Enka Tone Bjørneboe gruer seg til å lese biografien.

Tips oss 2400
BIOGRAF: Tore Rem. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD, Dagbladet

BIOGRAF: Tore Rem. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD, Dagbladet

Jens Bjørneboe

• Født 9. oktober 1920 i Kristiansand, død 9. mai 1976 på Veierland i Nøtterøy.
• Norsk forfatter med stor produksjon og sterkt samfunnsengasjement.
• Blant hans mest kjente utgivelser finner vi «Jonas», trilogien «Bestialitetens historie», «Haiene» og den pornografidømte «Uten en tråd».
«Se her. Her står det veldig klart: Jeg skal dø i mai.»

Det er morgen seinvinteren 1976, og Jens Bjørneboe har tegnet opp sitt horoskop - som han deler med sin kamerat Truls Øra som kommer ned til frokost.

9. mai samme år tar dikteren sitt eget liv.

I slik gruoppvekkende detalj går Tore Rem gjennom livet til Jens Bjørneboe, i andre bind av biografien om hans liv: «Født til frihet», som Dagbladet har anmeldt i dag. Bindet starter med radikaliseringen av Bjørneboe, hans oppgjør med fengselsvesenet, og tegner bildet av et skifte i forfatterens liv - som gjør ham til norsk etterkrigstids fremste eksempel på den samfunnsrefsende forfatteren.

Detaljrikdom


Men like grundig som Rem tar for seg Bjørneboes oppgjør og betydning i offentligheten, går han løs på nedoverbakken. Boka legger for dagen en nådeløs serie med fornedrende drikkehistorier som fører til brutte vennskap, familiebrudd og økonomisk havari.

Med en detaljrikdom som tidligere ikke er kjent for offentligheten.

Boka tar også for seg forfatterens biseksualitet, og hans forhold til unge gutter - helt ned i 15-årsalderen.

Familien har selv medvirket til boka, og gitt Rem adgang til sine private arkiver.

- Det er opplagt at det ikke blir noen festlig lesning for noen av oss som sto ham nær. Jeg gleder meg ikke til å lese boka, sier Tone Bjørneboe - Jens Bjørneboes enke - til Dagbladet.

Ramponert hus


Bruddet mellom Tone og Jens Bjørneboe skjer etter langvarige konflikter på grunn av hans alkoholisme. Et av oppgjørene skjer etter at Tone og parets tre unge døtre har vært på påskeferie. De kommer hjem til et ramponert hus - resultatet av at far i huset har holdt fest med sine unge venner ei hel uke.

«Det forstår jeg godt», sier eldstedatter Marianne da mora seinere forteller henne at pappa Jens skal flytte ut.

- Det er viktig å få sagt at vi også har gode minner. Jens var den aller mest ulykkelige. «De som jeg elsker høyest har jeg syndet dypest i mot, har han selv skrevet», sier Tone Bjørneboe.

Til tross for at det er ubehagelig, mener hun det er riktig at detaljene i boka kommer ut. Selv har hun ikke rukket annet enn å bla i boka foreløpig.

- Jens var en ganske tydelig person, også ute i nattelivet. Det går ikke an å late som om ting var annerledes enn de var når du skriver en biografi, sier hun.

Forhold til psykisk ustabil gutt


Historiene er alt fra tragikomiske til bare tragiske. Rem forteller blant annet om en Bjørneboe som krøp under panseret på sin husverts sportsbil, slik at han kunne drikke kjølevesken fra radiatoren. Men også om en svært fuktig biltur fra Oslo til landstedet Veierland, der hans langt yngre kamerater i bilen underveis måtte ta over styringen etter beste evne.

Det ender ender med at de kjører av veien.

Boka tar for seg et spesielt problematisk forhold til en 15 år gammel, psykisk ustabil gutt.

Et voldelig oppgjør med denne gutten høsten 1975 beskrives i biografien som en av de vanskeligste av alle historiene fra Veierland. Bjørneboe har forsøkt å være farsfigur, elsker og frelser, men da dette gikk galt denne høsten «var det som om gnisten forsvant», sier en av øyenvitnene i boka til Rem.

Torpederte forhold


Også et av Bjørneboes mer stabile homoseksuelle forhold, til forfatteren Gudmund Vindland, blir godt beskrevet. De to bodde tidvis under samme tak, og utviklet et nært forhold på begynnelsen av 70-tallet.

Men Rem beskriver hvordan den alkoholiserte Bjørneboe selv torpederte forholdet med sin ustabile oppførsel.

Etter å ha omtalt bruddet mellom de to, beskriver Rem nådeløst hvordan Bjørneboe nå ødela en rekke vennskap: «Oscar Wilde har påstått at den feige gjorde det med et kyss, den modige med sverd. Jens Bjørneboe er i ferd med å gjøre det med alkohol. »

Vindland har selv ønsket å publisere sin private brevveksling med Jens Bjørneboe, men familien til forfatteren har satt foten ned. Denne samme korrespondansen har Rem hatt tilgang til i sitt arbeid.

- Det er forskjell på å skrive om det, og å utgi det slik Jens har skrevet det, sier Tone Bjørneboe.

Gudmund Vindland svarte i går kveld ikke på Dagbladets henvendelser.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet Kultur på Facebook.