Over 1 000 døde i Haiti. Epidemien har spredt seg til Den dominikanske republikk.

Tips oss 2400
 GRENSEADVARSEL: Helsemyndighetene i Den dominikanske republikk henger opp plakater med advarsel mot kolera ved grensen mot Haiti, her i byen Dajaban. FOTO: ERIKA SANTELICESA, AFP/SCANPIX.

GRENSEADVARSEL: Helsemyndighetene i Den dominikanske republikk henger opp plakater med advarsel mot kolera ved grensen mot Haiti, her i byen Dajaban. FOTO: ERIKA SANTELICESA, AFP/SCANPIX.

  Se større kart Everglades National Park

  (Dagbladet): Frykten for den livstruende infeksjonssykdommen kolera i naboområdene til kriserammede Haiti øker. I dag ble det første tilfellet av «Haiti-kolera» bekreftet i den amerikanske solskinns- og feriestaten Florida.

  En kvinne som bor i Collier County sør på Floridas Golf-kyst, viste sympomer på kolera da hun kom hjem fra familiebesøk i Haiti for ei uke siden.

  Hun hadde besøkt slektninger i Artibone-dalen, som er det verst rammede området med kolera på Haiti etter jordskjelvtragedien i januar i år.

  En talsmann for helsemyndighetene i Florida opplyser ifølge The Miami Herald at flere lignende tilfeller rundt omkring i delstaten nå blir gransket.

  Mye trafikk Florida - Haiti

  Om lag 240 000 mennesker som bor i Florida er født i Haiti. Etter jordskjelvet har mange reist fram og tilbake mellom USA og den karibiske staten.

  Kvinnen som hadde kolerasymptomer for ei uke siden, skal nå være i fin form, ifølge helsemyndighetene.

  Hun bor i et område med store turistattraksjoner som nasjonalparkene Everglades og Big Cypress.

  Vaksine

  Kolera gir en voldsom diare som kan tømme kroppen for 10 - 15 liter væske i døgnet. Smitten kommer ofte via drikkevannet.

  Du kan vaksinere deg mot kolera hvis du skal til ustatte områder. Her er rådene fra Folkehelseinstituttet.

  Sprer seg til nabolandet

  I Haiti har minst 1 000 mennesker mistet livet av kolera og minst 9 000 av jordskjelvofrene er er nå til behandling på provisoriske sykehus.

  I dag melder The Miami Herald også at myndighetene i Haitis naboland Den dominikanske republikk også frykter en kolera-epidemi.

  Det første kolera-tilfellet i landet er nå registert hos en gjestearbeider som hadde vært på to ukers besøk i hjemlandet Haiti.

  - Smitte fra Nepal

  I går hadde representanter for myndighetene i Haiti og hjelpemannskapene fra FN en konfrontasjon om hvor kolerasmitten kommer fra. FN-soldater fra Nepal har blitt syke på Haiti, og de lokale myndighetene mer enn antydet at de hadde dratt med seg kolera hjemmefra. Representanter for FN-styrker pekte imidlertid på infiserte drikkevannstanker i leiren der Nepal-soldatene har base.

  Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

  RAPPORTER INN HER
  Lik Dagbladet på Facebook.