Norge og Albania er de eneste landene med forbud.

Tips oss 2400
I oktober 2010 gikk 60 pokerspillere i Norge sammen om å finansiere en markedsundersøkelse om poker sin posisjon i befolkningen. Resultatene var klare i februar i år: Over 300 000 nordmenn spiller poker og så lite som 18 prosent av de spurte er for et totalforbud mot å spille livepoker i Norge, som sammen med Albania er eneste landet i Europa med et forbud.

Pokerspillere representerer hele befolkningen. Da jeg dro til Riga i april for å spille norgesmesterskap i poker møtte jeg både forretningsfolk, studenter og profesjonelle pokerspillere. I tillegg blir poker spilt av ansatte i politiet, lærere, uføre, brannmenn, advokater, leger og representanter for de fleste andre yrker i Norge.

Når nærmere ti prosent av befolkningen melder at de spiller det som er verdens mest populære kortspill, er det da riktig av de folkevalgte å fortsette å forby spillet for en stor gruppe nordmenn som utøver en sosial og fredelig hobby?

I 2010 var det 141 telefonsamtaler til hjelpelinjen fra bekymrede spillere eller pårørende der poker ble nevnt som hovedproblem. Dette er ikke skremmende tall i et samfunn med nesten fem millioner innbyggere. Det vil argumenteres med at det finnes mørketall, men hvis dette skal brukes som argument mot poker vil jeg gjerne spørre: Vil ikke regulerte, lovlige forhold for poker i Norge gjøre at man lettere kan plukke opp de som sliter og spiller vekk hus og hjem?

I Sverige har antall innringere til «Stodlinjen» som har oppgitt poker som hovedproblem sunket med nesten 30 prosent de siste fire årene, mens automatspill og sportsspill har økt i omfang. Dette gir indikasjoner på at poker ikke nødvendigvis er den største trusselen mot ansvarlig spilling.

Det internasjonale tankesportforbundet (IMSA) anerkjente i fjor poker som et «smart spill for smarte personer» (deres slagord) på lik linje med spill som sjakk og bridge. Svensk høyesterett slo også fast i en dom avsagt 6. april at ferdigheter spiller en vesentlig rolle i poker. At spillet nå på noen som helst måte kan bli sett på som et lykkespill er meg og hundretusener av pokerspillere i Norge helt uforståelig.

Vil vi virkelig lære den unge, oppvoksende slekt at det vi ikke liker, det forbyr vi? Flere og flere spiller poker og ønsker å gjøre det innenfor lovens rammer. Vi trenger en åpen, sunn debatt om poker i Norge nå.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

  • Sjokkmåling for Frp - laveste på 17 år

    Sjokkmåling for Frp - laveste på 17 år

    - Frp har fått ansvaret for en usannhet om at statsbudsjettet er usosialt, sier Per Sandberg. (1850 innlegg) Les mer

  • Absurd forbud mot MDMA

    Absurd forbud mot MDMA

    MDMA kan være skadelig, men det rangeres som mindre skadelig enn alkohol og nikotin. (1454 innlegg) Les mer

  • Hva brast så høyt?

    Hva brast så høyt?

    Etter fire år med stabilt flertall på meningsmålingene, butter det nå for de borgerlige partiene. Det kan være mer alvorlig enn et blaff, skriver Stein Aabø. (1017 innlegg) Les mer

  • - Har mistet all troverdighet

    - Har mistet all troverdighet

    Frp mener Thomas Hylland Eriksen har meldt seg ut av samfunnsdebatten. (1018 innlegg) Les mer

  • Åtte russiske fly observert nær norsk luftrom

    Åtte russiske fly observert nær norsk luftrom

    Stor formasjon fløy langt inn i Vest-Europa (900 innlegg) Les mer

  • Hun gikk ut på gata i vanlige klær. Så begynte menn å slenge med leppa

    Hun gikk ut på gata i vanlige klær. Så begynte menn å slenge med leppa

    Kjemper mot trakassering på gata. (840 innlegg) Les mer

  • Kvinner, kropp, kritikk og kommentarfelt

    Kvinner, kropp, kritikk og kommentarfelt

    Faen ta dere, anonyme drittslengere. (845 innlegg) Les mer

  • Lovet slanking - lar staten ese ut

    Lovet slanking - lar staten ese ut

    Offentlig sektor vokser rasker enn privat - selv med Frp i regjering. (822 innlegg) Les mer