Mener islamkritisk organisasjon er kuppet av nazister.

Tips oss 2400
MANGE DEMONSTRASJONER: Her demonstrerer medlemmer av English Defence League i Luton, 5. februar i år. Foto: Paul Hackett/REUTERS

MANGE DEMONSTRASJONER: Her demonstrerer medlemmer av English Defence League i Luton, 5. februar i år. Foto: Paul Hackett/REUTERS

Har du tips?

Har du informasjon om denne saken? Send en epost til eiliv@db.no.
(Dagbladet): På Politiets sikkerhetstjenestes pressekonferanse i går navnga PST-sjef Janne Kristiansen en ny anti-islamsk organisasjon de følger i Norge, «Norwegian Defence League» (NDL).

Organisasjonen er lite omtalt i den norske offentligheten, men er godt kjent blant høyreekstreme, islamkritikere og ikke minst i den antirasistiske bevegelsen.

Unge menn

På Facebook har ulike NDL-grupper over 500 tilhengere og gruppens ledere hevder de har over 600 tilhengere i Norge. Mange er unge menn i 20-årene og inspirerte av forgjengeren «English defence league» i Storbritannia.

- NDL profilerer seg som en lovlig politisk bevegelse, men som vi ser fra Storbritannia, så er grensene flytende. Det ender ofte i voldelige konfrontasjoner med meningsmotstanderne, sier avdelingsdirektør ved analyse i PST, Jon Fitje, til Dagbladet.

Talsmann trekker seg

22 år gamle Remi Huseby fra Haugesund, som stod fram som talsmann for gruppen tidlig i februar, har fått mye oppmerksomhet fra media og antifascistiske organisasjoner. Forrige uke ble han kastet ut av Transportarbeiderforbundet på grunn av engasjementet.

Etter at PST navnga NDL i går, fikk han nok.

I en sms til Dagbladet annonserer Huseby at han trekker seg fra organisasjonen:

«Bekrefter herved at jeg har trekt meg ut av NDL pga at NDL har blitt kuppet av nynazister.»

Maktkamp

Dermed bekrefter han konflikten som flere medlemmer beskriver for Dagbladet. Både nazisympatisører, nasjonalister og mer moderate islammotstandere kappes om å ta føringen i den nystartede bevegelsen, får Dagbladet opplyst.

- Flere erklærer seg som selvutnevnte ledere, men er det ikke. Det finnes både useriøse og nazistiske versjoner av Norwegian Defence League på Facebook, sier en sentral person i miljøet til Dagbladet.

Mannen vil ikke står fram med navn av hensyn til familien. Han mener at ett NDL etter britisk modell aldri vil utgjøre en trussel for det norske demokratiet og ikke vil være av interesse for PST.

I PST følger man spent med for å se om miljøet radikaliseres og må vies mer oppmerksomhet.

- Islamfiendtlige grupper kan ta ulike former. Vi ser utviklingen i Europa og frykter tilsvarende i Norge, sier Fitje.

Fitje og hans avdeling er hovedforfatterne av PSTs trusselvurdering for 2011. Han frykter en eskalering av konflikter mellom ekstremister i flere leire. Selv om ikke NDL har brukt vold, definerer PST den som en «høyreekstrem gruppering».

- Patrioter

Huseby har over tid driftet en hjemmeside for NDL. Han og noen andre sympatisører med NDL har tidligere gått hardt ut mot rasist-stempler.

- Vi er patrioter og ikke rasister. Vi er ikke mot vanlige muslimer, men vi vil bekjempe radikal islam og islamiseringen, sa Huseby til NRK i februar.

Med Huseby ute av organisasjonen er det høyst usikkert hvilken politisk profil NDL får. Dersom voldsdyrking og radikalisering blir dominerende vil gruppen trolig få mer oppmerksomhet fra sikkerhetstjenesten.

Familien reagerer

Husebys familie sier at de først støttet at sønnen engasjerte seg politisk. Nå angrer moren seg, etter at de har fått stempel som rasister i lokalmiljøet og pressen.

- Han er en ung gutt som har vokst opp i et kristent, israelvennlig hjem. Vi er ikke i mot muslimer, men de som støtter ekstrem islam, sier moren Frøydis til Dagbladet.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.