Ap-statsråden er glad for at Sp vil fjerne kontantstøtten for toåringer.

Tips oss 2400
VIL LØSE KONTANTFLOKEN: Partileder Liv Signe Navarsete og nestleder i Sp, Trygve Slagsvold Vedum, lanserer sin løsning foran Sp-landsmøtet som starter i dag. Foto: Torvild Sveen / Sp

VIL LØSE KONTANTFLOKEN: Partileder Liv Signe Navarsete og nestleder i Sp, Trygve Slagsvold Vedum, lanserer sin løsning foran Sp-landsmøtet som starter i dag. Foto: Torvild Sveen / Sp

Den rødgrønne kontantstøtten:

• Soria Moria erklæringen fra 2009 sier dette om kontantstøtten:

«Regjeringen vil målrette og styrke en ordning med kontantstøtte til ettåringer. Vesentlige endringer i kontantstøtteordningen vil bli varslet i god tid. Vi vil vurdere å øke engangsstønaden»

• Da den første regjeringserklæringen for denne regjeringen ble skrevet, fikk SV gjennomslag for at kontantstøtten skulle fjernes ved full barnehagedekning, men at man skulle opprettholde en «beholde en begrenset kontantstøtteordning for ett- og toåringer».
(Dagbladet:) Kulturminister og leder for Aps kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, er glad for at det endelig kan bli slutt på kontantstøtten for toåringene.

-  Det er jo veldig interessant at Sp vil fjerne kontantstøtten for toåringer, sier Huitfeldt.

Huitfeldt tror Sp langt på vei har kommet med en god løsning alle de rødgrønne partiene kan enes om.

- Jeg synes jo at dette er et interessant forslag kompromiss mellom partiene. Det jeg lurer på nå er om det kan være grunnlag for et varig kompromiss hvor Høyre er med, sier hun og utfordrer særlig Høyre-politikerne Ine Marie Eriksen og Torbjørn Røe Isaksen, som tidligere har vært kritiske til kontantstøtten.

Vil øke støtten


I går ble det kjent at Sp vil ta kontantstøtten fra toåringene, og gi mer til ettåringene.

Dermed kan kontantstøtten for toåringene falle helt bort allerede neste år, mens foreldrene til ettåringene får mer. Det vil lønne seg mer å være hjemme med barna til de fyller to, men ikke lenger.

- Jeg er helt enig i at det nå er viktig å følge opp punktet i regjeringsplattformen om at kontantstøtten for toåringer skal bort. Det er i tråd med minst tre offentlige utvalgs anbefalinger. Vi har sett at andelen som bruker kontantstøtte går ned. Det betyr at valgfriheten for veldig mange ble tilfredsstilt da de fikk mulighet til å velge en barnehageplass. Men det vi ser er at kontantstøtten økes blant minoritetsmødre, sa Halvorsen til Dagbladet i går.

Varig løsning


Men nå håper altså Ap-statsråden at kontantstøtten for andre enn de aller minste, kan være en skrinlagt politisk sak også om de rødgrønne ikke skulle bli sittende med makten.

- Jeg utfordrer Høyre til å klargjøre hva de mener om et slikt forslag, og om det kunne være grunnlag for en varig løsning. Det har vært uenighet om dette i Høyre, sier hun.

- God effekt


I likhet med SV og Kristin Halvorsen er Huitfeldt opptatt av at kontantstøtten for toåringene kan være med på hindre god integrering.

- Vi har sett på integreringseffekten av kontantstøtten. Den viser at 80 prosent av de som mottar kontantstøtte for toåringer i Oslo er kvinner med minoritetsbakgrunn. Det er et hinder for integrering for mor og for toåringene som ikke kommer seg i barnehage, sier Ap-statsråden.

- For ettåringer brukes i dag kontantstøtten mer som en overgangsordning mellom permisjon til barnehage, sier hun.

Om kontantstøtten bør økes for ettåringer, er Huitfeldt usikker på.

- Vanskelig


Høyres familiepolitiker, Linda Hofstad Helleland, synes det er interessant at de rødgrønne nå legger bort sin motstand til kontantstøtten.

- Særlig hvis de går inn for å gi en del mer til småbarnsforeldre med de minste barna. Høyre er i utgangspunktet skeptisk til å fjerne halvparten av de som i dag mottar kontantstøtte. Derfor har jeg litt vanskelig med å se at vi skal være med på det, ut fra det programmet vi har i dag, sier hun.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.