At NRK ikke fikk senderettighetene til OL, er noe av det beste som har skjedd på lenge. Nå kan de heller bruke penger på maratonsendingen som Hurtigruten.

Tips oss 2400
Skipet MS Nordnorge bryter bølgene standhaftig på sin ferd nordover. Solen kaster sine langstrakte stråler i den småkrusete havoverflaten, og innhyller landskapet i et blinkende og samtidig diffust, oransje slør.

Men skipet seiler ikke alene igjennom natta. På odder, knauser, skjær, forlatte kanonstillinger, og selv i det en skulle tro var forlatte hus, på steder der ingen skulle tro at nokon kunne bu, står mennesker som utropstegn og vaier med det norske flagget. Rundt skipet, foran baugen, snart akter, på babord og styrbord, spretter racerbåter, av og til en snekke duvende, som små og overivrige delfiner som ønsker å følge skipet med på reisen så lenge som mulig.

På kaiene stimer folket sammen som i gamle dager. Krokbøyd som ung står side ved side, smilende og hilser skipet velkommen. De blir stående slik til det igjen må videre, men folket går ikke hjem etter å ha vinket skipet videre. Et lokalt band, eller et korps, fortsetter underholdningen, og festen kan fortsette.

En sprø, god idé. Det virker en hyllingsferd for et skip og en reise, men er mye mer enn det. Det er TV.

En skulle ikke tro at det var mulig: Å sende et fem og et halv dags TV-program direkte fra en båttur mellom Bergen og Kirkenes, og samtidig få mennesker til å se på det. Til alt overmål, på nisjekanalen NRK 2, som ble Norges største kanal i helga, med over 2,6 millioner seere til sammen.

Det er ikke en hvilken som helst båttur, det er Hurtigruten, som gjerne kalles verdens vakreste sjøreise. Men det er ikke båtturen i seg selv som har fått det norske folk til å gå av hengslene.

Ideen om å kringkaste hele sjøreisen er så sprø, så fjern fra all annen TV-produksjon det er mulig å komme, at det derfor er en god idé. NRK må ha fått ferten av noe stort og folkelig, kanskje noe større enn de kanskje hadde ant på forhånd, da statskanalen høsten 2009 kringkastet togreisen fra Bergen til Oslo. En reise på 7 timer og 16 minutter, alt sendt direkte, samlet til sammen 1,2 millioner seere.

NRK er i ferd med å finne opp slow-TV, en motvekt til de handlingsmettede og overregisserte TV-konseptene seerne ellers blir overfôret med. I stedet for å få konstruerte spenningskurver, som få seere egentlig ikke bryr seg særlig om, har vi i stedet fått en sending som gradvis vokser seg større gjennom gjentakelsen.

Maratonsendingen fra Hurtigruten er ikke helt ulik en TV-serie, men skiller seg likevel vesentlig siden den ikke krever noe av seerne. Det er intet plot å fordype seg i, ingen karakterer å huske på, bare virkeligheten. En befriende virkelighet, som selv reality-programmene aldri greier å skape, nettopp fordi personene der er håndplukkede av et produksjonsteam, og derfor sendt inn i for å skape en eller annen konstruert konflikt. Med sendingen fra Hurtigruten er det bare å slå på TV-en, så er seerne midt i det. Vi vet hva som skjer, det er bare å ta det innover seg.

I riktig gamle dager, før noen visste hva fjernsyn var, skal mennesker ha glodd på mark som kravlet i en jordkasse i stua. I dag kjøper folk video av gullfisk som svømmer rundt, eller en peis som brenner varmt.

Det virker å være et behov for anti-TV. Maratonsendingen fra Hurtigruten har nesten hatt en suggererende tiltrekning. Uten særlig form for virkemidler, bare med en søvndyssende og svak, monoton lyd idet bølgene brytes, har spenningen blitt løftet opp fra det hverdagslige til det sensasjonelle. Gjennom de storslåtte landskapene som åpenbarer seg bak hver fjellside, byer som sakte reiser seg i synsranden, har seerne fått servert et unikt og sjarmerende tidsbilde av Norge i dag.

Hvis en fjerner litt av begeistringen for å bli vist på TV og lar menneskene med flagg gå hjem, er seerne bokstavelig talt også blitt tatt med på en reise inn i det ukjente Norge. Steder som mange ikke kjenner til, er nå blitt framkalt i bevisstheten. Steder som en tror en kjenner godt fra før, ser ofte annerledes ut fra båten, og slik har vi fått et nytt og undrende blikk både på oss selv og andre.

