Alt du trenger til påsken.

Tips oss 2400
Hva er egentlig påskemat? Rent bortsett fra lammestek, selvsagt.

I jula er vi skjønt enige om hva som skal på bordet, selv om vi har delt oss i ribbe- og pinnekjøttleire. Samt noen kalkunutbrytere, lutefisktradisjonalister og rype- og viltavantgardister.

Men påsken, er det bare bløtekokte egg, nydelig eggerøre og perfekte lammelår?

Siden det har blitt så mange flinke og ivrige matentusiaster på Facebook-siden vår, tok jeg sjansen på å spørre: Hva er egentlig påskemat?

Og svarene rant inn, gitt! Etter en grundig sjekk blandt de 70 kommentarene som kom inn har jeg nå dannet et litt bedre bilde av den norske påskematen.

Den norske påskematen - ikke bare egg og lammelår

Appelsiner er sentralt i påsken. Kanskje fordi det symobliserer solen og lysere, varme tider (jeg liker å tenkte på appelsin som en spiselig sol). For å mest glede, og minst mulig gris, er det fint å lære seg å skrelle appelsinen perfekt (med skje, gaffel, eller kniv...).

Nedenfor finner du også en oppskrift på en deilig appelsin- og sjokoladekake.

Mange vil faktisk ha tradisjonell julemat i påsken - ribbe og pinnekjøtt med suveren kålrabistappe. I tilfelle man vil skille klarere mellom jul og påske legger jeg ved en ribbe som ikke minner om vanlig juleribbe.

Mer svin

Og ikke bare svineribbe er populært. Skinkestek og bayonneskinke er også vanlig, skal vi tro svarene på Facebook. Jeg legger ved en kjempepopulær oppskrift på skinkestek som bloggeren Clotilde fra Paris har laget.

Et dypdykk i arkivet resulterte faktisk i en oppskrift på bayonneskinke også. Den er med appelsin og så påskeaktig og lovende ut. Du ser den nedenfor.

(For de som har glemt hva bayonneskinke er, så er det en saltet og lett tørket svineskinke).

Mange vil servere skinke med deilige, fløtegratinerte poteter. Her er en kjapp metode...

En oppskrift på ertesuppe med svineknoke ble også etterlyst - den er også med.

Påskeharen

Det var kanskje ment som en spør det at noen ville spise hare (påskeharen, liksom). I vår rikholdige arkiv med oppskrifter kunne jeg faktisk ikke finne en eneste oppskrift med hare - og det var litt pussig. Og en påminnelse om at det får jeg gjøre noe med om kort tid.

En ting som ikke ble nevnt var kakao. Og vil du vite hvordan du lager en perfekt kopp kakao finner du det her.

Jeg liker også trekke frem mitt barnslige påskegodt, hvor en av blandingene er peanøtter, non-stopp og rosiner...

Huskeliste til handlelisten

Til slutt tar vi med en kort huskeliste til handlelisten i påsken:

  • Kjøtt: lammelår, pinnekjøtt, svinestek, Bayonneskinke, spekemat
  • Egg
  • Appelsiner
  • Kakao
  • Sjokolade

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (9200 mennesker tar ikke feil...)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du perfekt lammelår
En oppskrift på glutenfri kake for alle
Her er det beste ostekake-knepene
10 oppskrifter med kjøttdeig
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Klassisk lammestek med silkemyk sellerirotmos

Denne lammesteken er av helt klassisk karakter. Helt fantastisk. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lang tid det tar, men beregn minst 2 timer.

INGREDIENSER
4 porsjoner

0,5
potte rosmarin
2 stk hvitløk
1 stk lammelår
2 stk sellerirøtter
200 g smør
1 kg potet
olje
4 dl rødvin
2 ts sukker
1 ts maisenna

FREMGANGSMÅTE
Lag små lommer i lammelåret. Skjær hvitløken i skiver. Dytt skivene inn i låret. Gjør det samme med rosmarinen. Sett i steketermometer i midten av låret. Sett låret på ovnen på 180 grader i en langpanne (eller lavere om du har god tid).

Ta ut kjøttet når det er 65 grader om du vil ha det gjennomstekt (55-60 om du vil ha det blodig). Når du tar det ut, vil det kanskje gå opp mot 70 grader (eller bare 60-65 om du stopper på 55-60 grader).
Vent til kjøttet har blitt ca 60 før du skjærer det opp igjen.

Rens selleriroten, skjær den i biter og kok dem møre i saltet vann sammen med én potet. Sil av vannet og mos det med en stavmikser og 150 gram smør. Smak til med salt og pepper.

Skjær potetene i skiver. Ha i en ildfastform. Del én hvitløken i to, ta ut feddene og legg i formen. Legg i litt rosmarin også. Hell på olje, ca 1 dl. Ha på salt og pepper. Sett i ovnen sammen med lammelåret. Det er ferdig omtrent samtidig, men sjekk innimellom.

Rødvinsaus: Kok rødvinen med sukker til det er halvparten igjen. Rør ut maisennaen i noen spiseskjeer vann. Ha i sausen og rør rundt. Ha i kraften fra lammesteken. Pisk inn 50 gram smør og smak til med salt og pepper.

