Hollywood-stjernen Nikolaj Coster-Waldau synes samspillet med Aksel Hennie har vært en fest.

Tips oss 2400
PREMIERE 26. AUGUST: «Hodejegerne» settes opp i Skandinavia og Finland rett etter sommeren. I går ble opptakene avsluttet. Hovedrolleinnehaverne Aksel Hennie og Nikolaj Coster-Waldau i diskusjon med regissør Morten Tyldum. 
Foto: Carl Christian Raabe/Friland film

PREMIERE 26. AUGUST: «Hodejegerne» settes opp i Skandinavia og Finland rett etter sommeren. I går ble opptakene avsluttet. Hovedrolleinnehaverne Aksel Hennie og Nikolaj Coster-Waldau i diskusjon med regissør Morten Tyldum. Foto: Carl Christian Raabe/Friland film

Nikolaj Coster-Waldau (40)

• Født i Danmark 27. juli 1970

• Utdannet ved Teaterhøyskolen i København 1989-93

• Slo gjennom med Nattevakten (1994).

• Internasjonale roller i Enigma (2001), My Name Is Modesty (2003), Wimbledon (2004), The Headsman (2005), Kingdom of Heaven (2005), Firewall (2006), The Baker (2007), New Amsterdam (2008), Virtuality (2009) og Game of Thrones (2010).

• Gift med sangartisten Sascha Nukaka. Paret bor i Danmark med døtrene Saffina (10) og Philippa (7).

- Vi er glad i hverandre

Aksel Hennie og Nikolaj Coster-Waldau er blitt oppriktig glad i hverandre.

Den danske Hollywood-skuespilleren Coster-Waldau skryter av Aksel Hennie. For å få balanse i regnskapet, ber i nordmannen hoste opp noen kommentarer om sin danske kollega.

- Jeg er blitt veldig glad i ham, sier Aksel Hennie.

I filmen er de langt ifra venner, men fiender på død og liv. Men når kameraene er skrudd av, er tonen en helt annen.

I løpet av innspillingsperioden, som ble avsluttet med siste finpuss i går kveld, har de rukket å bli gode venner.

- Jeg er glad i ham som kamerat og glad i ham som den håndverkeren han er, sier Hennie, som forteller om en godt sammensveiset gjeng på filmsettet.

Coster-Waldau får ikke fullrost Hennie og innsatsen som Roger Brown i «Hodejegerne».

- Dette er gjensidig. Nikolaj er et utrolig sjenerøst menneske, og jeg er heldig som har fått spilt med ham - og andre dyktige folk, sier Hennie.

- Jo mer profesjonell og dyktig man er, desto hyggeligere og mer sjenerøs er man ofte, sier Hennie, som endelig kan puste ut etter flere måneder med innspilling.
LONDON (Dagbladet): - Filmen blir skitbra, mye takket være Aksel Hennie. Han er gjennomprofesjonell og gjør en strålende rolletolkning. Jeg elsker å spille mot Aksel, sier Nikolaj Coster-Waldau.

Den danske skuespilleren hilser med vennlig blikk og fast håndtrykk på Soho Hotel under promoteringen av HBOs verdenslansering av storsatsingen Game of Thrones. 40-åringen spiller Jamie Lannister, en av hovedrollene i tv-serien, som har sendestart på Canal Plus 4. mai.

Nesbøs skrivekunst

Under opptakene til «Hodejegerne» har Coster-Waldau reist fram og tilbake mellom Norge og Irland, der mye av Game of Thrones er spilt inn.

- Rollen som Clas Greve har vært veldig gøy å gjøre. Jeg likte manuset fra første stund, og har stor sans for Jo Nesbøs skrivekunst. Han skaper både sterk dramatikk og humoristiske scener, sier Nikolaj.

For tiden er han dypt inne i Harrys Holes verden i «Snømannen».

- Den er kjempebra. Nå skal jeg kjøpe Nesbøs barnebøker til døtrene mine. «Doktor Proktor» nettopp er kommet på dansk.

Attesten til Hennie

Før Nikolaj Coster-Waldau takket ja til rollen i «Hodejegerne», studerte han Aksel Hennies prestasjon i «Max Manus».

- Jeg liker måten Aksel jobber på. Samarbeidet vårt har fungert utmerket. Aksel er dedikert og grundig forberedt til hver eneste scene. Han har en usedvanlig sterk tilstedeværelse og bryter aldri illusjonen, lyder attesten fra Nikolaj Coster-Waldau.

Selv er han inspirert av den danske filmsuksessen og trekker fram «Festen», «Etter bryllupet» og Per Flys klassikertrilogi «Benken, Arven og Drapet», som sine favoritter.

- Ja visst er det laget mye bra i Danmark, men det skapes også gode filmer i Norge. Sånt går i bølger. Jeg tror de fine støtteordningene i Skandinavia fører til at vi hevder oss, sier Coster-Waldau.

Fra Nattevakten

Produsent Asle Vatn forteller at han har hatt stor sans for Coster-Waldau helt siden midten av 90-tallet.

- Da så jeg Nikolaj i Nattevakten, der han spilte fantastisk. Kult endelig å få jobbe med ham. Nikolaj har et utseende som passer i vår film, i tillegg til at han uttrykker noe av det mørke, skumle og farlige, sier Vatn.

«Hodejegerne» har et budsjett på 31 millioner kroner.

- Den mest påkostede innenfor sjangeren noen gang, opplyser produsenten.

Filmen har premiere i Norge 26. august. Fjorten dager seinere settes «Hodejegerne» opp i Danmark, Sverige og Finland.

- En spennende fellessatsing på nordisk nivå. Mandag fikk 15 representanter fra tre land se filmen. Vi har fått bra tilbakemeldinger fra testvisninger. Jo Nesbø er jo genial til å lage plott. Handlingen i «Hodejegerne» er som en karusell, der man aldri vet helt hvor man er, før det til slutt dras sammen. Utfordringen er å ta vare på Nesbøs høydepunkter. Jeg mener vi har klart det, og garanterer at folk blir fornøyde, sier Asle Vatn.

Se våre siste filmtrailere

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet Kultur på Facebook.