Mannen PST fryktet skulle ta livet av karikaturtegneren Kurt Westergaard, nekter for at han hadde slike planer.

Tips oss 2400

Kurt Westergaard

Kurt Westergaard har i flere år vært drapstruet. I 2005 tegnet Westergaard profeten Muhammed.

Karikaturtegningen som først ble trykket i den danske avisa Jyllands-Posten viser en mann med skjegg og en turban utformet som en antent bombe.

I 2010 forsøkt en somalier å drepe Westergaard med øks. Han har de siste åra vært utsatt for en rekke drapstrusler.

Rundt 140 mennesker skal være drept og over 800 skadd i kamper og demonstrasjoner med utgangspunkt i de omstridte karikaturtegningene.

(Dagbladet): Dagbladet fikk i går kontakt med mannen PST mener var hjernen bak et planlagt terrorattentat i Oslo denne uka.

- Ville eller skulle du ta livet av karikaturtegneren Kurt Westergaard?

- Nei! Er det eneste mannen i 30-åra ønsker å si til Dagbladet om Kurt Westergaard-saken.

I går kunne Dagbladet avsløre at PST hadde informasjon om at en mann — som er godt kjent av både det ordinære politiet og sikkerhetspolitiet — skulle være i besittelse av automatvåpen og sprengstoff. Opplysningene førte til at alarmen gikk hos PST.

Sikkerhetspolitiet mener mannen og hans nettverk har «gjennomføringsevne og kapasitet» til å utføre terrorattentat i Norge.

- Tidligere kriminell

Mannen som PST har fulgt med argusøyne, reagerer kraftig på Dagbladets omtale av ham.

- Dagbladet omtaler meg som kjent kriminell. Det er ikke riktig. Virkeligheten er at jeg er tidligere kriminell, sier mannen som nekter kjennskap til det planlagte terrorattentatet mot Jyllands-Postens karikaturtegner Kurt Westergaard.

Mannen som er i 30-åra er straffedømt flere ganger. Ifølge ham selv ligger det flere år tilbake. Han avviser på det mest bestemte at han i dag er kriminell.

Han er norsk statsborger og har ifølge Politiets sikkerhetstjeneste tilknytning til et islamistisk ekstremistmiljø.

De siste ti åra er han dømt og funnet skyldig i kriminelle forhold i 2001 og 2006.

Sprengstoff

Ingen i PST var i går tilgjengelig for kommentar om det planlagte terrorattentatet mot Kurt Westergaard på Litteraturhuset.

Etter hva Dagbladet erfarer jobber sikkerhetspolitiet fortsatt med saken. Opplysningene om automatvåpen og sprengstoff blir tatt svært alvorlig.

Det var i går umulig å få avkreftet eller bekreftet om politiet har gjort beslag av automatvåpen eller sprengstoff som kan knyttes til terrorplanene.

Ved siden av agentene til PST ble også tungt bevæpnet politi fra beredskapstroppen til Oslo-politiet brukt til å sikre området rundt Litteraturhuset i Oslo tirsdag.

Dagbladet får bekreftet at sikkerhetspolitiet ikke var sikre på om de fryktede terroristene skulle gjennomføre terrorattentatet, selv om Kurt Westergaard kvelden før hadde avbrutt sitt besøk i Oslo. Mandag ettermiddag reiste Westergaard og hans livvakter fra PET (Politiets Efterretningstjeneste i Danmark) hjem til Aarhus.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen