Oslo er det også fullt av gode ideer. Knottene på skapene har fått heklede omslag, og sengegavlen er hjemmelaget av en stor plate med fyll, trekk og knapper. På den vesle balkongen har hun egenhendig snekret en benk med puter og oppbevaringsplass, og et gammelt teakbord har fått et dristig malingsstrøk og en hjemmelaget bladhylle under.

— Det er mange som er ute etter å få en personlig stil, og som lager ting selv om de ikke er profesjonelle, sier Hanne Gundersen.

Selv har hun bakgrunn som fotograf, men er i ferd med å starte nettbutikk for å selge redesign og ting hun lager sammen med Gjertrud Klevås Rye. 32-åringene kaller seg «Avslørte bondepiker», og skal selge både bord, vesker og småmøbler. De er opptatt av mønstre, rene linjer og personlig stil.

— Vi gjør det fordi det er gøy, og fordi vi føler at vi har noe å komme med, sier Hanne.

Til andre som vil prøve seg, anbefaler de å skaffe riktig verktøy. Man bør i alle fall ha en god håndsag, en kraftig drill og en vinkel. Dessuten må man bruke fantasien og tørre å gyve løs.

— Men vær nøye når du maler, og tenk gjennom fargevalget, presiserer Hanne.

Men hva gjør du så om du virkelig ikke klarer å oppdage din indre snekker? Til tross for at det ikke er forsket så mye på «gjør-det-selv-aktiviteter», har forbruksforsker Ingun G. Klepp en tanke om hvilken følelse vi er ute etter.

— Mange setter pris på å se resultater av eget arbeid. Det er lett å se at man finnes når man har laget noe som faktisk finnes.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.