Samlingspartiet vant, men det ble et brakvalg for nasjonalistpartiet Sannfinländerna.

Tips oss 2400

DETTE ER SANNFINLÂNDERNA:

• Sannfinländarna ble dannet av den nåværende partilederen Timo Soini i 1995 på restene av Landsbygdpartiet.
• Toni Soini er 48 år og har vært partileder siden 1997. Han ble valgt inn i EU-parlamentet i 2009.
• Sannfinländarna er EU-kritiske og imot at Finland blir med i NATO. Partiet arbeider også for en stram innvandringspolitikk.
• Partiet ønsker ikke at det skal undervises svensk på finske skoler. (NTB)
Det liberalkonservative Samlingspartiet har vunnet det finske valget med 20,4 prosent, viser de endelige valgresultatene.

Men nasjonalistene i Sannfinländarna spilte hovedrollen i et valgdrama de færreste finner hadde forutsett. Det politiske landskapet i Finland er nesten ikke til å kjenne igjen.
Etter at over 97 prosent av stemmene var talt opp søndag kveld, lå det liberalkonservative Samlingspartiet i ledelsen med 20,1 prosent mot Socialdemokraternas 19,2. Hakk i hæl følger Sannfinländarna med sin oppslutning på 19,1 prosent, melder TV-stasjonen Yle.
— Vi var ute etter et stort smell og det kom, sier Sannfinländarnas leder Timo Soini.

Proteststemmer

Ved forrige valg fikk partiet hans 4,1 prosent av stemmene, og det ser ut til at de selverklærte nasjonalistpopulistene har sanket en mengde proteststemmer.
Sannfinländarna har bygget mye av fremgangen på innvendinger mot kostbare lån til gjeldstyngede EU-land, og Soini har allerede kommentert EUs redningspakke til Portugal.
— Pakken, slik den nå ser ut, vil nok ikke bestå, sier Soini til Yle, etter å ha vist muskler under opptellingen.
Centern mot knusende nederlag
Yles oppdaterte valgprognose ga Samlingspartiet 43 mandater, Socialdemokraterna 42 og Sannfinländarna 39. Ifølge prognosen ender Samlingspartiet på 20,2 prosent, mens både Sannfinländarna og Socialdemokraterna får 19,1.
— Bra, et meget fint resultat som vi kan takke en god kandidatoppslutning for. Vi har sett trenden i flere år, sa Soini etter at den første prognosen, som også var svært positiv, ble publisert.
Centern er på vei mot et historisk ras. Partiet ser ut til å ha mistet nesten 7 prosentpoeng siden forrige valg og hadde en oppslutning på 16 prosent.
Partileder Mari Kiviniemi innrømmer at partiet ser ut til å gå mot knusende nederlag, men hun ser likevel ingen grunn til å trekke seg fra ledervervet.
— Eventuelle beslutninger om saken vil bli tatt på neste partimøte, sier Kiviniemi.

Høyrevridde velgere

Finlands fire største partier kjemper tett, og det eneste som virket sikkert da finnene gikk til valgurnene søndag, var at velgerne er på vei mot høyre.
Nesten 1,3 millioner finner forhåndsstemte. Det er 31,2 prosent av velgerne.
De siste meningsmålingene ga Samlingspartiet, som ledes av Jyrki Katainen, en knapp ledelse foran statsminister og koalisjonspartner Mari Kiviniemis Centern. (NTB).

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.