Eksperter foreslår å bruke nett, magneter eller enorme paraplyer.

Tips oss 2400
BITTESMÅ BITER MED STOR HASTIGHET: Et stort krater ble oppdaget i frontruta til romferjen Challenger i 1983 etter at den ble truffet av et malingflak. Foto: NASA

BITTESMÅ BITER MED STOR HASTIGHET: Et stort krater ble oppdaget i frontruta til romferjen Challenger i 1983 etter at den ble truffet av et malingflak. Foto: NASA

FARLIG: I 2007 ble romferjen Endeavour truffet av et lite objekt som laget et hull på nesten én cm. Foto: NASA

FARLIG: I 2007 ble romferjen Endeavour truffet av et lite objekt som laget et hull på nesten én cm. Foto: NASA

(Dagbladet): Problemet med brukte hjelperaketter, istykkersprengte satellitter, vrakgods, malingflak og annet søppel som har samlet seg i omløpsbane rundt jorda etter 54 år med romfart er så stort at vi nå må tenke på å rydde opp, mener eksperter.

Nøyaktig hvordan dette skal gjøres med dagens teknologi er uklart, men lederen for et panel som i dag offentliggjør en rapport om saken er innom ideer som «kosmiske versjoner av nett, magneter og enorme paraplyer», ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Farlig

Problemet er reelt og farlig. For øyeblikket er det rundt 22 000 biter romskrot som er store nok til å spores med instrumenter fra jorda, og flere titalls millioner mindre fragmenter som også kan føre til skader på satellitter og romskip når de treffer i en hastighet på flere titalls tusen kilometer i timen.

Den internasjonale romstasjonen ISS må ofte endre banen for å unngå skrot som potensielt kan treffe, og i verste fall føre til tap av menneskeliv og svært kostbart utstyr.

- Vi har mistet kontrollen over omgivelsene, sier tidligere NASA-forsker Donald Kessler, som ledet arbeidet og rapporten fra National Academy of Sciences, til AP.

Kina sprengte satellitt

Da problemet i sin tid først ble identifisert, ble det utarbeidet avtaler for å sikre at skrot som havner i rommet omsider faller ned og ned brenner opp i atmosfæren, ifølge rapporten. Men to hendelser de siste åra «utraderte alt vi har jobbet for i 25 år», sier Kessler.

Under en våpentest i 2007 brukte kineserne et missil for å sprenge en gammel værsatellitt, noe som førte til 150 000 biter romskrot større enn én centimeter. Og to år etter ble problemet ytterligere forverret etter at to satellitter kolliderte over Sibir.

- Disse to hendelsene doblet mengden fragmenter i omløpsbane rundt jorda, sier Kessler, som mener at noe nå må gjøres

- Vi må se på mulighetene for å få ryddet opp, sier han.

Uvanlige tiltak

Rapporter nevner ikke spesifikke tiltak, men refererer til en rapport fra en tenketank under det amerikanske forsvarets avanserte forskningsprosjektetat DARPA.

Studien, kalt «Catcher's Mitt» («Mottakerhanske») nevner uvanlige framgangsmåter som harpuner, nett, tjor, magneter og paraplyformede innretninger som kan sope opp søppelet, ifølge AP.

Kessler, som mener teknologier som dette er påkrevd, liker særlig ideen om en satellitt som er utstyrt med nett som kan skytes ut mot romskrot. Nettet er koblet til et elektromagnetisk tjor som kan trekke søppelet nedover, slik at det brenner opp i atmosfæren, eller puffe det oppover til en tryggere omløpsbane, sier han til AP.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen