Helgemeny med lammelår, bruschetta og sjokolade.

Tips oss 2400
Helgen er reddet!

Når jeg vet at jeg har knasende bruschetta, en lammesteik og mørk sjokolade med macadamianøtter til dessert - ja da er kan kvelden komme likegodt komme med en gang.

Forrett: Bruschetta - aldri feil

Bruscare betyr omtrent "grilla over kull". Heldigvis behøver man verken grill eller kull. Man kommer faktisk langt med en brødrister, om man vil gjøre det kjapt: Rist brød eller loff, gni dem inn med et hvitløk fedd (slik...) og ha på olivenolje (hvilken type? sjekk testen).

Nå har du en bruschetta i sin reneste form. Nå er det vanlig å legge på hakkede tomater, litt spekamat, ost eller lignende. Jeg liker egentlig å lage noen forskjellige - og bruke basilikum, oregano, gressløk - og variere med oster etter hva jeg har (parmesan, mozzarella etc).

Hovedrett: Lammestek

Nå er det mye ferskt lammekjøtt å få tak i. Har du ikke gjort det før (eller er nysjerrig), så sjekk ut denne videoen her. Heldigvis er lammelår det mest tilgivende kjøttet vi har. Eventuelle feitrinn til tross, en lammestek blir godt selv om steker det litt for mye - eller litt for lite.

Hva skal du ha til? I oppskriften er det en rotmos. Det er godt og klassisk, så klart, men det finnes også andre muligheter. Sesongpolitisk er sopprisotto innertier nå. En løk- og soppstuing er et godt alternativ. Har du lyst masse gode høstgrønnsaker er Bent Stiansens rataouille en sikker hit.

Dessert: Sjokolade med macadamianøtter

Kjøp deg litt god, mørk sjokolade. Kok opp fløte, hell det over sjokoladen, rør rundt og sett i kjøleskapet... vent ... er den passe stiv? Akkurat sånn at de nøttene du har ristet litt pannen ikke synker helt nedi? Og så: Dryss over litt flaksalt. Enkelt og veldig, veldig godt.

Har du større ambisjoner kan du også teste kanelegget med sjokoladesaus...

Ha en god, velsmakende helg!


Les også:
Pannekaker med ny topp
En ukemeny for deg som liker god mat
Slik lager du perfekte muffins
Den perfekte vaffeloppskriften
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Grillet bruschetta med spekeskinke og tomat

Grillet bruschetta med spekeskinke og tomat
Bruschetta blir enda bedre når de lages på grillen...

INGREDIENSER
8 sk spekeskinke
4 sk landbrød eller loff
6 ss olje til pensling
4 ss aioli (majones med hvitløk)
8 stk cherrytomater
1 ts grovt salt

FREMGANGSMÅTE
1. Pensle brødskivene med olivenolje på begge sider. Grill dem på grillen til dem har fått en gylden stekeskorpe.

2. Legg tomatene i en ildfast form. Ha over olivenolje og strø på salt. Sett det på grillen med lokk over i 8 -10 minutter.

3. Ha aÏoli og spekeskinke på skivene. Topp det hele med bakte tomater.

Klassisk lammestek med silkemyk sellerirotmos

Klassisk lammestek med silkemyk sellerirotmos
Denne lammesteken er av helt klassisk karakter. Helt fantastisk. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lang tid det tar, men beregn minst 2 timer.

INGREDIENSER
4 porsjoner
0,5 potte rosmarin
2 stk hvitløk
1 stk lammelår
2 stk sellerirøtter
200 g smør
1 kg potet
olje
4 dl rødvin
2 ts sukker
1 ts maisenna

FREMGANGSMÅTE
Lag små lommer i lammelåret. Skjær hvitløken i skiver. Dytt skivene inn i låret. Gjør det samme med rosmarinen. Sett i steketermometer i midten av låret. Sett låret på ovnen på 180 grader i en langpanne (eller lavere om du har god tid).

Sjokolade med macadamianøtter

Sjokolade med macadamianøtter
Så enkelt kan det være å lage noe så godt...

INGREDIENSER
3 dl kremfløte
200 g kokesjokolade
1 neve macadamianøtter
flaksalt

FREMGANGSMÅTE
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

  • Empatisk svikt

    Empatisk svikt

    De marginale antifeministiske stemmene har en enestående mangel på empati i måten de møter #jegharopplevd på. (596 innlegg) Les mer

  • Sandberg om Venstres asylhåp: - Det er bare én måte å forstå dette på

    Sandberg om Venstres asylhåp: - Det er bare én måte å forstå dette på

    Venstre har en annen forståelse av hva de har avtalt om familiegjenforening, enn det Frp har. (563 innlegg) Les mer

  • Jonas ut av tåka

    Jonas ut av tåka

    Det eneste Jonas Gahr Støre vet er at det bare kan gå nedover fra her. (466 innlegg) Les mer

  • KRLE: Religiøs grådighet

    KRLE: Religiøs grådighet

    K-en tilbake i KRLE er favorisering av majoriteten, og sender feil signaler. (371 innlegg) Les mer

  • Krenk - krenkere- krenkest

    Krenk - krenkere- krenkest

    Begrepsbruken i debatten, hvor det nå går inflasjon i sterke uttrykk som «kneblet» og «krenket», gjør at den polariseres og vi mister essensielle nyanser. (317 innlegg) Les mer

  • Adjøss, virkelighet!

    Adjøss, virkelighet!

    Den borgerlige tenkningen rundt NRK forholder seg ikke til samme virkelighet som forskere. Det er et problem. (308 innlegg) Les mer

  • Det jeg ikke har opplevd

    Det jeg ikke har opplevd

    Det er mange av historiene bak #jegharopplevd som jeg ikke har opplevd selv, så heldig er jeg. (254 innlegg) Les mer

  • Anundsens ladegrep

    Anundsens ladegrep

    Frykten vil bli brukt som et politisk våpen. (248 innlegg) Les mer