... og fire du må passe deg for på soppturen.

Tips oss 2400
GIFTIG: GRØNN FLUESOPP: Har olivengrønn til gulgrønn hatt, knollformet stilkbasis med stor slire, mansjettaktig ring og hvite skiver. Alle foto: PER MARSTAD

GIFTIG: GRØNN FLUESOPP: Har olivengrønn til gulgrønn hatt, knollformet stilkbasis med stor slire, mansjettaktig ring og hvite skiver. Alle foto: PER MARSTAD

GIFTIG: HVIT FLUESOPP: Har hvit hatt med tynn, ofte klebrig hatthud. Soppen har hvite skiver, ring på stilken og stor løkformet slire ved stilkbasis.

GIFTIG: HVIT FLUESOPP: Har hvit hatt med tynn, ofte klebrig hatthud. Soppen har hvite skiver, ring på stilken og stor løkformet slire ved stilkbasis.

GIFTIG: SPISS GIFTSLØRSOPP: Har en hatt som er 5-8 cm i diameter. Den er gulbrun til rødbrun. Skivene til soppen er rødbrune, fjernstilte og virker litt tykke. Stilken er av samme farge som hatten, ofte med karakteristiske gule belter.

GIFTIG: SPISS GIFTSLØRSOPP: Har en hatt som er 5-8 cm i diameter. Den er gulbrun til rødbrun. Skivene til soppen er rødbrune, fjernstilte og virker litt tykke. Stilken er av samme farge som hatten, ofte med karakteristiske gule belter.

GIFTIG: BUTT GIFTSLØRSOPP: Er en sjelden sopp, med en hatt som er 3-7 cm i diameter. Den er gulbrun til rødbrun, og virker fibret. Skivene til soppen er rødbrune, fjernstilte og virker litt tykke.

GIFTIG: BUTT GIFTSLØRSOPP: Er en sjelden sopp, med en hatt som er 3-7 cm i diameter. Den er gulbrun til rødbrun, og virker fibret. Skivene til soppen er rødbrune, fjernstilte og virker litt tykke.

Slik plukker du trygt

• Plukk og spis kun sopp som du er hundre prosent sikker på.

•  Hold deg til sikre spiselige sopparter.

• Plukk en og en sopp. Hold ulike sopparter fra hverandre i kurven.

• Studer soppen før du legger den i kurven og igjen ved rensing.

• Benytt gode, oppdaterte soppbøker ved identifisering av sopp.

• Lær deg norsk soppflora. Soppfloraen kan variere stort mellom land og verdensdeler.

• Det arrangeres soppkontroller flere steder i landet utover høsten. Her er det fint å få soppen kontrollert.

Kilde: Giftinformasjonen/Helsedirektoratet

Giftig sopp

• Giftig sopp kan inneholde forskjellige typer og ulik mengde giftstoff. Du kan få alvorlige forgiftninger når du spiser eller bare smaker på disse.

• Giftene deles inn i fem hovedgrupper, avhengig av virkningsmekanisme. Hovedgruppene er cellegifter, mageirritanter, potente allergener, perifere nervegifter og giftstoffer som virker på det sentrale nervesystemet.

• Sopp som inneholder cellegifter, er de mest fryktede giftsoppene. Cellegiftene karakteriseres av at det tar lang tid før symptomer på forgiftningen opptrer. Toksinene angriper ofte celler i viktige organer. Alvorlige forgiftningstilfeller og dødsfall har forekommet i Norge.

• Ved symptomer eller mistanke om soppforgiftning ring Giftinformasjonen telefon 22 59 13 00

Kilde: Matportalen
Det vekslende været med sol og regn i sommer har gitt en svært bra soppsesong. At mange interesserer seg for sopp, merker ikke minst Norges sopp- og nyttevekstforbund.

— Vi opplever en økende interessen for sopp. Stadig flere er innom soppkontrollene våre, og kursene er fulltegnet, kan daglig leder i sopp- og nyttevekstforbundet, Reidun Braathen, fortelle.

Ti lette å lære

Hun gleder seg over at så mange nå gjerne vil plukke og nyte sopp.

—Det finnes rundt hundre gode matsopper, og ti av disse er lette å lære seg, noe nybegynnere kan lære på våre kurs. Og er du på sopptur, plukk bare sopp du kjenner, understreker Braathen.

For det er all grunn til å advare mot den giftige soppen. De fire dødelige soppene du må kjenne igjen og unngå, er hvit og grønn fluesopp, og spiss og butt giftslørsopp.

Det er blitt meldt om mange som er blitt syke etter å ha spist hvit fluesopp i år, og rådgiver Kristin Opdal Seljetun ved Giftinformasjonen tror det kommer av at det er et godt soppår.

—Det ser ut som det er mer hvit fluesopp i år enn andre år. Vi har fått flere henvendelser på telefon fordi det er flere ute og plukker sopp enn vanlig, sier Seljetun.

Over hele landet

Hvit fluesopp kan forveksles med sjampinjong, og unge knopper kan forveksles med røyksopp.

—Mens grønn fluesopp og butt giftslørsopp finnes mest i kystnære strøk, kan du finne hvit fluesopp og spiss giftslørsopp over store deler av landet. Den hvite fluesoppen er en sopp som mange asiatiske innvandrere plukker fordi den likner en sopp de er vant til. Vi skulle gjerne fått gjort en opplæringsjobb i innvandrermiljøene, men det har vi dessverre ikke ressurser til, sier Braathen i sopp- og nyttevekstforbundet.

