Nå kan du spise Andreas Viestads mat i hans nyåpnede restaurant.

Tips oss 2400
Viestads spisested:: Restaurant St. Lars, 
Foto: Roger Brendhagen/Dagbladet

Viestads spisested:: Restaurant St. Lars, Foto: Roger Brendhagen/Dagbladet

St. Lars

 Thereses gate 45
Telefon: 21 66 85 63

Gjennomnsnittspris
Forrett: 109,-
Hoved 147,-
Dessert 124,-

Mat: 3
Miljø: 5
Service: 3
Totalt: 4

I totalvurderingen veien maten mer enn service og miljø.
«Denne siden er ferdig, snu meg rundt og ta en bit». Legenden skal ha det til at dette er de siste ordene fra St. Lars, bedre kjent som St. Lawrence eller San Lorenzo, da han ble grillet på bålet av den romerske keiseren Valerian i år 258. St. Lars er en av katolisismens mest folkekjære helgener, og den spesielle måten han døde på har, morbid nok, gjort ham til skytshelgen for slaktere og kokker. Når Dagbladets mangeårige matspaltist Andreas Viestad nå har åpnet grillrestaurant på Bislett, har han gitt stedet navn etter den replikksterke martyren.

Dette er Viestads debut som restaurantør, og det var med høye forventninger Robinson og Fredag dro for å se hvordan han har evnet å omsette sine kunnskaper i den harde restaurantvirkeligheten.

Det første som møter en innenfor dørene er to gedigne mørkerøde fløyelsgardiner som holder kulda fra Thereses gate ute. Bak gardinene åpenbarer det seg et brasserie som ser ut som om det alltid har vært der, selv om det altså ble åpnet for bare noen uker siden. Det er en umiddelbar følelse av å komme til Paris. Spinkle, brune tremøbler, røde vegger, store speil påskrevet dagens tilbud, og tett i tett med glade mennesker. I luften ligger det en appetitt-vekkende eim fra den spesialbygde kullgrillen i det åpne kjøkkenet.

- Morsomt utvalg, sa Robinson, og spekulerte på om hestetartar, grillet salat eller pistolrøykt foie gras fikk bli forrett.

- Men veldig mørkt her, sa Fredag, som måtte be den nokså surrete servitøren om å komme med et lys for å kunne lese menyen.

De bestemte seg for å starte med grillet sjøkreps for to, og valgte en riesling fra det varierte vinkartet. Det tok sin tid før vinen kom, i tillegg var den for varm. Et stort fat med sjøkreps ankom, men ikke noe brød og ikke noe vann. De øverste krepsene hadde en fin gyllenhet, men nedover i haugen var de halvrå, og klatter med påsprøytet hvitløkssmør hang uappetittlig og usmeltet ned fra klørne.

- Kan vi få noe å ha skallene på, spurte Robinson da servitøren endelig kom forbi, de bittesmå tallerknenene de hadde fått var ikke akkurat egnet. Hun kom merkelig nok tilbake med en fjøl, som det knapt var plass til på det lille bordet. Et knuff fra en gjest på nabobordet - man sitter som sild i tønne - fikk bordet til å tippe, og skall, fjøl, glass og det hele hadde deiset i bakken hadde det ikke vært for Fredags snarrådige manøver.

- Det er litt vel trangt her. Det virker ikke som om de har fått grep om organiseringen, servitørene og gjestene dulter inn i hverandre hele tiden og det er ikke rom til å få bestillingene raskt fram til bordene.

Til hovedrett hadde Robinson valgt St. Lars' burger, mens Fredag gikk for confitert andelår. Burgeren var saftig og rød inni, og pommes fritesen var ypperlig, men tilbehøret var ikke så mye å juble for. Noen tomatskiver, sylteagurk og litt salat - standard veikro. Andelåret var helt ok, men kom bare med potetstappe og en halv, grillet appelsin.

- Litt saus hadde vært fint. Til 129 kroner skal man kanskje ikke forvente så mye, og det er uhyre sympatisk at stedet har lagt seg på et sånt prisnivå, men jeg betaler heller ti kroner mer for noe som er en helhetlig rett.

Dessertene trakk opp. Fire gylne profiteroler med vaniljekrem, overøst med «uendelig sjokoladesaus», fikk smilet fram hos Fredag. Og Robinson lot seg begeistre av den uvanlige tonkapuddingen, en slags pannacotta smakssatt med den fine krydderaromaen fra søramerikanske tonka-bønner.

- Viestad har klart å lage et sjarmerende sted, med god atmosfære og lave priser. Men, innkjøringsproblemer eller ei, noe må gjøres med nivået på maten og servicen.

- Han bør ta ut to bord, rykke opp i staben og lete gjennom sine egne koke-bøker etter godt og billig tilbehør.

- Gjør han det blir St. Lars en garantert suksess.•

robinson&fredag@dagbladet.no

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.