Den jemenittiske Martine-aktivisten Omer (27) ligger hardt skadd på sykehus, etter at han ble stukket ned i teltet sitt.

Tips oss 2400
DRAPSOFFER: Martine Vik Magnussen (24).
Arkivfoto: Familien / Scanpix

DRAPSOFFER: Martine Vik Magnussen (24). Arkivfoto: Familien / Scanpix

FAKTA

• Martine Vik Magnussen (23) ble søndag 16. mars 2008 funnet drept i kjelleren i Great Portland Street i London, etter å ha sist blitt sett i live sammen med medstudenten og milliardærsønnen Farouk Abdulhak (21).

• Farouk, som bodde i leilighetskomplekset der liket av Martine ble funnet, forlot London få timer etter drapet og dro via Egypt til Jemen.

• Farouk Abdulhak er etterlyst gjennom Interpol, og begjært utlevert fra Jemen. Jemen har nektet å etterkomme anmodningen.
OSLO/SANA (Dagbladet): Få timer etter at 27-åringen marsjerte med en plakat med bilde av drapsofferet Martine Vik Magnussen (23), ble han overfalt og stukket med en skarp gjenstand i underlivsregionen. Først flere timer seinere ble han funnet av sine venner og i hui og hast brakt til sykehus.

Angrepet skjedde natt til onsdag denne uka.

- Han sier at han gikk inn i teltet som han vanligvis sover i, og etter det husker han ingenting, før han våknet opp igjen på akuttmottaket, opplyser Mohammed Al-Haroni, som er postdoktor ved Universitetet i Tromsø.

Hardt kvestet

Al-Haroni, som selv er fra Jemen, holder løpende kontakt med venner og kjente i hjemlandet, via e-post, telefon og sosiale medier.

Ifølge Al-Haroni er Omer påført så omfattende skader at det er usikkert om 27-åringen noensinne vil være i stand til å få barn. Omer er gift, men barnløs.

Måten angrepet skjedde på, antyder sterkt at 27-åringen ble utsatt for et målrettet angrep. Det er lite som tyder på at det var et ran eller et tilfeldig overfall. Al-Haroni opplyser til Dagbladet at man ikke kan utelukke at angrepet mot aksjonisten kan ha vært politisk motivert.

Ifølge ham er det å angripe meningsmotstandere med skarp gjenstand i underlivsregionen, benyttet som metode i tidligere politiske konflikter i Jemen.

Økonomisk støtte

Plakaten som Omer bar i et demonstrasjonstog i Sana tirsdag, og som fokuserer på drapet på den norske studenten Martine Vik Magnussen (23) i London i mars 2008, er trykket opp med finansiell støtte fra Martine-stiftelsen.

I tillegg har stiftelsen fått opprørsbevegelsens hjelp til å produsere og distribuere løpesedler der det blir utlovet en dusør på 110 000 kroner for opplysninger som fører til at den drapsetterlyste milliardærsønnen Farouk Abdulhak (24) blir utlevert til England.

Skjuler seg i Jemen

Abudlhak skjuler seg i Jemen, som gjentatte ganger har nektet å utlevere ham til britiske myndigheter. Leder i Martine-stiftelsen, Marcus Rolandsen, er urolig for at en av stiftelsens sympatisører er utsatt for grov og målrettet vold.

- Vi er urolige over at nok en fredelig demonstrant i Jemen er utsatt for grov vold. Det er et faktum at vedkommende bar en plakat om rettferdighet i Martine-saken dagen før, og at han ble angrepet i et telt som demonstrantene sover i, sier Rolandsen, som understreker at det foreløpig er for tidlig å trekke noen sikre konklusjoner om hva som er årsaken til angrepet.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.