Bernt Jakob Oksnes ble tildelt den prestisjetunge prisen for artikkelen «Den usynlige».

Tips oss 2400
TILDELT DEN STORE JOURNALISTPRISEN: Dagbladet-journalist Bernt Jakob Oksnes for reportasjen Den usynlige, som stor på trykk i Magasinet 23. januar i år. Foto: Jørn H. Moen

TILDELT DEN STORE JOURNALISTPRISEN: Dagbladet-journalist Bernt Jakob Oksnes for reportasjen Den usynlige, som stor på trykk i Magasinet 23. januar i år. Foto: Jørn H. Moen

Vinnere av Den store journalistprisen:

• 2010: Bernt Jakob Oksnes, Dagbladet.

• 2009: Per Christian Magnus, Robert Reinlund og Anne Marie Groth, TV 2.

• 2008: Helle Aarnes, journalist i Bergens Tidende for "Tyskerjentene".

• 2007: Knut Olav Åmås, debattredaktør, Aftenposten.

• 2006: Redaksjonen bak NRKs TV-program "Typisk Norsk", v/ Petter Scherven.

• 2005: Magasinred. i Dagens Næringsliv og Roar Christiansen, Bergens Tidende.

• 2004: Harald Henden, VG.

• 2003: Åsne Seierstad, frilans.

• 2002: Ikke utdelt.

• 2001: Harald Stanghelle, Aftenposten.

• 2000: Inge Sellevåg, Bergens Tidende.

• 1999: Steinar Hansson, Dagsavisen.

• 1998: Anne Grosvold, NRK.

• 1997: Finansredaksjonen i Dagens Næringsliv.

• 1996: Redaksjonen i VG.

• 1995: Tomm Kristiansen, NRK.

• 1994: Fritz Breivik, Nordlands Framtid.

• 1993: Sissel Benneche Osvold, Dagbladet.

• 1992: Arne O. Holm, Dagbladet.
Litt over klokka 15.30 i dag, ble det kjent at Den store journalistprisen, som årlig deles ut av Norsk Presseforbund, går til Dagblad-journalist Bernt Jakob Oksnes.

Oksnes tildeles prisen for artikkelen «Den usynlige», som sto på trykk i Dagbladet Magasinet 23. januar i år.

- Dette er en voldsom anerkjennelse for meg og Dagbladet ikke minst. Jeg er stolt, glad, rørt og det har ikke helt gått opp for meg ennå, sier Oksnes til Dagbladet en time før han fikk prisen.

• Den prisbelønnede artikkelen «Den usynlige» kan du lese her.

100 000 kroner

Prisen ble nettopp delt ut i Operaen, og skal gå til en «medarbeider eller en gruppe medarbeidere som det siste året har gjort en særlig prisverdig innsats på journalistikkens område.»

Den store journalistprisen er blitt delt ut hvert år siden 1992, med unntak av 2002, og deles ut av Norsk Presseforbund. Mottakeren får 100 000 kroner.

- Jeg satt i en bil og ble helt lammet av taushet og vantro, hjertet hamret og slo. Jeg kan fortsatt ikke forstå det, sier Oksnes om sin egen reaksjon, da han fikk vite at Den Store journalistprisen gikk til ham.

- Jeg er glad på journalistikkens vegne, for at en slik pris kan gå til noe annet enn saker om økonomisk kriminalitet. At en sak som dette kan nå opp, er veldig stort for meg.

• Les juryens begrunnelse her.

Dedikerer prisen til Jan Erik Fosshaug

Reportasjen «Den usynlige» handler om Jan Erik Fosshaug, som var en glemt mann i samfunnet. Artikkelen vakte stor oppsikt, og Oksnes fikk opprettet både Facebook-grupper og en mengde tilsendte eposter etter den sto på trykk.

I sin takketale i Operaen sier Oksnes følgende:

- I tre måneder tenkte jeg på Jan Erik Fosshaug fra jeg satte meg på bussen på vei til jobb, til jeg la meg om kvelden. Jeg kjente ham aldri, jeg vet til dags dato ikke hvordan mannen så ut. Men selv om ingen vil savne ham langs veien på Torshov, selv om han ble begravd som en ubetydelighet, vil Jan Erik Fosshaug sitt navn og vesen alltid lyse for meg.

