Campingturisten med militærbakgrunn skjønte med en gang at det ble skutt med automatvåpen på øya.

Tips oss 2400
REDNINGSBÅT: Marcel Gleffe brukte denne båten til å frakte ungdommer fra Utøya. Foto:ARNT E. FOLVIK

REDNINGSBÅT: Marcel Gleffe brukte denne båten til å frakte ungdommer fra Utøya. Foto:ARNT E. FOLVIK

MILITÆRBAKGRUNN: Gleffe skjønte med en gang at det ble skutt med automatvåpen, og gikk til dette utkikkspunktet for å se mot Utøya med kikkert. 
Foto:ARNT E. FOLVIK

MILITÆRBAKGRUNN: Gleffe skjønte med en gang at det ble skutt med automatvåpen, og gikk til dette utkikkspunktet for å se mot Utøya med kikkert. Foto:ARNT E. FOLVIK

UTVIK CAMPING (Dagbladet): Marcel Gleffe var en av de aller første som kom seg ut til Utøya etter at terroristen Anders Behring Breivik begynte å skyte og drepe ungdommer fredag. Gleffe er på ferie på campingplassen Utvika like ved Utøya med familien.

- Vi satt rundt bordet på utsiden av campingvogna. Klokka var vel mellom fem og seks. Vi drakk kaffe og snakket om Oslo, fordi naboen kom løpende og fortalte om katastrofen der. Så hørte vi enkeltskudd fra Utøya. Så kom det en salve fra et automatvåpen, sier sier Marcel Gleffe til Dagbladet.

Militærbakgrunn

Han bor til vanlig på Siggerud i Ski, men kommer opprinnelig kommer fra Tyskland, har militærbakgrunn og har vært på utenlandsoppdrag tidligere.

- Jeg kjente igjen lyden fra automatvåpenet med en gang, sier han.

Mannen tok med seg en kikkert og løp til et utsiktspunkt mot Utøya.

- Da så jeg to ungdommer som svømte ut fra øya. Så kom det en røykgranat og flere salver fra automatvåpenet. Jeg så gjennom kikkerten at det kom flere personer i vannet, sier han.

Gleffe løp da tilbake til campingvogna og hentet nøklene til båten sin, en liten Pioner 15.

Da Gleffe kom fram til de første ungdommene i vannet ropte de: «Er du politi, er du politi?». Han forklarer at han kastet noen svømmevester til dem, før han kjørte videre mot øya.

- Ungdommene jeg møtte fortalte at gjerningsmannen var en politimann. De første jeg plukket opp ropte «terrorist, terrorist, terrorist!».

- Tok fire-fem turer

Gleffe begynte å ta opp så mange han klarte i båten. Han førte båten nært inn mot land av øya, og fulgte med mot land med en kikkert for å se etter massedrapsmannen.

- Jeg tok mellom fire og fem turer. Etter det ba politiet meg om å slutte, sier han.

Han anslår at han fikk med seg 20 til 30 ungdommer i båtene.

- Ungdommene var flinke. De støttet hverandre og var organiserte, og de fortalte hvem som trengte førstehjelp og første måtte tas med i båten. «Du må ta med ham, du må ta med ham, sa de», sier Gleffe.

Ikke redd for eget liv

Campingturisten tror ingen av ungdommene han plukket opp var hardt skadet.

- Sa ungdommene noe til deg?

- De var glade for å få hjelp, men de var usikre på hvem de kunne stole på.

- Fryktet du for ditt eget liv?

- Nei, jeg bare gjorde det på instinkt. Man blir ikke redd i en slik situasjon, man bare gjør det som skal til. Jeg vet forskjellen på fyrverkeri og skudd. Jeg skjønte hva det handlet om, og at det ikke var tull.

- Alt kom for seint

- Samarbeidet med politiet og redningsmannskapene etterpå var kjempebra, men alt kom for seint. Den første gangen jeg var ute var jeg helt alene, sier han.

Det var flere privatpersoner som begynte det første redningsarbeidet. Dagbladet har snakket med en fastboende var på stedet som sier at Gleffe ropte «vi trenger flere båter, katastrofe, katastrofe!».

- Han var veldig målrettet. Innsatsen hans må berømmes. Det var også andre som gjorde en stor innsats, sier en fastboende til Dagbladet.

Send tips til Dagbladet.no MMS/SMS: 2400 Tlf: 2400 0000 e-post: 2400@db.no

Mer info om tips

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.