Komletur i Suldal.

Tips oss 2400
KOMLE: Komle servert med surmerk.

KOMLE: Komle servert med surmerk.

DAGENS: Liten kafe' og god mat.

DAGENS: Liten kafe' og god mat.

FARGERIET: Utvendig er det lett å kjenne igjen huset som rommer kafe'en.

FARGERIET: Utvendig er det lett å kjenne igjen huset som rommer kafe'en.

MALERISK: Suldalsvegen er en vei som i seg selv er verdt en tur.

MALERISK: Suldalsvegen er en vei som i seg selv er verdt en tur.

Værmelding for Sand

I dag I morgen Søndag Mandag
Lett regn13°Lett regn13°Lett regn12°Halvskyet13°

annonse
SAND (Dagbladet): Det handler om å bremse, for riksvei 13 er det fort gjort å kjøre forbi, - noe de fleste gjør.

Vi tro på pedalen og svingte av fra E134 ved Røldalsvatnet.

Inn på veien som også bærer navnet Suldealsvegen.

Smal og svingete

Først med Røldalsvannet på venstre side, så følger vi elv og juv, passerer Nesflaten ved Suldalsvannet. Her kan du bo på Energihotellet, et lokale som ble bygget som messe i forbindelse med kraftutbyggingen Røldal-Suldal. Et sted for lokal mat og kraftturisme av det slaget som innebærer omvisning inne i kraftverket.

Det er vilt og vakkert langs vannet, og villere blir det langs Suldalslågen før det åpner seg ned mot Sand.
Da finnes det to muligheter.
Enten å fortsette på RV 13 til den møter E 39 i Sandnes, eller ta vei nummer 46 ned til Sand for å ta ferja til Ropeid på andre siden av Hylsfjorden.
Vi valgte det siste alternativet.

Det er lunsjtid og vi har hørt om stedet som ligger ett til venstre før fegekaia.

Fargerik kafe?

Det er torsdag og komledag.

De runde ballene laget av raspet potet har mange navn. Lenger nord på Vestlandet heter det raspeballer, mens østlendinger spiser potetklubb, atter andre potetball eller bare klubb. Noen skriver kumle andre komle. Uansett er det potet og de er grå og litt triste av utseende.

Derfor trenger de fargerikt følge på tallerkenen.

Og det får du på Fargeriet.

Rykende varmt med tre komler, stort stykke salt kjøtt, Vossakorv, kålrabi, gulrot og stekt bacon.

Komlene er ganske grove i raspen og såpass løse i konsistensen at de har tatt godt med smak til seg. Uvant, men ganske så godt til, er det med surmelk i glasset.

Vår lunsj er av det kraftige slaget, mat for kroppsarbeidere og bønder under høstonna.

Kafeen ble startet som et arbeidstreningssenter for ungdom i rehabilitering.

En suksess

Menyen lokker både fasteboende, faste ferierende og forbifarende turister inn i det lille lokalet.

Torsdager er det en jevn strøm i døra.

Komlemette på vei ut møter komlekåte på vei inn.

- Slik er det hver torsdag, da går nesten bare i komle, forteller Mina Jørgensen

- Og vi er veldig stolte over at vi ble nominert til årets Ganefartpris.

At de ikke kom til finalen skyldes nok at konkurransen var beinhard.

For maten og stedet er til å skryte av.

Og serverer de ikke verdens beste komle, - så er det ikke langt unna.
KOMLEDAMER: Jannike Wijgergangs og Mina Jørgensen sørger for en perfekt torsdag for komleelskere.  Alle foto: Ole C. H. Thomassen

KOMLEDAMER: Jannike Wijgergangs og Mina Jørgensen sørger for en perfekt torsdag for komleelskere. Alle foto: Ole C. H. Thomassen