Prøv en god, gammel klassiker på middagsbordet.

Tips oss 2400
Søndagskokken: Marit Røttingsnes Westlie er utdannet fra Norges markedshøyskole, men er nå matskribent og kokebokforfatter på heltid. Hennes siste kokebok heter Elsker deg.

Søndagskokken: Marit Røttingsnes Westlie er utdannet fra Norges markedshøyskole, men er nå matskribent og kokebokforfatter på heltid. Hennes siste kokebok heter "Elsker deg".

Jeg vet det er skikkelig høst når lengselen etter kraftige gryter blir nesten konstant.

Det er to ting jeg elsker med gryter. Smaken kommer selvfølgelig på førsteplass. Den intensiteten og fylden som bare langkokt kjøtt med bein kan gi, er helt umulig å framskaffe på en annen måte. Andreplassen ligger ikke langt unna, og den går til hele prosessen med grytelagingen. Kuttingen av ingrediensene, fresingen i panna og putringen som i timevis sprer forførende dufter i huset.

Oksehalesuppe

Antall personer: 4—6 personer
Fra start til ferdig middag: 4 timer
Aktiv tid: 35 minutter

1 ½ kg oksehaler
3 ss rapsolje
4 gulrøtter
2 løk
3 fedd hvitløk
4 dl rødvin
vann
ca. 2 ts salt
nykvernet pepper
1 laurbærblad
1 ts tørket timian
1 ts rosmarin
2 skiver kålrot
2 skiver sellerirot
100 g bacon

Få slakteren til å skjære oksehalene i skiver mellom leddene. Varm oljen i en gryte eller stekepanne, og brun alle kjøttbitene på sterk varme. Ta det porsjonsvis, slik at du greier å holde varmen i panna hele tiden. Ha bitene i en stor gryte.

Skrell og del gulrøttene i skiver. Skrell løkene og del dem i båter. Grovhakk hvitløkfeddene. Ha alt dette i gryta, og hell over rødvin og nok vann til at det dekker. Ha i halvparten av saltet, godt med nykvernet pepper og resten av krydderiene. Sett på et lokk, og la det stå og småputre på plata de kommende tre timene. Du kan også sette gryta inn i stekeovnen på 120 grader.

I mellomtiden renser du resten av grønnsakene og deler dem i fine terninger. Baconet deler du i mindre biter og bruner i en stekepanne. Når du ser at kjøttet begynner å løsne fra beina, tilsetter du resten i gryta og koker til grønnsakterningene er møre. Tilsett mer væske ved behov. Smak til med salt og pepper og eventuelt litt mer av krydderurtene.

Server knasende godt brød til. Kokt ris gjør seg også.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet Mat på Facebook.