NRK er i gang med opptakene til storsatsingen «Erobreren». Epokedramaet kan bli statskanalens siste.

Tips oss 2400
REDD KOMPETANSEN FORSVINNGER:  Eva isaksen har regi på NRK-dramaserien «Erobreren». Kåre Conradi har hovedrollen som Jonas Wergeland. Isaksen er redd solig kompetanse forsvinner om NRK sine kuttforlag fører fram.  Foto: Erling Hægeland

REDD KOMPETANSEN FORSVINNGER: Eva isaksen har regi på NRK-dramaserien «Erobreren». Kåre Conradi har hovedrollen som Jonas Wergeland. Isaksen er redd solig kompetanse forsvinner om NRK sine kuttforlag fører fram. Foto: Erling Hægeland

DRAMASJEFEN:  Hans Rossiné er sjef for NRK Drama. Han syns kuttforslagene er drastiske.
Foto: Erlend Aas / Scanpix

DRAMASJEFEN: Hans Rossiné er sjef for NRK Drama. Han syns kuttforslagene er drastiske. Foto: Erlend Aas / Scanpix

 GODT Å VÆRE I PRODUKSJON: Bitte Monn-Iversen er glad hun jobber praktisk med produksjon, så hun slipper å tenke på kuttforslagene. Foto: Erling Hægeland

GODT Å VÆRE I PRODUKSJON: Bitte Monn-Iversen er glad hun jobber praktisk med produksjon, så hun slipper å tenke på kuttforslagene. Foto: Erling Hægeland

NRKs spareplan

• NRK skal spare 100 millioner kroner. Mandag la kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas fram forslag til hvor det kan kuttes.

• Ett av kutteforslagene er «NRK setter ut all produksjon av voksen, barne- og underholdningsdrama for tv».

• Forslaget har vakt uro.

• Det skal behandles internt til 6. desember.

KRITISK: Regissør Anders T. Andersen mener det er forferdelig om NRK Drama legges ned. Foto: Erlend Aas / Scanpix

KRITISK: Regissør Anders T. Andersen mener det er forferdelig om NRK Drama legges ned. Foto: Erlend Aas / Scanpix

(Dagbladet): I går var Dagbladet på innspillingen av NRKs dramaserie «Erobreren», som er kanalens største satsing på lang tid. Seks episoder à en time skal spilles inn, og fortellingen er basert på Jan Kjærstads bøker om den suksessrike tv-personligheten Jonas Wergeland.

- «Erobreren» er den største serien vi lager siden «En udødelig mann» og «Harry og Charles». Det er kostbart å lage historiske drama, derfor kan ikke NRK gjøre det hvert år. Men vi må lage historiske drama innimellom. Hvis ikke vi gjør det, gjør ingen det, sier sjef for NRK Drama, Hans Rossiné.

Tv-serien skal sendes i 2012, og tidsperspektivet strekker seg fra 1964 til 1999. Epokedrama sies å være ti prosent dyrere å lage enn samtidsdrama, og ettersom «Erobreren» skal skildre miljø fra fire tiår på en så troverdig måte som mulig, blir kostnadene deretter.

- Å lage drama er kostbart, å lage historiske drama dyrere. «Erobreren» er langt dyrere enn samtidsdramaet «Himmelblå», serien ligger i et høyere prissjiktet, sier Rossiné til Dagbladet.

Drastiske kuttforslag

NRK skal spare 100 millioner kroner, og på mandag ble det lagt fram forslag om hvor kuttene kan skje. Ett er å «sette ut all produksjon av drama for voksne, barn og ungdom». Om det blir iverksatt, kan storsatsingen «Erobreren» med Kåre Conradi i hovedrollen, bli den siste for statskanalen.

Det mener Drama-sjefen er problematisk.

- Mitt standpunkt er at å lage norskprodusert drama er kjempeviktig for en allmennkringkaster. Ved å ha en sterk dramaproduksjon supplert med innkjøpt materiale, kan vi gi seerne et godt tilbud. Det er viktig å ha innkjøpte eksternproduksjoner for å opprettholde konkurransen, samtidig som det er viktig å produsere selv for å holde på kvaliteten, sier Rossiné og fortsetter:

- Det er problematisk om det blir kutt i dramaproduksjonene. Forslaget som vedligger er drastisk. NRK har godt av dagens blanding av interne og eksterne produksjoner.

Kanalen har lange tradisjoner for dramaproduksjon, og opplevde enorm suksess med blant annet «Berlinerpoplene», som ble sett av nærmere en million seere. Innsparingsforslagene skal behandles internt fram til 6. desember, før de eventuelt blir iverksatt.

- Kuttforslagene var ingen hyggelig nyhet. NRK Drama har en historie, som går helt tilbake til Fjernsynsteatret. Grunnen til at vi er gode i dag, er arven vår, sa produsent for «Erobreren», Bitte Monn-Iversen, under gårsdagens innspilling.

Hun har vært ansatt i avdelingen siden 1981.

- Ettersom vi er så godt i gang, står ikke produksjonen i fare for å bli stoppet. For oss er det deilig å jobbe praktisk nå, så vi slipper å ha fokus på kuttene. Samtidig gir det oss energi til å vise hvem som er best, sier Monn-Iversen til Dagbladet.

Redd kompetansen forsvinner

Det var tydelig i går, for det meste gikk på skinner da regissør Eva Isaksen instruerte Conradi og tjue statister utenfor et hus ved Bjerke travbane. Det eneste som kom i veien, var snøfallet som ikke passet inn i det som skulle være en tidlig høstdagen i 1992.

Isaksen har blant annet regissert «Mors Elling» og «Døden på Oslo S», og er redd viktig kompetanse forsvinner om NRK Drama legges ned.

- Man skal være åpen for nytenkning og omlegging, men jeg er redd spisskompetansen kan forsvinne. Da dogmebølgen kom, forsvant mange fagfolk. De kunne jo ikke vente i seks år til bølgen var over. Det er jeg redd skjer igjen, sier Isaksen.

- På ville veier


Regissør Anders T. Andersen langer ut mot NRK sine forlag om å legge ned dramavdelingen.

- Dette er en kulturpolitisk katastrofe. NRK Drama sitter på stor kompetanse, blant annet har de noen av landets beste klippere. Det er den største kulturformidleren i landet, og å stryke det med et pennestrøk, er forferdelig, sier Anders T. Andersen til Dagbladet.

Regissøren bak blant annet NRK-suksessen «Berlinerpoplene» mener kutteforslagene er problematiske.

- Det er en grunn til at bare to land i Europa bare bruker eksterne produksjoner. Det er Tyskland og Nederland. Ingen kjøper produksjoner derfra - det er jo bare kommersielt skvip. Bjerkaas er på ville veier, sier Andersen.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas.
HØSTDAG I 1992:  Tida var skrudd tjue år tilbake i tid i går, under innspillingen av NRK-dramaserien «Erobreren».  Foto: Erling Hægeland

HØSTDAG I 1992: Tida var skrudd tjue år tilbake i tid i går, under innspillingen av NRK-dramaserien «Erobreren». Foto: Erling Hægeland

BILDER FRA INNSPILLINGEN:  Kåre Conradi spiller Jonas Wergeland i «Erobreren». Her blir han arrestert for mordet av kona. Foto: Erling Hægeland

BILDER FRA INNSPILLINGEN: Kåre Conradi spiller Jonas Wergeland i «Erobreren». Her blir han arrestert for mordet av kona. Foto: Erling Hægeland

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet Kultur på Facebook.