Anders Behring Breivik (32) vurderte Jens og Jonas som for uviktige til å bli drept.

Tips oss 2400

Send tips til Dagbladet.no MMS/SMS: 2400 Tlf: 2400 0000 e-post: 2400@db.no

Mer info om tips
BESØKTE UTØYA: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i aksjon under en fotballkamp på AUFs sommerleir på Utøya torsdag.
Foto: Vegard Grøtt / Scanpix .

BESØKTE UTØYA: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i aksjon under en fotballkamp på AUFs sommerleir på Utøya torsdag. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix .

SMIL OG GLEDE: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) besøkte Utøya under øyas 60-års jubileum. Han skulle tale også i år. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet

SMIL OG GLEDE: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) besøkte Utøya under øyas 60-års jubileum. Han skulle tale også i år. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet

WHO-SJEF: Gro Harlem Brundtland har flere ganger besøkt Utøya, her som WHO-sjef. Foto:Thomas Bjørnflaten / SCANPIX

WHO-SJEF: Gro Harlem Brundtland har flere ganger besøkt Utøya, her som WHO-sjef. Foto:Thomas Bjørnflaten / SCANPIX

VOLDSOM EKSPLOSJON: Men bomben mot regjeringskvartalet kan ha vært en avledningsmanøver. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet

VOLDSOM EKSPLOSJON: Men bomben mot regjeringskvartalet kan ha vært en avledningsmanøver. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet

(Dagbladet): Det kan Dagbladet avsløre i dag.

Politiadvokat Christian Hatlo sier til Dagbladet at Behring Breivik i et avhør forklarte at han ville gjort det samme om igjen, om han hadde fått muligheten.

- Det er en spesiell sak. Jeg har aldri opplevd en liknende gjerningsmann.

Lese opp manifest

- Er han fornøyd med det han har gjort?

- Jeg tror ikke at man skal bruke det uttrykket. Han mener at han var tvunget til å gjøre dette.

Politifolk som har utført avhørene har karakterisert Anders Behring Breivik som «kald» når han forklarer seg. I avhør har Breivik (32) forklart at han bare er delvis fornøyd med hva han oppnådde fredag ettermiddag. Han er fornøyd med antallet drepte, og fornøyd med å ha rammet unge, lovende Arbeiderparti-politikere.

- Men han ønsket å lese opp manifestet sitt, hans politiske tanker og verdensbilde, på Utøya. Det fikk han ikke mulighet til, sier en informert kilde til Dagbladet.

Ville ta Gro

Klokka 11.10-12.40 på fredag talte Gro Harlem Brundtland til AUFerne på Utøya. Dagbladet får bekreftet at Breivik aller helst ønsket å skyte og drepe Gro Harlem Brundtland. Gro var selve landsmoderen, og ikonet for alt Breivik hatet så intenst.

Hun hadde bygget det Norge han var i en selverklært krig mot.

På nettet hadde han i debattinnlegg allerede omtalt Ap-legenden som «landsmorderen». Etter ni års planlegging kunne han nå — endelig - myrde Gro slik han følte hun drepte hans drøm om et helhvitt Norge.

Droppet Jens

Dagene før og etter Gro Harlem Brundtland besøkte Utøya, henholdsvis torsdag og lørdag, sto Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg på programmet for ungdomsleiren.

I avhør har det kommet fram at det var fullstendig bevisst og kalkulert fra Anders Behring Breiviks side å ikke angripe de to kanskje mektigste enkeltpersonene i det politiske Norge i dag.

Jens og Jonas er viktige i nåtida, men i det store perspektivet er de bare to ledere i mengden. Ingen av dem ville, når Norges-historien skulle skrives på nytt, få samme posisjon som Gro Harlem Brundtland.

- Han hadde studert Utøya-programmet nøye, og handlet deretter, sier en informert kilde.

Avledningsmanøver

Funn i politiets etterforskning tyder på at bombeangrepet mot Regjeringskvartalet kan ha vært en avledningsmanøver. Det var fredag og midt i fellesferien, da bare et fåtall byråkrater var på jobb.

I utgangspunktet var det et dårlig tidspunkt å ramme regjeringsbygningene om målet var å drepe mange. med ei bombe.

- Det framstår som et merkelig tidspunkt, sier en kilde som kjenner etterforskningen.

Det Breivik imidlertid lyktes med, var å dirigere det som kunne krype og gå av politifolk til Oslo sentrum, noe som kan ha påvirket at det tok over en time fra det første varselet kom inn hos Nordre Buskerud politidistrikt til beredskapstroppen hadde kontroll på 32-åringen.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.