Helgemeny med lammelår, bruschetta og sjokolade.

Tips oss 2400
Helgen er reddet!

Når jeg vet at jeg har knasende bruschetta, en lammesteik og mørk sjokolade med macadamianøtter til dessert - ja da er kan kvelden komme likegodt komme med en gang.

Forrett: Bruschetta - aldri feil

Bruscare betyr omtrent "grilla over kull". Heldigvis behøver man verken grill eller kull. Man kommer faktisk langt med en brødrister, om man vil gjøre det kjapt: Rist brød eller loff, gni dem inn med et hvitløk fedd (slik...) og ha på olivenolje (hvilken type? sjekk testen).

Nå har du en bruschetta i sin reneste form. Nå er det vanlig å legge på hakkede tomater, litt spekamat, ost eller lignende. Jeg liker egentlig å lage noen forskjellige - og bruke basilikum, oregano, gressløk - og variere med oster etter hva jeg har (parmesan, mozzarella etc).

Hovedrett: Lammestek

Nå er det mye ferskt lammekjøtt å få tak i. Har du ikke gjort det før (eller er nysjerrig), så sjekk ut denne videoen her. Heldigvis er lammelår det mest tilgivende kjøttet vi har. Eventuelle feitrinn til tross, en lammestek blir godt selv om steker det litt for mye - eller litt for lite.

Hva skal du ha til? I oppskriften er det en rotmos. Det er godt og klassisk, så klart, men det finnes også andre muligheter. Sesongpolitisk er sopprisotto innertier nå. En løk- og soppstuing er et godt alternativ. Har du lyst masse gode høstgrønnsaker er Bent Stiansens rataouille en sikker hit.

Dessert: Sjokolade med macadamianøtter

Kjøp deg litt god, mørk sjokolade. Kok opp fløte, hell det over sjokoladen, rør rundt og sett i kjøleskapet... vent ... er den passe stiv? Akkurat sånn at de nøttene du har ristet litt pannen ikke synker helt nedi? Og så: Dryss over litt flaksalt. Enkelt og veldig, veldig godt.

Har du større ambisjoner kan du også teste kanelegget med sjokoladesaus...

Ha en god, velsmakende helg!


Les også:
Pannekaker med ny topp
En ukemeny for deg som liker god mat
Slik lager du perfekte muffins
Den perfekte vaffeloppskriften
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Grillet bruschetta med spekeskinke og tomat

Grillet bruschetta med spekeskinke og tomat
Bruschetta blir enda bedre når de lages på grillen...

INGREDIENSER
8 sk spekeskinke
4 sk landbrød eller loff
6 ss olje til pensling
4 ss aioli (majones med hvitløk)
8 stk cherrytomater
1 ts grovt salt

FREMGANGSMÅTE
1. Pensle brødskivene med olivenolje på begge sider. Grill dem på grillen til dem har fått en gylden stekeskorpe.

2. Legg tomatene i en ildfast form. Ha over olivenolje og strø på salt. Sett det på grillen med lokk over i 8 -10 minutter.

3. Ha aÏoli og spekeskinke på skivene. Topp det hele med bakte tomater.

Klassisk lammestek med silkemyk sellerirotmos

Klassisk lammestek med silkemyk sellerirotmos
Denne lammesteken er av helt klassisk karakter. Helt fantastisk. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lang tid det tar, men beregn minst 2 timer.

INGREDIENSER
4 porsjoner
0,5 potte rosmarin
2 stk hvitløk
1 stk lammelår
2 stk sellerirøtter
200 g smør
1 kg potet
olje
4 dl rødvin
2 ts sukker
1 ts maisenna

FREMGANGSMÅTE
Lag små lommer i lammelåret. Skjær hvitløken i skiver. Dytt skivene inn i låret. Gjør det samme med rosmarinen. Sett i steketermometer i midten av låret. Sett låret på ovnen på 180 grader i en langpanne (eller lavere om du har god tid).

Sjokolade med macadamianøtter

Sjokolade med macadamianøtter
Så enkelt kan det være å lage noe så godt...

INGREDIENSER
3 dl kremfløte
200 g kokesjokolade
1 neve macadamianøtter
flaksalt

FREMGANGSMÅTE
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

  • Takk til Hege Storhaug

    Takk til Hege Storhaug

    Hege Storhaug har utvilsomt rett. Problemet er religionen islam, dens ideologi og verdigrunnlag. (2348 innlegg) Les mer

  • Løgn om Israel og Gaza

    Løgn om Israel og Gaza

    Mette Nord og Liv Tørres feilinformerer om hva som skjedde i Gaza og Israel sommeren 2014. (674 innlegg) Les mer

  • Frp vil ta Melodi Grand Prix fra NRK

    Frp vil ta Melodi Grand Prix fra NRK

    Partiet mener sangkonkurransen har utspilt sin rolle og mislykkes i å engasjere de unge. NRK er sterkt uenig, men sier kritikken ikke er overraskende. (491 innlegg) Les mer

  • Langrenn: Den norske livsløgn

    Langrenn: Den norske livsløgn

    Det er lite jantelov over vårt forhold til sport i dette landet. (423 innlegg) Les mer

  • Feil om Shoaib Sultan

    Feil om Shoaib Sultan

    I stedet for å la Sultan være den positive rollemodellen han kan være i kampen for homofiles rettigheter og likeverd, fortsetter enkelte å reprodusere en gammel påstand som lett lar seg avkrefte med et googlesøk. (315 innlegg) Les mer

  • I dag får kronprinsen se det hemmelige Krekar-beviset

    I dag får kronprinsen se det hemmelige Krekar-beviset

    Holdes hemmelig av hensyn til rikets sikkerhet. (248 innlegg) Les mer

  • - Det finnes to mulla Krekar. Den første er meg. Den andre er ham PST forholder seg til

    - Det finnes to mulla Krekar. Den første er meg. Den andre er ham PST forholder seg til

    Mulla Krekar framstilt for fengsling. (229 innlegg) Les mer

  • Nord-Koreas atomvåpen bør bekymre oss

    Nord-Koreas atomvåpen bør bekymre oss

    Hårreisende at det fortsatt ikke finnes et forbud mot verdens potensielt farligste våpen (215 innlegg) Les mer