2010 ble året da Magnus Carlsen (20) som den yngste noensinne gikk til topps på verdensrankingen. Unggutten fikk også fronte motekampanje sammen med filmskjønnhet.

Tips oss 2400

CV

Magnus Carlsen
Født: 30. november 1990.
Bosted: Haslum, Bærum.
Sivil status: Singel.
Yrke: Sjakkspiller.
Nominert for: Ble i januar i år den yngste til å toppe verdensrankingen i sjakk, og den første vestlige til å gjøre det siden Bobby Fischer i 1975. Vant stort sett alle turneringene han stilte opp i denne sesongen.

Tidligere vinnere av Folkets Idrettspris:

1990: Johann Olav Koss
1991: Johann Olav Koss
1992: Vegard Ulvang
1993: Drillos
1994: Johann Olav Koss
1995: Bjørn Dæhlie
1996: Vebjørn Rodal
1997: Rosenborg
1998: Drillos
1999: Håndballjentene
2000: Knut Holmann
2001: John Arne Riise
2002: Petter Solberg
2003: Petter Solberg
2004: Andreas Thorkildsen
2005: Thor Hushovd
2006: Ole Einar Bjørndalen
2007: Aksel Lund Svindal
2008: Håndballjentene
2009:  Magnus Carlsen
• Stem på din favoritt til Folkets idrettspris nederst i artikkelen.

(Dagbladet): Like før nyttår i fjor ble det klart at Magnus Carlsen var den nye verdenseneren i sjakk, og i januar i år ble det offisielt.

- Det er veldig stort. Jeg har spilt sjakk i mange år, og har hele tida prøvd å bli bedre. Nå er jeg nummer én, sa Carlsen på den tida.

Har blitt kjendis
Den da 19 år gamle gutten fra Lommedalen i Bærum var tidenes yngste som har toppet FIDE-lista, og den første vestlige siden Bobby Fischer i 1975.

Den posisjonen holdt han fast i helt til sist måned. Da falt han ned til 2.-plass, men har sjansen til å kapre den tilbake og toppe lista når den offentliggjøres igjen i januar.

Denne sesongen har han oppnådd en poengranking på 2826. Det er bare den russiske sjakklegenden Garry Kasparov som har vært høyere enn det.

Han vant stort sett alle turneringene han stilte opp i denne sesongen, og mottok også «sjakkens Oscar», en pris som stemmes fram av verdens ledende sjakkjournalister.

Magnus og Liv
I tillegg til å spille sjakk, har Carlsen også brukt året til å gjøre seg til et meget godt kjent navn verden over. Han har i det hele tatt klart å bli kjent langt utenfor de grensene som er vanlig for en sjakkspiller.

Han frontet en reklamekampanje for et stort klesmerke med Hollywood-stjerna Liv Tyler, og det førte til at han fikk ansiktet sitt på flere busser og reklameskilt i New York.

- Det var kult, sa Carlsen etter photoshooten med superstjerna.

- Han har gitt sjakken et kult og litt yngre ansikt, sier Carlsens manager Espen Agdestein til Dagbladet.

Det var heller ingen tvil om at Carlsen etterlot seg et positivt inntrykk på skuespillerinnen.

- Magnus ser fantastisk ut, og utsikten her med ham foran Manhattan var jo bare flott, sa Tyler ifølge VG Nett da de hadde møttes.

To på rad?
Noen mente en formsvikt i høst kunne skyldes Carlsens stadige travlere hverdag, men sjakkgeniet skrev i bloggen sin at han ikke trodde det var en sammenheng.

Carlsen har også fått det norske folk til å åpne øyene for sjakk. Få så på det som en idrett før unggutten virkelig markerte seg internasjonalt, men i fjor gikk 20-åringen til topps i kåringen om Folkets Idrettspris.

- Sjakk hører hjemme på sportssidene, sa en fornøyd Carlsen da.

Nå er han igjen nominert, og kan bli den første siden Petter Solberg som vinner den prestisjetunge prisen to år på rad.
Avstemningen er avsluttet. Sjekk ut dagbladet.no og Dagbladet for å se resultatet av avstemningen.
Lik Dagbladet Sporten på Facebook.
I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt
Tusen takk for at du ønsker å delta i vårt kommentarfelt.
Vi holder imidlertid nå stengt. Dette gjør vi for at moderatorene våre skal kunne ha raskere responstid i debattfeltenes åpningstid.
Åpningstiden er hverdager fra 10:00 til 20:00.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør