- Ingenting av det jusprofessoren skrev er sant, sier familien, som er utslitt av saken.

Tips oss 2400
Les også:
Her er brevet som felte jusprofessoren
• - Saken vil bli gjenopptatt, det er jeg sikker på, intervju med Ståle Eskeland
• Saksøker Riksadvokaten og kommisjonen
Bevisene mot Torgersen
Frp støtter Torgersen
• Saksøker Riksadvokaten og kommisjonen


Kjell Granly, broren til Rigmor Johansen, har holdt lav profil i Torgersensaken. I 2008 gikk han imidlertid til sak mot Ståle Eskeland for ærekrenkelser. I dag ønsker han ikke å snakke med media på grunn av sykdom. Hans advokat Carl Bore, svarer på spørsmål for familien.

- Hva har vært verst for familien i denne saken?

- Tapet av en kjær søster og datter på en så grufull måte er det aller verste. De stadig gjennopptakelsessakene er dog blitt en stor tilleggsbelastning som hver gang river opp store sår i familiens sjel. De får aldri ro til å bearbeide sorgen. Gjenopptakelse har pågått på tilbakevendende vis siden 70-tallet og frem til i dag. Det burde i loven ha vært en maksimumsgrense for antall gjenopptakelseskrav fra en domfelt person. I dag kan dette i prinsippet pågå i det uendelige, sier Carl Bore til Dagbladet.

- Føler familien at noen har tatt deres parti, har de fått ta til motmæle i media?


- Dette er et stort problem. Torgersen har blant annet engasjert advokater og en professor på universitetet som har vært vesentlig mer vant til å håndtere media enn den etterlatte familien. Her burde myndighetene i mye større grad vært på banen, blant annet riksadvokat, påtalemyndighet og Gjenopptakelseskommisjonen. Det har i utgangspunktet ikke vært noen som har talt familiens og de etterlattes sak, og uten en slik motvekt har Torgersens folk kunnet rå grunnen fritt i media. Torgersens aktivitet skader også rettsapparatet. Her er det mange grunner til at norske myndigheter skulle vært mer aktive med å informere om saken hver gang Eskeland og de andre har gått ut i media.

- Hvilket utspil har familien reagert mest på?

- Det var naturligvis da Eskeland, etter nok et avslag på gjenopptakelse, plutselig fikk det for seg å beskylde Rigmors egen familie for massiv incest og drap.

- Hvordan har familien tatt utspillene om alkoholisme?

- Det tok familien naturligvis veldig tungt. Ingenting av det Eskeland skrev er sant.

- Hva med utspillet om at to naboer skal ha antydet noe om at faren eller andre ikke ga Rigmor fred  - altså antydningene om incest?
 
- Dette er rent oppspinn og spekulasjon. Eskeland ble domfelt for injurier fordi det ikke var noe som helst hold i disse påstandene. Disse to «naboene» var faktisk ikke naboer, de verken bodde i gården eller i nærliggende gårder, og ingen av dem hadde så mye som hilst på Rigmors familie. Det er også påfallende at disse «opplysningene» først kom ut 50 år etter drapet, fremfor den gang. Det kan også minnes om at Rigmors familie på 14 bodde i en leilighet på kun fire rom, hvorav familien dessuten leide ut ett av rommene. Dette var også en typisk, gammel og lytt bygård. Både familien, leieboeren, leieboerens kjæreste og alle naboer i gården ble avhørt av politiet og domstolen uten at det ble rapportert om noe som helst påfallende knyttet til familien og deres leilighet. Som sagt: Eskeland er ikke dømt for injurier uten grunn.

- Hvordan har resten av familien hans tatt det?

- Torgersensaken er en stor belastning for hele familien, som nå er relativt tilårskommen. Kun den ene broren har hatt ork til å kontakte media når Torgersen-leiren har stått på som verst i avisene. De andre orker ikke, men støtter broren full ut. Under rettssaken mot Eskeland satt søsknene på tilhørerbenken for å støtte sin bror.

- Hvorfor har Torgersen så mange støttespillere som er sikre på at han er uskyldig dømt?

- Fordi han har fått råde nesten helt uforstyrret i media.

- Hva synes dere om at Frp har gått ut slik de har gjort?

- Det er veldig overraskende. Minst tre av gjenopptakelsesbegjæringene fra Torgersen er faktisk behandlet og avslått av Høyesterett. Frp går med andre ord imot hva Høyesterett har slått fast en rekke ganger. Det hele fremstår rett og slett som lite gjennomtenkt.

- Hva er det som får dere til å tro at Torgersen er skyldig?

- Torgersen er dømt i byretten og deretter rettskraftig dømt i lagmannsretten. Til overmål er saken hans også blitt behandlet og prøvd på nytt i minst fem gjenopptakelsessaker, hvorav flere ganger i Høyesterett. Som kjent er gjenopptakelse avslått alle gangene. Hva er det som kan få en til å tro at Torgersen ikke er skyldig?

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.