Helgemeny med lammelår, bruschetta og sjokolade.

Tips oss 2400
Helgen er reddet!

Når jeg vet at jeg har knasende bruschetta, en lammesteik og mørk sjokolade med macadamianøtter til dessert - ja da er kan kvelden komme likegodt komme med en gang.

Forrett: Bruschetta - aldri feil

Bruscare betyr omtrent "grilla over kull". Heldigvis behøver man verken grill eller kull. Man kommer faktisk langt med en brødrister, om man vil gjøre det kjapt: Rist brød eller loff, gni dem inn med et hvitløk fedd (slik...) og ha på olivenolje (hvilken type? sjekk testen).

Nå har du en bruschetta i sin reneste form. Nå er det vanlig å legge på hakkede tomater, litt spekamat, ost eller lignende. Jeg liker egentlig å lage noen forskjellige - og bruke basilikum, oregano, gressløk - og variere med oster etter hva jeg har (parmesan, mozzarella etc).

Hovedrett: Lammestek

Nå er det mye ferskt lammekjøtt å få tak i. Har du ikke gjort det før (eller er nysjerrig), så sjekk ut denne videoen her. Heldigvis er lammelår det mest tilgivende kjøttet vi har. Eventuelle feitrinn til tross, en lammestek blir godt selv om steker det litt for mye - eller litt for lite.

Hva skal du ha til? I oppskriften er det en rotmos. Det er godt og klassisk, så klart, men det finnes også andre muligheter. Sesongpolitisk er sopprisotto innertier nå. En løk- og soppstuing er et godt alternativ. Har du lyst masse gode høstgrønnsaker er Bent Stiansens rataouille en sikker hit.

Dessert: Sjokolade med macadamianøtter

Kjøp deg litt god, mørk sjokolade. Kok opp fløte, hell det over sjokoladen, rør rundt og sett i kjøleskapet... vent ... er den passe stiv? Akkurat sånn at de nøttene du har ristet litt pannen ikke synker helt nedi? Og så: Dryss over litt flaksalt. Enkelt og veldig, veldig godt.

Har du større ambisjoner kan du også teste kanelegget med sjokoladesaus...

Ha en god, velsmakende helg!


Les også:
Pannekaker med ny topp
En ukemeny for deg som liker god mat
Slik lager du perfekte muffins
Den perfekte vaffeloppskriften
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Grillet bruschetta med spekeskinke og tomat

Grillet bruschetta med spekeskinke og tomat
Bruschetta blir enda bedre når de lages på grillen...

INGREDIENSER
8 sk spekeskinke
4 sk landbrød eller loff
6 ss olje til pensling
4 ss aioli (majones med hvitløk)
8 stk cherrytomater
1 ts grovt salt

FREMGANGSMÅTE
1. Pensle brødskivene med olivenolje på begge sider. Grill dem på grillen til dem har fått en gylden stekeskorpe.

2. Legg tomatene i en ildfast form. Ha over olivenolje og strø på salt. Sett det på grillen med lokk over i 8 -10 minutter.

3. Ha aÏoli og spekeskinke på skivene. Topp det hele med bakte tomater.

Klassisk lammestek med silkemyk sellerirotmos

Klassisk lammestek med silkemyk sellerirotmos
Denne lammesteken er av helt klassisk karakter. Helt fantastisk. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lang tid det tar, men beregn minst 2 timer.

INGREDIENSER
4 porsjoner
0,5 potte rosmarin
2 stk hvitløk
1 stk lammelår
2 stk sellerirøtter
200 g smør
1 kg potet
olje
4 dl rødvin
2 ts sukker
1 ts maisenna

FREMGANGSMÅTE
Lag små lommer i lammelåret. Skjær hvitløken i skiver. Dytt skivene inn i låret. Gjør det samme med rosmarinen. Sett i steketermometer i midten av låret. Sett låret på ovnen på 180 grader i en langpanne (eller lavere om du har god tid).

Sjokolade med macadamianøtter

Sjokolade med macadamianøtter
Så enkelt kan det være å lage noe så godt...

INGREDIENSER
3 dl kremfløte
200 g kokesjokolade
1 neve macadamianøtter
flaksalt

FREMGANGSMÅTE
I denne artikkelen
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

  • Nedre aldersgrense på religion

    Nedre aldersgrense på religion

    Å innføre en 16 års aldersgrense på mannlig omskjæring vil innebære at vi setter en stopper for jødedommen i Norge. (1010 innlegg) Les mer

  • Jaktsesong på bygdedyret

    Jaktsesong på bygdedyret

    Jegerne skulle fått sympati fra meg dersom ulven gaflet innpå med småbarn. (778 innlegg) Les mer

  • -          Russland bidrar til sin egen isolasjon

    - Russland bidrar til sin egen isolasjon

    Statsminister Erna Solberg mener Putin bidrar til en urolig situasjon i Europa. (641 innlegg) Les mer

  • - Separatistene har åpnet ild mot ukrainske styrker

    - Separatistene har åpnet ild mot ukrainske styrker

    Myndighetene i gang med antiterroroperasjon. (540 innlegg) Les mer

  • - Situasjonen har tatt en farlig vending. Å bruke militæret for å undertrykke opprørere er skandaløst

    - Situasjonen har tatt en farlig vending. Å bruke militæret for å undertrykke opprørere er skandaløst

    Russland reagerer sterkt på Ukrainas «fullskala sikkerhetsoperasjon» i Øst-Ukraina. (541 innlegg) Les mer

  • Gerrard tok til tårene da dommeren blåste av kampen

    Gerrard tok til tårene da dommeren blåste av kampen

    Høydramatisk kamp mellom Liverpool og Manchester City. (504 innlegg) Les mer

  • - Jeg blir uvel, kvalm og sint

    - Jeg blir uvel, kvalm og sint

    Hundetrening på Ekebergsletta vekker reaksjoner. - Ikke representativt for kurset, sier kursleder. (503 innlegg) Les mer

  • Fjørfebransjen er en dyretragedie

    Fjørfebransjen er en dyretragedie

    ... Og landbrukspolitikken har skylden. (486 innlegg) Les mer