Knipset sjeldent bilde av mystisk katt i Afrika.

Tips oss 2400
DUMBO-REV: I tillegg til den nordafrikanske geparden, knipset fotofellene utplassert av Saharan Conservation Fund blant annet en ørkenrev som kan skilte med et par imponerende ører. Foto: SCF

DUMBO-REV: I tillegg til den nordafrikanske geparden, knipset fotofellene utplassert av Saharan Conservation Fund blant annet en ørkenrev som kan skilte med et par imponerende ører. Foto: SCF

OM NOM NOM: Den nordafrikanske geparden, som forskere har knipset et bilde av i Niger, skiller seg utseendemessig fra de andre gepardartene i Afrika. Dette er «Usain», oppkalt etter sprintstjernen fra Jamaica, som spiser middag i et dyresenter i Nairobi.  AFP PHOTO / Tony KARUMBA

OM NOM NOM: Den nordafrikanske geparden, som forskere har knipset et bilde av i Niger, skiller seg utseendemessig fra de andre gepardartene i Afrika. Dette er «Usain», oppkalt etter sprintstjernen fra Jamaica, som spiser middag i et dyresenter i Nairobi. AFP PHOTO / Tony KARUMBA

(Dagbladet): Et av verdens mest sjenerte og mystiske kattedyr - den nordafrikanske geparden (Acinonyx jubatus hecki) - har gått i fotofella og blitt fotografert i Vest-Afrika, melder BBC.

Svært lite er kjent om den utrydningstruede arten, og det meste vi har av kunnskap stammer fra noen få tilsvarende spøkelsesaktige fotografier tatt om natten, etter at den brennende solen over Sahara - hvor de lever - har gått ned.

Det finnes trolig færre enn 250 individer av arten fordelt på ørkenområder i Algerie, Togo, Mali, Benin, Burkina Faso og Niger, hvor bildet over ble tatt av forskere fra Saharan Conservation Fund (SCF).

Sliter med å finne vannkilder

Arten har åpenbart greid å tilpasse seg et av klodens mest ugjestmilde områder, som verken inkluderer hyggelige temperaturer, et stort tilfang av byttedyr eller permanent tilgang på vann. Nøyaktig hvordan den får endene til å møtes i opptil 45 graders varme er ikke kjent.

- De tilfredsstiller trolig vannbehovet gjennom fuktighet i byttet og ved å ha en ekstremt effektiv fysiologisk og adferdsmessig tilpasning, sier SCF-leder John Newby til Livescience.com.

Til tross for at miljøvernerne har lett etter geparden i de to Niger-ørkenene Tin Toumma og Termit Massif siden 2000, er det bare blitt gjort tre observasjoner. Forskerne estimerer at det kan bo så lite som ti individer i området.

- Gepardene i Termit Massif er ekstremt sky og viser seg fram svært sjeldent, sier SCF-forsker Thomas Rabeil til BBC.

Mysterium

Dyrene beveger seg trolig over enorme avstander i det golde, livløse landskapet for å finne nok mat. Føden kan bestå av antiloper, gaseller og sauer og geiter.

Sahara-gepardene ser ut til å ha andre farger og mønstre enn de øvrige, mer studerte artene i Afrika, og det er et åpent spørsmål om de egentlig er nærmere i slekt med den siste ville populasjonen av asiatiske geparder (Acinonyx jubatus venaticus) bosatt i Iran, sier SCF.Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.