Vi er kommer nærmere oss selv. I hvert fall i forhold til slik vi tror vi er, og vil framstille oss selv.

NRK har lenge vært en ensom svale i Europa. Som få av statseide tv-stasjoner har NRK greid å holde unna de kommersielle kanalene unna. TV 2, som er statskanalens største og viktigste konkurrent, har likevel greid det kunststykket å kapre OL i 2014 og 2016. Selv om sport er å regne som allmennkringkastingsoppdraget, er det likevel ingen grunn til å sippe i NRK. Det kommer flere mesterskap.

Statskanalens tap av TV-rettigheter åpner samtidig for nye og banebrytende muligheter. For å forsvare lisenspengene, må NRK våge å ta steget helt ut, også i framtida. Suksessen med Bergensbanen i 2009 og nå med Hurtigruta, viser at det er fullt mulig å skape TV som både er banebrytende og seerverdig, og som samtidig gir en innblikk i den norske folkesjelen.

NRK har et stort fortrinn. Statskanalen slipper å forholde seg til reklamepauser. Maratonsendinger kan bli de nye sendingene, som folket flokker seg rundt, som TV 2 likevel ikke kan sende.

En kommersiell TV-kanal er avhengig av å sende forutsigbare programmer, som skaper vaner hos tv-seere og annonsører. NRK kan gjøre det motsatte: De kan forundre, og danne nye tankemønstre og seervaner.

Derfor kan TV 2 neppe sende en ekspedisjon til Galdhøpiggen til fots, og filme direkte. Til glede for folk som både har vært der før, eller aldri har satt sine ben der.

En kommersiell TV-kanal ville også ha vanskelig for å inngå avtale med flyselskaper, med hensikt i å vise Norge sett ovenfra, et slags Norge sett fra luften på direkten, inspirert av Google Earth. For TV 2 blir det også for sært å filme en skog gjennom en fargesprakende høst, eller følge blomstringen i Hardanger.

NRK kan nemlig koste på seg å lage enda bedre TV ut over maratonsendingene, som tross alt utgjør en liten del av det totale sendeskjemaet: Flere dokumentarer, bedre nyhetssendinger. Og hva med å klinke til med en ny, påkostet dramaserie fra bohemlivet i Kristiania på 1880-tallet? Statskanalen kan til og med styrke sin posisjon, om ikke midt under OL, så i åra sett under ett.

Og det er det som tross alt teller: Å lage best mulig TV for flest mulig mennesker.
Lik Dagbladet Kultur på Facebook.
I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Det avgjørende må være at vi kan forsvare vår egen praksis i lys av internasjonale forpliktelser

  Det avgjørende må være at vi kan forsvare vår egen praksis i lys av internasjonale forpliktelser

  Vi vil alltid lytte til rådene vi får fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og frivillige organisasjoner på asylfeltet. (704 innlegg) Les mer

 • Dramatisk familiefelle

  Dramatisk familiefelle

  Dagbladet mener: Stortinget bør stoppe dette. (552 innlegg) Les mer

 • Hvor feilinformert kan man være?

  Hvor feilinformert kan man være?

  Jeg holder på å spy når jeg ser de siste uttalelsene til Trine Skei Grande. (539 innlegg) Les mer

 • (528 innlegg) Les mer

 • Tull med voldtektstall

  Tull med voldtektstall

  Hvorfor er det så viktig å «pakke inn» hvem som voldtar mest? Og peke på alt annet enn kultur og holdninger? (468 innlegg) Les mer

 • Kald vind over Norge

  Kald vind over Norge

  John Olav Egeland kommenterer. (397 innlegg) Les mer

 • Politiet setter foten ned: Odins soldater får ikke patruljere i Vestfold

  Politiet setter foten ned: Odins soldater får ikke patruljere i Vestfold

  - Det er ulovlig for andre å ta på seg ordensoppgaver. (359 innlegg) Les mer

 • Barneekteskap kan forklares, men ikke forsvares eller aksepteres

  Barneekteskap kan forklares, men ikke forsvares eller aksepteres

  Alle barn skal behandles som barn, uten diskriminering. Punktum. (294 innlegg) Les mer