Det er mange gode grunner til å feriere i Maine på østkysten av USA. Shopping og hummer er to av dem.

Tips oss 2400
KOSESTRAND: York er en klassisk turistdestinasjon på Maine-kysten.Foto: Tone Vassbø

KOSESTRAND: York er en klassisk turistdestinasjon på Maine-kysten.Foto: Tone Vassbø

FAMILIEDREVET: Debbie Cronk har med seg nieser og nevøer på laget når Red?s Eats serverer sine
 berømte lobsterrolls. — Jeg er stolt av det vi selger. Det er utrolig å se køen av mennesker som
 venter på maten vår, sier Debbie. Foto: Tone Vassbø / Dagbladet

FAMILIEDREVET: Debbie Cronk har med seg nieser og nevøer på laget når Red?s Eats serverer sine berømte "lobsterrolls". — Jeg er stolt av det vi selger. Det er utrolig å se køen av mennesker som venter på maten vår, sier Debbie. Foto: Tone Vassbø / Dagbladet

GODT: Klar tale fra Chen på tur fra New York : — Den beste hummer sandwichen jeg har smakt. Foto: Tone Vassbø

GODT: Klar tale fra Chen på tur fra New York : — Den beste hummer sandwichen jeg har smakt. Foto: Tone Vassbø

  Se større kart Wiscasset

  FAKTA

  •MAINE har 6000 innsjøer, 51499 km elver, 8000 km kystlinje og bortimot 1,3 millioner innbyggere. Største by er Portland.
  •TOGET fra Boston til Portland, Maine, og lei eventuelt bil der. «The Amtrak Downeaster» tilbyr fem turer hver dag mellom de to byene og lokker passasjerene med blant annet gratis trådløst internett.
  •KITTERY med sine 120 merkevareutsalg ligger helt sør i Maine, like over grensa fra New Hampshire, bare en times biltur fra Boston.
  •FREEPORT shoppingmekka ligger lenger nord, ca. to og en halv time med bil fra Boston.
  •WELCOME CENTER: Stopp på Maine Coast «Welcome Center» og få mange gode tips som vil øke feriegleden for store og små. Ønsker du kajakkpadling, fisketur, båttur, fornøyelsespark eller diverse kulturelle aktiviteter, er det bare å spørre. •OVERNATTING: Det kryr av innbydende Bed & Breakfast-steder langs kysten og i innlandet. Med sine staselige verandaer, bølgende gressplener, fargerike hagemøbler og tradisjonell kokkelering får oppholdet et personlig og lokalt sus over seg.
  •NYTTIG: Visitmaine.com
  •Kjendis fra Maine: Skuespiller Patrick Dempsey, kjent blant annet fra «Grey?s Anatomy»
  annonse
  (Dagbladet.no) 
  WISCASSET (Dagbladet): En hummerelsker venter tålmodig foran den legendariske sjappa «Red's Eats». Noen kjører i timevis for en smak av New Englands «lobstah paradise». Et ristet «pølsebrød» stappet fullt av nykokte saftige hummerhaler, toppet med korallfargede klør, og smeltet smør og ekte majones på si, er verdt å vente på.

  — Fantastisk, er dommen fra Chen som sammen med kjæresten Chung har kjørt fra New York med kurs for Bar Harbor.

  Trekker kjendiser

  Debbie Gagnon Cronk er storfornøyd. Hun arvet populære lille kiosken «Red's Eats» i hummerstaten Maine fra sin far, Allen Gagnon. Der Highway 1 krysser Sheepscot River ligger den, pyntet med en stabel hummerteiner, det amerikanske flagget, og rød- og hvitstripet markise.

  Mens en håndfull lunsjbord fylles opp av sultne langveisfarende, snor køen seg ofte hele veien fra smilende Debbie i luka og ned hovedgata i den pittoreske New England-byen. Sjappa skiller seg ikke mye ut fra alle de andre som har funnet sin plass i veikanten, men ryktet om Gagnons hummerbugnende glinsende brødstykker spredte seg fra Maine til New York, så til Texas, California, over Stillehavet og Atlanteren.

  Ved kioskluka har de ventet, kjendiser som Tom Cruise, Kevin Costner, Paul Newman, Rachel Ray, Martha Stuart og mange flere. Langs kysten av USA, nord for New York og Boston, i regionen New England, handler det om hummer og atter hummer, grillet eller kokt, hel eller renset, varm eller kald, her er det bare å nyte. Dette er smaken av sommer.

  Jakten på den beste «lobster roll» eller det hyggeligste hummerutsalget er ingen dårlig unnskyldning for å ta landeveien fatt. Superbonusen er at Maine og søsterstatene i det nordøstlige hjørnet av De forente stater har så mye mer å by på.

  Småbysjarm

  New England skiller seg på mange måter ut fra resten av USA. Beliggenheten har ført til stor innvandring fra Europa, som har satt sitt preg blant annet i form av livlige irske puber og utallige italienske restauranter, og smale gater og hyggelige byhus i engelsk byggestil.

  Lengst i nord med grense til Canada ligger kystperlen Maine med sine klipper, sandstrender, og trivelige småbyer som inviterer til shopping og antikvitetsjakt, hyggelige overnattingssteder med sjarm og sjel, og mye god mat. Mange av de mest kjente turiststedene ligger langs U.S. Route 1.

  Blant dem er lille Kennebunkport der Bush-familien ferierer. I Cape Porpoise kan du se fiskerne tømme dagens fangst av hummere, besøke små butikker, gallerier og kjente fiskerestauranter. I Ogunquit, som betyr "nydelig sted ved havet", kan du vandre på lange hvite sandstrender eller sjekke ut det etter sigende levende kunst- og håndverkmiljøet i byen.

  Handleparadis


  Småbyene Kittery og Freeport er paradis for horder av merkebevisste turister som strømmer til i håp om å gjøre dagens kupp. I Freeport, hjembyen til L.L. Bean, storselger av utstyr for sport og utendørsaktiviteter, ligger butikkene tett i tett langs hovedgata og Route 1.

  Men skal du virkelig utforske Maine, gjelder det ikke bare å styre unna hovedveien I-95, men også å ta avstikkere fra Route 1. Et tips er hyggelige Boothbay Harbor. Har du flaks, får du rom og mye godt på frokostbordet hos Sue?s B&B, «The John Ellison Bradley House».

  Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

  RAPPORTER INN HER
  Lik Dagbladet på Facebook.