- Ingen fornuftig begrunnelse for å nekte idrettsutøvere å dope seg.

Tips oss 2400
NYE TANKER OM DOPING: Professor Julian Savulescu tror ikke antidopingarbeidet i sin nåværende form kommer til å overleve.

NYE TANKER OM DOPING: Professor Julian Savulescu tror ikke antidopingarbeidet i sin nåværende form kommer til å overleve.

Julian Savulescu:

• Professor i filosofi ved Universitetet i Oxford

• Tidligere redaktør av det prestisjetunge tidsskriftet Journal of Medical Ethics

• Forkjemper for ny dopingkamp gjennom å la idrettsutøvere få lov til å dope seg med legetilsyn og ved hjelp av medikamenter som ikke skader helsen.
(Dagbladet): På et seminar om gendoping i regi av Bioteknologinemda og Antidoping Norge, fyrte professor Julian Savulescu ved universitetet i Oxford løs mot dagens antidopingarbeid.

- Det er som et marxistisk diktatur, og vi i Vesten har godtatt ideologien uten uten annen begrunnelse enn at det er ulovlig fordi det er ulovlig, messet Savulescu fra talerstolen i Folkets Hus i går.

Vilkårlige forbud


Kort oppsummert mener Savulescu at forbudslisten til den internasjonale dopingorganisasjonen WADA, og herunder alle nasjonale antidopingbyråer, er tilfeldig. Ved for eksempel å fjerne stoffer som koffein fra forbudslisten mener han at det er vilkårlig hvilke stoffer som står på forbudslista, og hvilke som er ok for idrettsutøvere å bruke.

- Det ville vært mye bedre om de begrensede midlene som brukes til å jakte på dopere ble brukt til å sikre at stoffene inntas på en forsvarlig måte, mener Savulescu, og trekker fram skrekkhistorier som Riccardo Ricco som eksempler på doping som går galt uten tilsyn.

Absolutte verdier


Savulescu mener det må være bedre å sette absolutte grenser for for eksempel blodverdier, og så ikke bry seg om hva idrettsutøverne gjør for å komme dit. Om utøverne velger EPO, høydehus, høydetrening eller andre ting er helt likegyldig, mener Savulescu, så lenge de holder seg innenfor den absolutte blodverdigrensen.

Men, og dette er viktig for Savulescu, skulle man ha for høye verdier får man heller ikke være med på leken.

Dermed plasserer han seg ganske nærme Justyna Kowalczyks argumentasjon rundt Marit Bjørgens bruk av astmamedisin, og hennes naturlig lave hemoglobinnivå.

Vil åpne for alle


Ved å tillate regulert bruk av doping vil man i tillegg slippe å oppleve at den som blir hyllet som vinner den ene dagen er en dopingtatt jukser den neste.

- Til syvende og sist er det bedre med en regulert tilgang til ikke-helseskadelige preparater, slik at alle kan bruke dem, enn at dagens ærlige atleter ikke har tilgang til noe. Så kan man heller bruke ressursene på å avdekke utøvere som bruker helseskadelige stoffer, sier Savulescu.

For ordens skyld: Det var ikke så mange av deltakerne på seminaret som omfavnet Savulescus argumenatasjon om slakkere tøyler i antidopingarbeidet.
Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet Sporten på Facebook.
I denne artikkelen