Oslo-politikere reagerer på avsløringen om underbetaling av vaskere i hovedstaden.

Tips oss 2400
FORVENTER TILBAKEBETALING: Ivar Johansen  (SV) i bystyrets finanskomite forventer at arbeidstakerne får betalt ut lønn de ikke har mottatt på grunn av kontrakter under tariff.

FORVENTER TILBAKEBETALING: Ivar Johansen (SV) i bystyrets finanskomite forventer at arbeidstakerne får betalt ut lønn de ikke har mottatt på grunn av kontrakter under tariff.

REAGERER: Bjørnar Moxnes, gruppelseder for Rødt i bystyret i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones

REAGERER: Bjørnar Moxnes, gruppelseder for Rødt i bystyret i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones

Slik er loven:

ILO-konvensjon nr. 94 stiller krav om at sentrale myndigheter i tjenestekontrakter og i bygge- og anleggskontrakter forplikter tilbydere å gi sine ansatte vilkår i henhold til det tariffavtalte nivået.

Denne plikten gjelder tilsvarende nedover i kontraktskjeden. Formålet er at det offentlige skal respektere tariffavtaler og opptre som en modelloppdragsgiver med hensyn til lønns- og arbeidsvilkår.

Norge tiltrådte konvensjonen i 1996. Endelig gjennomføring fant sted ved vedtakelsen av lov om offentlige anskaffelser § 11a og forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter, som også omfatter kommuner og offentligrettslige organer.

I Norge er konvensjonen gjennomført ved at det på allmenngjorte områder er allmenngjøringsforskriftene som utgjør vilkårene, mens tjenestetilbydere utenfor allmenngjorte områder må påta seg å tilby vilkår i tråd med minstevilkårene i landsomfattende tariffavtaler, selv om disse ikke er allmenngjort.

Kilde: Regjeringen.
(Dagbladet): Oslo-politikere reagerer kraftig på Dagbladets avsløring om underbetaling av vaskerne som holder det rent på oppdrag fra kommunen.

Tariffbestemt minstelønn er 148 kroner og 56 øre i timen. Vaskere for Oslo kommune betales bare 120 kroner, noe som de ansatte taper titusenvis av kroner på i året.

- Motor i dumping

- Slik er Oslo kommune en motor i sosial dumping. Dessverre ser vi dette også i andre steder også, som på private sykehjem, byggeplasser og innen renovasjonstjenester, sier gruppeleder for Rødt i Oslo bystyre, Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

Blant andre oppdragsgivere som avsløres for underbetaling er Adecco , Royal Renhold og Utlendingsnemda (UNE).

- Lønn på 120 kroner er klart i strid med den kontrakten vi har med Adecco og vi betrakter det som underbetaling, sier avdelingsdirektør Gunnar Wedde i Oslo kommune konserninnkjøp.

SV mener de ansatte må få tilbakebetalt lønnen de har utestående.

Vil ha tilbakebetaling

- Jeg har bedt byrådet om å stille i finanskomiteen med folk som kan svare på spørsmål om dagens reportasje i Dagbladet. Dersom leverandørene som har underbetalt også har brutt avtalen de har med Oslo kommune, så må de etterbetale lønna til de ansatte, sier Ivar Johansen.

Han mener bedrifter i Oslo har et inntrykk av at kommunen er slappe i håndhevelsen av regelverket.

- Det er en holdning ute blant bedriftene at «overfor Oslo kommune er det lov å prøve seg», når ting settes ut på anbud. Nå må Kommunen kontrollere leverandørene, sier Johansen.

Byrådets ledelse vil kommentere avsløringen senere i dag, når de har gjennomgått materialet, opplyser byrådsekretær Øystein Sundelin til Dagbladet.

Presser lønn

Rødt mener kommunens anbudspolitikk presser ned lønningene for utsatte grupper i arbeidslivet.

- De politikken er en drivkraft som presser fram sosial dumping, fordi det legger til rette for å presse på lønn. Det fører videre til at det offentlige driver fram for grov underbetaling, sier Moxnes.

Arbeiderpartiet reagerer med vantro avsløringen.

- Det er helt vanvittig at dette skjer nå, etter at byrådet har lovet å følge opp underbetaling mange ganger de siste årene, sier nestleder i finanskomiteen Trond Jensrud (Ap) til Dagbladet.

- Hvem har ansvaret i denne saken?

- Det er Adecco ansvar å følge de kontrakter de inngår med Oslo kommune og å følge norsk lov. Samtidig er det byrådets ansvar å sørge for å ha gode avtaler som kan sies opp dersom man avslører underbetaling, sier Jensrud (Ap) til Dagbladet.

- Jeg tror underbetalingen har skjedd fordi Oslo kommune er ensidig opptatt av pris når de forhandler, sier Jensrud.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen