Jurist Terje Bjøranger krimdebuterer.

Tips oss 2400
0

«Den tredje søsteren»

  • Forfatter: Terje Bjøranger
  • Forlag: Kagge
 
ANMELDELSE: To unge kvinner blir drept hjemme i familiens leilighet i Oslo. Den yngste søsteren Nadia overlever, fordi hun klarer å gjemme seg for drapsmannen.

Men vil hun kunne føle seg trygg fra nå av?  


Brennaktuell

Krimbøker kan ikke ofte sies å være brennaktuelle debattinnlegg, men Terje Bjørangers debutroman «Den tredje søsteren» faller trygt innenfor den kategorien.

Dessuten tar den for seg et tema som alle har hørt om, men sikkert ikke like mange har satt seg grundig nok inn i. Stikkordet er tvangsekteskap.  

Terje Bjøranger er politimann og jurist, har jobbet i UDI og drevet nettstedet tvangsekteskap.net. Med andre ord burde han ha bakgrunn for meningene og påstandene han framsetter i «Den tredje søsteren».  


To kulturer

Boka maler et deprimerende tidsbilde, med utgangspunkt i pakistanske jenter som blir dratt mellom to kulturer.

De er født i Norge, vokst opp i Norge, tar høyere utdannelse i Norge — men i mange tilfeller vil familien på et visst punkt stoppe døtrenes integrering. Jentene skal giftes bort med en slektning fra Pakistan.  

Handlingen i «Den tredje søsteren» settes i gang med en fin og var skildring av møtet mellom to unge mennesker — Nadia og vestkantgutten Emil — og kjærlighetsforholdet som vokser fram mellom dem i løpet av noen måneder. Inntil det smeller, og Nadias to søstre blir drept, mens hun selv bryter sammen etter den grusomme opplevelsen.  


Pakistan

Journalisten Mikkel — en skjeggete MC-bamse — har jobbet sammen med Nazma, en av de drepte søstrene, og engasjerer seg så sterkt i drapssaken at han i mer eller mindre grad samarbeider med politiet, spesielt førstebetjent Mia Bjørnsson. Sammen jobber de seg nærmere et svar på hvorfor jentene ble drept, men for å finne løsningen må Mikkel reise til landsbygda i Pakistan.  

«Den tredje søsteren»  er en dramatisk historie, som fortelles på en realistisk og direkte måte. Dessuten lar forfatteren aldri stoffet bli tørt og teoretisk, han illustrerer hele tiden det han vil ha fram på en handlingsmettet måte, og presenterer sin agenda uten at det går ut over spenningsnivået.

Utvilsomt høstens mest aktuelle krim.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet Kultur på Facebook.