Derfor dedikerer Oksnes prisen til Fosshaug:

- Jeg skulle gjerne ha takket Jan Erik Fosshaug for at vi fikk slippe inn i livet hans. Men det minste jeg kan gjøre er å dedikere prisen til ham.

• Les hvordan Oksnes fant «den usynlige» mannen, Jan Erik Fosshaug, her.

Smertefull prosess

Oksnes jobbet med reportasjen over flere måneder, og det var en tung prosess.

- Det var en lang og kronglete vei fram. Det var en smertefull prosess med mange opp- og nedturer, som varte fra september i fjor til januar i år. Jeg ville aldri gi opp, men jeg hadde ikke trodd det skulle bli så vanskelig, sier Oksnes.

- Det var veldig forløsende når jeg fikk det til. Jeg hadde ikke sett for meg at det skulle ta så av, som det gjorde. Jeg tror saken rørte ved en fundamental angst i Norge om å ikke bli sett eller husket. En angst for å bli glemt. Det tror jeg alle kan bli berørt av, sier Oksnes.

-En fascinerende journalist

Leder for Magasinet, Asbjørn Halvorsen, er tydelig stolt av sin reporter:

- Bernt Jakob er en fascinerende journalist. Han har evnen til å se det vakre i det hverdagslige, til å gjøre det lille til noe stort. Han er lavmælt å høre på, på trykk er han dynamitt, sier Halvorsen.

- Dette er journalistikk som setter dagsorden. Dagsorden i menneskers liv og hjerter. Jan Erik Fosshaug var mannen vi glemte å ta vare på. Reportasjen om ham har blitt en påminnelse om helt sentrale mangler i samfunnet vårt. Fellesskap. Verdighet. Medmenneskelighet. Ord som er blitt klisjeer. Med ord gjør Bernt Jakob begrepene levende igjen. Han tar dem tilbake, sier Halvorsen.

Juryens begrunnelse

Oksnes har tidligere vært nominert til å få Den store journalistprisen to ganger.

I juryens begrunnelse for at prisen i år går til Oksnes og hans artikken «Den ustynlige», heter det:

Det er høyst uvanlig at Den store journalistprisen tildeles for én enkelt artikkel. /.../ Likevel er det for denne ene reportasjen han får prisen. Den var et sluttprodukt av flere månders arbeid og mange hundre telefonsamtaler. Men like mye var den et resultat av den viktige journalistiske evnen til å oppdage hvordan en stor historie kan gjemme seg i en liten opplysning, i dette tilfellet en formulering i en dødsannonse: "På vegne av venner". Ingen navn, bortsett fra avdødes. Det var nok til å tenne nysgjerrigheten og viljen til å finne ut hva som skjulte seg bak disse fire ordene, som kommunen bruker når det morsatte er tilfellet, når avdøde faktisk ikke hadde noen venner.

På Norsk Presseforbunds 100-årsdag er det en ekstra glede å kunne dele ut norsk presses fremste faglige utmerkelse til et stykke klassisk journalistikk, til en reportasje som utmerker seg både ved en svært grundig research, glitrende språk, og høy etisk standard. Denne reportasjen viser hvilken kraft som alltid vil finnes i det skrevne ord, uansett hvilke endringer bransjen og faget ellers gjennomlever.

Historien blir formidlet med enkel dramaturgi, i et elegant, lavmælt språk. Den befester inntrykket av at Magasinet i Dagbladet selv i disse økonomisk turbulente tider, fremdeles representerer noe av det ypperste i norsk avisjournalistikk.

Prisens hensikt

På Norsk Presseforbund sin nettside, står det at:

Hensikten med prisen er å oppmuntre til og hedre kvalitet i journalistikken. Prisen kan være en belønning for en enkeltstående prestasjon eller for journalistisk arbeid over tid. Den kan tildeles medarbeidere både i trykt presse, nettpublikasjoner, radio og fjernsyn, og prisen kan gis for alle felter av journalistikken.

• Den prisbelønnede artikkelen «Den usynlige» kan du lese her.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet Kultur på Facebook.