Finner du sopp du er usikker på, er det viktig at du ikke legger den sammen med den andre soppen. Selv om du fjerner denne soppen når du kommer hjem, kan likevel en bitteliten bit bli liggende igjen blant den sikre soppen.

Får med giftslørsopp

En annen feil er at man får med seg en spiss giftslørsopp blant traktkantareller, selv om de to artene ikke ligner noe særlig på hverandre.

—De vokser på samme sted, og mange plukker traktkantareller med saks og flere av gangen. Da er det fort gjort å få med seg en spiss giftslørsopp. Hvis du har en kjempefin kurv med kantareller med en giftslørsopp oppi, må du kaste alle, sier Seljetun i Giftinformasjonen.

—Det er viktig å bare spise sopp man er 100 prosent sikker på. Ikke plukk sopp du ikke kjenner, med mindre du skal på soppkontroll.
SPISELIG: STEINSOPP: Stor, kjøttfull rørsopp med brun, nesten halvkuleformet hatt. Rørlaget på hattens underside er først hvitt og blir gulgrønt. De ti gode matsoppene er også presentert på hjemmesidene til Sopp- og nyttevekstforbundet.

SPISELIG: STEINSOPP: Stor, kjøttfull rørsopp med brun, nesten halvkuleformet hatt. Rørlaget på hattens underside er først hvitt og blir gulgrønt. De ti gode matsoppene er også presentert på hjemmesidene til Sopp- og nyttevekstforbundet.

SPISELIG:  RØDGUL PIGGSOPP: Rødgul hatt med bølget kant, lyse og skjøre pigger under. Ligner mye på blek piggsopp, som også er en matsopp.

SPISELIG: RØDGUL PIGGSOPP: Rødgul hatt med bølget kant, lyse og skjøre pigger under. Ligner mye på blek piggsopp, som også er en matsopp.

SPISELIG: MATBLEKKSOPP: Hvit, høy og smal hatt med store flisete skjell. Skjellene blir mørke med alder, og skivene er spiselige så lenge de er hvite.

SPISELIG: MATBLEKKSOPP: Hvit, høy og smal hatt med store flisete skjell. Skjellene blir mørke med alder, og skivene er spiselige så lenge de er hvite.

SPISELIG: KANTARELL: 

Eggegul, traktformet med tykke gaffeldelte ribber som løper langt ned på stilken.

SPISELIG: KANTARELL: Eggegul, traktformet med tykke gaffeldelte ribber som løper langt ned på stilken.

SPISELIG: MANDELKREMLE: Rød eller brun hatt, ofte mørkere i midten. Lyse skiver på undersiden.
Mottatt fra epost: 08.09.2010

SPISELIG: MANDELKREMLE: Rød eller brun hatt, ofte mørkere i midten. Lyse skiver på undersiden. Mottatt fra epost: 08.09.2010

SPISELIG: RIMSOPP: 

Buklete hatt, duggliknende blekt anstrøk på hatten. Har en tydelig hvit ring på stilken.

Mottatt fra epost: 08.09.2010

SPISELIG: RIMSOPP: Buklete hatt, duggliknende blekt anstrøk på hatten. Har en tydelig hvit ring på stilken. Mottatt fra epost: 08.09.2010

SPISELIG: FÅRESOPP: Hvit, gråhvit eller gulaktig av farge. Matt og tørr hatt, som kan være oppsprukket. Fåresoppen er en poresopp med ørsmå porer.

SPISELIG: FÅRESOPP: Hvit, gråhvit eller gulaktig av farge. Matt og tørr hatt, som kan være oppsprukket. Fåresoppen er en poresopp med ørsmå porer.

SPISELIG: TRAKTKANTARELL: Gråbrun hatt, grågule ribber på hattens underside og gul stilk. Tynnkjøttet, hul og dyp traktformet.

SPISELIG: TRAKTKANTARELL: Gråbrun hatt, grågule ribber på hattens underside og gul stilk. Tynnkjøttet, hul og dyp traktformet.

SPISELIG: FURUMATRISKE: Rødlig, gjerne med grønne flekker. Gir fra seg en gulrotfarget saft.

SPISELIG: FURUMATRISKE: Rødlig, gjerne med grønne flekker. Gir fra seg en gulrotfarget saft.

SPISELIG: STUBBESKJELLSOPP: Halvkuleformet til flat hatt, kan se ut som et speilegg med gul og brun farge. Har en ring på stilken. OBS! Den giftige flatklokkehatten er svært lik denne soppen. Denne advarselen var dessverre ikke med da denne saken sto på trykk i Dagbladets papirutgave 10. september.

SPISELIG: STUBBESKJELLSOPP: Halvkuleformet til flat hatt, kan se ut som et speilegg med gul og brun farge. Har en ring på stilken. OBS! Den giftige flatklokkehatten er svært lik denne soppen. Denne advarselen var dessverre ikke med da denne saken sto på trykk i Dagbladets papirutgave 10. september.

I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt
Tusen takk for at du ønsker å delta i vårt kommentarfelt.
Vi holder imidlertid nå stengt. Dette gjør vi for at moderatorene våre skal kunne ha raskere responstid i debattfeltenes åpningstid.
Åpningstiden er hverdager fra 10:00 til 20:00.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør