At NRK ikke fikk senderettighetene til OL, er noe av det beste som har skjedd på lenge. Nå kan de heller bruke penger på maratonsendingen som Hurtigruten.

Tips oss 2400
Skipet MS Nordnorge bryter bølgene standhaftig på sin ferd nordover. Solen kaster sine langstrakte stråler i den småkrusete havoverflaten, og innhyller landskapet i et blinkende og samtidig diffust, oransje slør.

Men skipet seiler ikke alene igjennom natta. På odder, knauser, skjær, forlatte kanonstillinger, og selv i det en skulle tro var forlatte hus, på steder der ingen skulle tro at nokon kunne bu, står mennesker som utropstegn og vaier med det norske flagget. Rundt skipet, foran baugen, snart akter, på babord og styrbord, spretter racerbåter, av og til en snekke duvende, som små og overivrige delfiner som ønsker å følge skipet med på reisen så lenge som mulig.

På kaiene stimer folket sammen som i gamle dager. Krokbøyd som ung står side ved side, smilende og hilser skipet velkommen. De blir stående slik til det igjen må videre, men folket går ikke hjem etter å ha vinket skipet videre. Et lokalt band, eller et korps, fortsetter underholdningen, og festen kan fortsette.

En sprø, god idé. Det virker en hyllingsferd for et skip og en reise, men er mye mer enn det. Det er TV.

En skulle ikke tro at det var mulig: Å sende et fem og et halv dags TV-program direkte fra en båttur mellom Bergen og Kirkenes, og samtidig få mennesker til å se på det. Til alt overmål, på nisjekanalen NRK 2, som ble Norges største kanal i helga, med over 2,6 millioner seere til sammen.

Det er ikke en hvilken som helst båttur, det er Hurtigruten, som gjerne kalles verdens vakreste sjøreise. Men det er ikke båtturen i seg selv som har fått det norske folk til å gå av hengslene.

Ideen om å kringkaste hele sjøreisen er så sprø, så fjern fra all annen TV-produksjon det er mulig å komme, at det derfor er en god idé. NRK må ha fått ferten av noe stort og folkelig, kanskje noe større enn de kanskje hadde ant på forhånd, da statskanalen høsten 2009 kringkastet togreisen fra Bergen til Oslo. En reise på 7 timer og 16 minutter, alt sendt direkte, samlet til sammen 1,2 millioner seere.

NRK er i ferd med å finne opp slow-TV, en motvekt til de handlingsmettede og overregisserte TV-konseptene seerne ellers blir overfôret med. I stedet for å få konstruerte spenningskurver, som få seere egentlig ikke bryr seg særlig om, har vi i stedet fått en sending som gradvis vokser seg større gjennom gjentakelsen.

Maratonsendingen fra Hurtigruten er ikke helt ulik en TV-serie, men skiller seg likevel vesentlig siden den ikke krever noe av seerne. Det er intet plot å fordype seg i, ingen karakterer å huske på, bare virkeligheten. En befriende virkelighet, som selv reality-programmene aldri greier å skape, nettopp fordi personene der er håndplukkede av et produksjonsteam, og derfor sendt inn i for å skape en eller annen konstruert konflikt. Med sendingen fra Hurtigruten er det bare å slå på TV-en, så er seerne midt i det. Vi vet hva som skjer, det er bare å ta det innover seg.

I riktig gamle dager, før noen visste hva fjernsyn var, skal mennesker ha glodd på mark som kravlet i en jordkasse i stua. I dag kjøper folk video av gullfisk som svømmer rundt, eller en peis som brenner varmt.

Det virker å være et behov for anti-TV. Maratonsendingen fra Hurtigruten har nesten hatt en suggererende tiltrekning. Uten særlig form for virkemidler, bare med en søvndyssende og svak, monoton lyd idet bølgene brytes, har spenningen blitt løftet opp fra det hverdagslige til det sensasjonelle. Gjennom de storslåtte landskapene som åpenbarer seg bak hver fjellside, byer som sakte reiser seg i synsranden, har seerne fått servert et unikt og sjarmerende tidsbilde av Norge i dag.

Hvis en fjerner litt av begeistringen for å bli vist på TV og lar menneskene med flagg gå hjem, er seerne bokstavelig talt også blitt tatt med på en reise inn i det ukjente Norge. Steder som mange ikke kjenner til, er nå blitt framkalt i bevisstheten. Steder som en tror en kjenner godt fra før, ser ofte annerledes ut fra båten, og slik har vi fått et nytt og undrende blikk både på oss selv og andre.

Vi er kommer nærmere oss selv. I hvert fall i forhold til slik vi tror vi er, og vil framstille oss selv.

NRK har lenge vært en ensom svale i Europa. Som få av statseide tv-stasjoner har NRK greid å holde unna de kommersielle kanalene unna. TV 2, som er statskanalens største og viktigste konkurrent, har likevel greid det kunststykket å kapre OL i 2014 og 2016. Selv om sport er å regne som allmennkringkastingsoppdraget, er det likevel ingen grunn til å sippe i NRK. Det kommer flere mesterskap.

Statskanalens tap av TV-rettigheter åpner samtidig for nye og banebrytende muligheter. For å forsvare lisenspengene, må NRK våge å ta steget helt ut, også i framtida. Suksessen med Bergensbanen i 2009 og nå med Hurtigruta, viser at det er fullt mulig å skape TV som både er banebrytende og seerverdig, og som samtidig gir en innblikk i den norske folkesjelen.

NRK har et stort fortrinn. Statskanalen slipper å forholde seg til reklamepauser. Maratonsendinger kan bli de nye sendingene, som folket flokker seg rundt, som TV 2 likevel ikke kan sende.

En kommersiell TV-kanal er avhengig av å sende forutsigbare programmer, som skaper vaner hos tv-seere og annonsører. NRK kan gjøre det motsatte: De kan forundre, og danne nye tankemønstre og seervaner.

Derfor kan TV 2 neppe sende en ekspedisjon til Galdhøpiggen til fots, og filme direkte. Til glede for folk som både har vært der før, eller aldri har satt sine ben der.

En kommersiell TV-kanal ville også ha vanskelig for å inngå avtale med flyselskaper, med hensikt i å vise Norge sett ovenfra, et slags Norge sett fra luften på direkten, inspirert av Google Earth. For TV 2 blir det også for sært å filme en skog gjennom en fargesprakende høst, eller følge blomstringen i Hardanger.

NRK kan nemlig koste på seg å lage enda bedre TV ut over maratonsendingene, som tross alt utgjør en liten del av det totale sendeskjemaet: Flere dokumentarer, bedre nyhetssendinger. Og hva med å klinke til med en ny, påkostet dramaserie fra bohemlivet i Kristiania på 1880-tallet? Statskanalen kan til og med styrke sin posisjon, om ikke midt under OL, så i åra sett under ett.

Og det er det som tross alt teller: Å lage best mulig TV for flest mulig mennesker.
I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

 • Vil tvinge trygdemottakere til å stå opp

  Vil tvinge trygdemottakere til å stå opp

  Alle ledige under 30 år skal i aktivitet, ifølge Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp). (1256 innlegg) Les mer

 • En av verdens største aviser tar et oppgjør med marihuanaforbud: Det har ført til stor skade på samfunnet

  En av verdens største aviser tar et oppgjør med marihuanaforbud: Det har ført til stor skade på samfunnet

  Vil legalisere rusmiddelet. (1226 innlegg) Les mer

 • Slår hull på Israels forklaring

  Slår hull på Israels forklaring

  Hvor mange raketter skjøt Hamas mot Israel mellom 21.november 2012 og 29.juni 2014? Ingen. (1139 innlegg) Les mer

 • Israelsk utenrikstalsmann kalte Brasil «diplomatisk dverg» og raljerte over 7-1-tapet

  Israelsk utenrikstalsmann kalte Brasil «diplomatisk dverg» og raljerte over 7-1-tapet

  Israelsk diplomati sjokkerer. (871 innlegg) Les mer

 • - Hadde russergrensa gått ned til Akershus, tror jeg utfallet ville blitt annerledes

  - Hadde russergrensa gått ned til Akershus, tror jeg utfallet ville blitt annerledes

  Kirkenes-verftsjef om norske Russland-sanksjoner. (818 innlegg) Les mer

 • Før og etter angrepet

  Før og etter angrepet

  Vi trenger beredskap for å forsøke å hindre et terrorangrep mot Norge. Og vi trenger beredskap for å håndtere det som samfunn hvis det verste likevel skulle skje. (771 innlegg) Les mer

 • Fotballag manglet pass: Måtte vente to timer for å komme seg på ferga

  Fotballag manglet pass: Måtte vente to timer for å komme seg på ferga

  - Kritisk å stå her i 40 varmegrader. (676 innlegg) Les mer

 • Ikke aktuell for Liverpool likevel - besto ikke den medisinske testen

  Ikke aktuell for Liverpool likevel - besto ikke den medisinske testen

  Loic Remy. (664 innlegg) Les mer