Linnéa Nodelijk (20) skreller bananer på Stabburets fabrikk. Hun er en av svenskene som tar «drittjobber» i Norge på grunn av den høye arbeidsledigheten i Sverige.

Tips oss 2400
KLASSIKER: Det norske bananpålegget «Banos» består av en tredel banan. Produksjonen er så liten at bananene skrelles manuelt. Foto: Stabburet

KLASSIKER: Det norske bananpålegget «Banos» består av en tredel banan. Produksjonen er så liten at bananene skrelles manuelt. Foto: Stabburet

Fakta

Månedslønn i Norge: 35 200 kroner
Månedslønn i Sverige: 24 900 kroner
Ledighet blant ungdom mellom 16-24 år i Norge: 11,5 prosent
Ledighet blant ungdom mellom 16-24 år i Sverige: 28 prosent
Svensker i Norge: I 2009 var det 75 800 svenske arbeidstakere i Norge

Kilder: ssb.no, scb.se, skatteetaten
I «Skavlan» forrige fredag fortalte den svenske gravejournalisten Janne Josefsson om «Uppdrag Gransknings» neste program, der de undersøker hvordan svenske ungdommer jobber og lever i Norge.

I Oslo er det nå titusenvis av svenske ungdommer som får hjulene i den norske hovedstaden til å gå rundt. Josefsson uttrykte forbauselse over hvilke jobber svenskene er villige til å ta.

- Ler av svenskene

- (...) Men så skreller de altså bananer på fabrikken. Da vi filmet det, kvapp vi til, fortalte Josefsson til Fredrik Skavlan.

- Unnskyld, hvorfor skreller de bananer? spurte Skavlan.

- Dere har et pålegg i Norge, en skikkelig smørje (Banos , journ. anm.). Det ser ikke godt ut, ingen svensker ville ha spist det.

- Det sitter mange svensker på en fabrikk og skreller bananer?

- Dette får dere se på onsdag. Jeg spurte norske ungdommer om dette, og de bare lo av svenskene. De trodde ikke det var sant, de kunne aldri i livet tenke seg å gjøre det, sa Josefsson.

- Kan ikke bli verre

Dagbladet møtte i går svenskene som gjør jobben «ingen» nordmenn vil gjøre, å skrelle bananer som skal brukes i pålegget Banos. I en fabrikkhall på Tveita i Oslo satt det seks svensker og skrelte bananer.

- Det er en «skitjobb» å skrelle bananer, men jeg kan høre på musikk mens jeg jobber og tjener helt greit, sier Linnéa Nodelijk fra Södertälje utenfor Stockholm.

20-åringen kom til Norge i fjor helt alene. De første fire månedene i Norge bodde hun på rom sammen med tre andre jobbsøkende svensker i Oslo. Tilsammen delte 30 svensker bad og kjøkken i et større kollektiv. Etter fire måneder flyttet hun sammen med nye, svenske venner.

Bananskrellejobben varer i fem dager og Linnéa forteller at hun tjener 130 kroner i timen.

- Jeg ser positivt på det, etter denne jobben kan det ikke bli så mye verre. Det er morsomt også å kunne fortelle seinere at jeg har jobbet med å skrelle bananer, sier Linnéa og ler.

- Hvis noen vil le av oss som skreller bananer, får de bare gjøre det. Jeg må betale husleia og trenger penger.

- Pauser hele tiden

- Hvordan ser du på norske ungdommer og deres arbeidsmoral?

- Jeg liker ikke nordmenn noe særlig. Jeg er nesten bare sammen med svensker. Nordmenn er «tjukke i huet» og late. Når jeg jobber sammen med nordmenn skal de ha pauser hele tiden, mens svenskene er flittige og gjør alltid en bra jobb.

Linnéa forteller at svenske ungdommer ikke har noe valg. Hjemme i Sverige er det umulig å skaffe seg jobb, derfor går for mange reisen til Norge og Oslo.

- Jeg er takknemlig for at Norge finnes, jeg vet ikke hva jeg hadde gjort ellers, sier Linnéa Nodelijk før hun går tilbake til å skrelle bananer igjen.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen