Nå er Lisbeth Lillebøe suksessdesigner.

Tips oss 2400
FARGEKLATTER: Med sterke farger skal regnværsdagene bli mindre grå og triste. Foto: Tor Erik H. Mathiesen

FARGEKLATTER: Med sterke farger skal regnværsdagene bli mindre grå og triste.
Foto: Tor Erik H. Mathiesen

DEN FØRSTE OG DEN SISTE: Under den stripete genseren som er ny i høst har Lisbeth en bluse fra sin aller første kolleksjon. Foto: Tor Erik H. Mathiesen

DEN FØRSTE OG DEN SISTE: Under den stripete genseren som er ny i høst har Lisbeth en bluse fra sin aller første kolleksjon.
Foto: Tor Erik H. Mathiesen

NYTT I HØST: Sydvester har tilhørt Lisbeths kolleksjoner lenge, men paraplyer selges for første gang i høst.  Foto: Tor Erik H. Mathiesen

NYTT I HØST: Sydvester har tilhørt Lisbeths kolleksjoner lenge, men paraplyer selges for første gang i høst.
Foto: Tor Erik H. Mathiesen

Lisbeth Lillebøes råd:

Å lykkes med egen bedrift

• Vær forberedt på at det kan bli både psykisk og økonomisk belastende, og at ting vil ta tid.

• Ha utholdenhet!

• Knytt til deg kontakter fra andre miljøer, med den nødvendige kompetansen som du selv ikke har.

• Ha en langsiktig og en kortsiktig plan.

• Hold fokus!

• Man må «belite seg», som man sier i Bergen. Du må tilpasse deg, lytte til råd og ikke på død og liv presse fram egne ønsker.

• Men vær tro mot deg selv.
PÅ KONTORET: Målet med designen er at folk skal føle seg fine, også i regnet. Foto: Tor Erik H. Mathiesen

PÅ KONTORET: Målet med designen er at folk skal føle seg fine, også i regnet.
Foto: Tor Erik H. Mathiesen

OGSÅ ULL: Lisbeth utvider hele veien, og har også ullklær i tillegg til alt av regntøy. Foto: Tor Erik H. Mathiesen

OGSÅ ULL: Lisbeth utvider hele veien, og har også ullklær i tillegg til alt av regntøy.
Foto: Tor Erik H. Mathiesen

(Dagbladet God torsdag): Vi begynner med en solskinnshistorie.

- Jeg sto i et parkeringshus i Bergen. Solen var lav, og strålene kom inn på skrå. I solskinnet kom det en dame kledd i gult fra topp til tå. Hele antrekket var designet av meg. Og jeg så at hun følte seg velkledd, sier Lisbeth Lillebøe (56).

Hun har gjort regnværsdagene fargerike med sine regnkåper, sydvester og støvler under merkenavnet Blæst. Hun har mottatt Norges Designråds utmerkelse, Merket for god design, og har fjortende kolleksjon under arbeid. Klærne selges i minst åtte europeiske land, i Australia og Canada. Og i dag tar hun imot oss i et drømmehus av en villa i Wergelands-området i Bergen.

Men veien fram har ikke vært like morsom og leken som klærne.

- Det har vært en veldig lang vei dit jeg er nå, sier hun.

Satte hus og hjem i pant

I år etter år, gang på gang, stilte hun opp med egendesignede klær på bransjetreff. Og gang på gang kom hun hjem, tomhendt. Ingen ville ta sjansen på en designer som sto alene, uten referanser og nettverk.

- For hver gang jeg kom hjem fra messer og møter uten utbytte, ble det tyngre. Men jeg prøvde alltid nye strategier. Jeg hadde sånn tro på det jeg gjorde, og visste at kundene ville like det om de bare fikk se, sier Lisbeth.

Nest siste gang ga hun derfor alt.

- Jeg satte hus og hjem i pant og utviklet en ny og spennende linkolleksjon. Jeg var egentlig veldig syk da, og hadde ikke krefter til noe. Men jeg leide en suite i Oslo og ringte rundt til potensielle kunder så vi hadde avtaler i forkant. Over 30 avtaler hadde jeg. Da dagen kom, var jeg for syk til å reise til Oslo, så jeg hadde ansatt noen som kunne ta seg av det hele. Men ikke én eneste kunde dukket opp.

- Da var jeg ganske langt nede i kjelleren. Hva pokker gjør jeg nå, tenkte jeg, jeg kan jo ikke gi meg.

Stipend

Det var da hun tenkte på regntøy. Hun tegnet en kolleksjon, fikk den produsert i Polen. Så reiste hun til Oslo fashion week i 2005. Her møtte hun Harald Schjøtt-Rivers, agenten som skulle hjelpe henne videre. Men heller ikke denne runden ble udelt positiv. Klærne var for dårlig produsert. Sømmene gikk opp og glidelåser ble ødelagt. Klær kom i retur.

- Jeg var så fortvilet. Og ante ikke hvordan jeg skulle ta fatt igjen. Så oppdaget jeg en liten annonse i Bergens Tidende. «Stipend til fremme av Bergens næringsliv», sto det. Jeg søkte, og fikk to stipend jeg måtte reise for.