Skjær opp kjøttet og server med poteter, sellerimos og rødvinssaus.

Saftig appelsinkake med sjokolade

En tur på hytta eller i båten. Denne formkaken er perfekt til å ta med på tur, om ikke den blir spist i bilen, da...

INGREDIENSER
400 g sukker
320 g smør, romtemperert
4 stk egg, romtempert
1 dl melk
0,5 dl appelsinjuice eller friskpresset appelsin
320 g hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 stk appelsin, finrevet skall av
50 g hakket mørk kokesjokolade eller ferdige "sjokoladedråper"

Fyll
125 g smør
4 dl melis
2 ts vaniljesukker
0,5 dl appelsinsaft
100 g hvit kokesjokolade
1 stk appelsin, finrevet skall av

FREMGANGSMÅTE
1. Rør sukker og smør hvitt og porøst. Tilsette ett egg om gangen og pisk godt mellom hvert egg.
2. Tilsett væsken i røren vekselvis med hvetemel som er tilsatt bakepulver og vaniljesukker.
3. Rør til slutt inn appelsinskall.
4. Kle bunnen av formen med bakepapir og fordel røren jevnt i formen (ca 26 x 36).
5. Strø hakket sjokolade, eller sjokoladedråpene, på toppen av røren og stek kaken midt i ovnen på 180 °C i 35 minutter.

Fyll:
1. Rør smør, melis, vaniljesukker og appelsinsaft mykt og luftig.
2. Smelt sjokoladen i vannbad, eller i mikrobølgeovn på ca 700 watt i 30 sekunder, og rør den inn i fyllet.
3. Tilsett til slutt appelsinskall og dekk toppen av kaken med det lyse fyllet.

Bayonneskinke med appelsin

INGREDIENSER
4 porsjoner

1
kg bayonneskinke
3 stk gulrot
1 stk eple
2 stk appelsin
2 ss olje
1 fedd hvitløk
1 ss persille
1 ts buljongpulver
3 dl vann
2 ts maisenna
1 ss soyasaus

FREMGANGSMÅTE
Skjær skinka i skiver og server den sammen med coleslaw og appelsinsaus.

Coleslaw:
Riv gulrøttene grovt på råkostjern og bland sammen med tynne skiver av epler og halve av appelsinene.
Bland olje, litt presset appelsin, presset hvitløk og finhakket persille til dressingen og hell over.

Appelsinsaus:
Bland buljongen i en kasserolle og tilsett revet skall og saft fra en halv appelsin. Kok opp.
Rør maisennamelet ut i litt kaldt vann og hell i kasserollen under omrøring.
Kok opp på nytt. Ha i soyasaus og smak til med pepper og evt. litt salt.

Ribbe med honning og soya

Dette er ribba for den som ikke kan vente. Derfor er den litt anderledes.

INGREDIENSER
3 kg ribbe
1 dl soyasaus
3 ss honning
1 ss fersk, revet ingefær

FREMGANGSMÅTE
Forvarm ovnen til 180 grader.
Skjær ruter i svoren. Det er ikke farlig om du skjærer ned i kjøttet, men prøv å unngå det.
Ha ribbestykket i en langpanne med vann som dekker omtrent opp til halvparten av kjøttet (men bare slik at det fortsatt er enkelt å løfte langpanna uten å søle). Legg hvitløkfeddene i vannet. Legg ribba med svorsiden ned og la den steke i én time.

Snu ribba slik at svoren kommer opp. Kvern over rikelig med pepper.Stek videre i én time og 15 minutter.
Bland sammen soyasaus, ingefær og honning. Pensle dette over ribba og på sidene.
Stek i omtrent 15 minutter til, men pass på og sjekk underveis fordi honningen fort kan svi seg.
La ribba hvile i minst 15 minutter før du skjærer opp i stykker og serverer.
 
En annen metode er å salte ribba i noen dager i salt/sukkerlake (10 liter vann, 2,5 kg salt, 0,5 kg sukker) og så vanne ut overnatten - som pinnekjøtt.) Så kokes ribba i 45 minutter før den stekes til slutt i 30 minutter og så har på honningblandingen mot slutten.

Ertesuppe med kokt svineknoke

Kan du kutte løk, kan du lage ertesuppe. Den gode smaken får du når du lar en svineknoke koke ertene. Her er oppskriften!

INGREDIENSER
4 porsjoner

500
g tørkede erter, grønne
1 stk salt svineknoke, velg røkt knoke om du liker det
1 stilk stangselleri
1 stk stor gulrot
1 stk løk
vann
1 stk purre
4 stk store poteter

FREMGANGSMÅTE
Legg ertene i vann over natten. Sil av og ha dem i en kjele sammen med svineknoken. Dekk med vann og la det koke i 1,5 timer.

Hakk selleri, gulrot, purre (ikke alt det grønne), potet og løk. Ha det i kjelen og la det koke i ca 20 minutter til.

Ta ut knoken og la den avkjøle seg før du hakker kjøttet. Fjern ben og svor. Ha kjøttet tilbake i suppen. Servér.
I denne artikkelen