Hun satt i rullestol da, utmattet av ME. Men hun reiste ut, til motemesser i Paris og København. Og det viste seg å være viktige reiser.

- Det første jeg så på messen i København, var en mann som pakket ut regntøy fra en sekk. Han leverte tøyet til en av standene, og hastet videre. Da løp vi etter. Eller - jeg satt og min datter Pia, som dyttet rullestolen, løp, sier Lisbeth.

Mannen viste seg å være regntøyprodusent med 20 års erfaring fra bransjen. Og han kom fra Bergen. Han har vært Lisbeths produsent siden.

Med dette møtet løsnet det for Blæst. Nå, med godt håndverk og god design, fikk de fotfeste i markedet. Etter mange år med slit.

Måtte ha hjelp til alt

Fra 1997 til 1999 lå hun til sengs, bare avbrutt av uendelig mange prøver og utredninger hos lege. Å få diagnosen tok tid, fordi alt annet måtte utelukkes.

- Det var forferdelig. Jeg var engstelig, fordi jeg ikke forsto hva som feilet meg. På det verste måtte jeg ha hjelp til alt, til å gå på toalettet og til å spise. Jeg trodde aldri jeg skulle komme meg opp igjen, sier Lisbeth.

- Da jeg fikk diagnosen ME ble jeg egentlig lettet. Dette dør du ikke av, sier Lisbeth, som mener det å ligge til sengs så lenge gir et nytt perspektiv på livet.

- Når jeg kommer meg opp nå, vil jeg følge mine drømmer, tenkte jeg. Jeg ville skape meg en arbeidsplass innen design, og jeg ville gjøre noe for sosialt vanskeligstilte barn.

Fra seng til sofa

Litt etter litt fikk hun flere krefter. Til å begynne med var ett gjøremål om dagen nok. Så med én telefon daglig bygget hun opp et firma. Hun ringte banken den ene dagen, en tømrer den neste. Første brikke som falt på plass var atelieret i hagen.

- Da kjøpte jeg en sofa, så jeg kunne ligge på jobben min i stedet, sier Lisbeth.

Designplanen var påbegynt og hun kom seg opp, fra senga til rullestolen og over på krykker. Men hun nøyde seg ikke med det. Også den andre drømmen, å hjelpe vanskeligstilte barn, skulle settes ut i live. Datteren og broren Julian fikk tidlig ei lillesøster adoptert fra Guatemala. Sammen fikk de så en lillebror, da fostersønnen Gerhard kom til familien i 2002. Dette var etter de første mislykkede bransjetreffene, omtrent samtidig som den tomme suiten i Oslo og før fiaskoen fra Polen. Og hele veien var Lisbeth syk.

Optimist

Hun gjør ikke noe nummer av det. «Da satt jeg i rullestol», kan hun si, som et apropos når hun snakker om utviklingen av Blæst. Eller: «Så gjemte jeg krykkene i resepsjonen og stavret meg inn til Innovasjon Norge. Etterpå sov jeg i tre dager».

- Dette er vanskelig for meg, å stå fram på denne måten. Jeg vil gjerne fortelle andre ME-syke at det er mulig å komme seg ut av det, men samtidig vil jeg helst ha så lite fokus på sykdommen som mulig, sier Lisbeth.

Og det er her det ligger. Å gå fra sykeseng til fulltidsjobb som suksessrik designer har nok for Lisbeth handlet om å være realistisk optimist. Ikke ignorere sykdommen, ikke presse seg for hardt, men heller ikke ta mer hensyn enn nødvendig.

- Da jeg lå nede var det viktig å heller fokusere på det jeg kunne gjøre, enn det jeg ikke kunne. Nå er ikke ME et tema lenger, jeg føler meg relativt frisk. Men jeg merker at det ligger latent.

- Jeg har jo fått en støkk, og jeg må være veldig på vakt. Av og til kan jeg kjenne små antydninger, av kvalme og slapphet. Angst. Men man må ikke stoppe opp i det, sier Lisbeth.

Vil selge i Korea

Hun får henvendelser hver dag nå, fra håpefulle forhandlere. Nå er det hun som må si nei. Og på messer er det kø utenfor standen. Til høsten kommer en ny kolleksjon, med nye modeller av ull- og regntøy, støvler i samarbeid med Viking og, nytt av året, paraplyer.

- Nå selger Louisiana i Danmark og Museum of Contemporary Art i Chicago mine produkter. Og her om dagen fikk jeg mail fra koreansk tv-shop med spørsmål om å selge klærne mine, sier Lisbeth.

- Er du redd påkjenningen blir for stor?

- Nei. Jeg har fått flotte partnere med solid kompetanse som driver selskapet så jeg kan holde fokus på design, sier Lisbeth.

- Det som skjer nå, er en drøm.
DRØMMEN:  Lisbeth Lillebøe har skapt regntøy for den lekne. Foto: Tor Erik H. Mathiesen

DRØMMEN: Lisbeth Lillebøe har skapt regntøy for den lekne.
Foto: Tor Erik H. Mathiesen

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen