Sykdommene lurer om høsten. Slik ungår du å bli rammet.

Tips oss 2400

Kjennetegn på influensa og forkjølelse

Symptomer Forkjølelse Influensa
Feber Sjelden Vanligvis
Muskelsmerter Lite/lette Vanlig, ofte sterke
Frysninger Uvanlig Ganske vanlig
Slapphet Lett Moderat til alvorlig
Brå symptomstart Oppstår gradvis Kan oppstå i løpet av 3-6 timer
Hoste Produktiv hoste Tørr, uproduktiv hoste
Nysing Vanlig Uvanlig
Nesetetthet Vanlig Uvanlig
Sår hals Vanlig Uvanlig
Ubehag i brystet Mild til moderat Ofte uttalt
Hodepine Uvanlig Vanlig
Kilde: Oslo Universitetssykehus

Disse bør vaksinere seg

• Personer som er 65 år eller eldre.

• Beboere i omsorgsbolig og sykehjem.

• Voksne og barn med alvorlige luftveissykdommer.

• Voksne og barn med kroniske hjerte/karsykdommer.

• Voksne og barn med nedsatt infeksjonsresistens.

• Voksne og barn med diabetes mellitus (både type 1 og type 2).

• Voksne og barn med kronisk nyresvikt.

• Voksne og barn med kronisk leversvikt.

• Voksne og barn med kronisk, nevrologisk sykdom eller skade.

• Voksne og barn med svært alvorlig fedme.

• Gravide i 2. og 3. trimester.

• Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko kan vurderes for vaksinasjon.

Kilde: Folkehelseinstituttet
TIPS FOR Å UNNGÅ HØSTSYKDOMMENE1. Ha god hostehygiene. Dette er den vanligste måten å bli smittet på, og det er derfor viktig å unngå og hoste i ansiktet på noen.

2. Bruk engangs papirlommetørklær når du hoster. Hvis du kaster disse etter bruk unngår du å smitte andre. Dersom du ikke har papir lommetørklær tilgjengelig bør du bruke albuekroken.

3. Ha god håndhygiene. Vask hendene ofte, spesielt dersom du har hostet i dem.

4. Ha antibak tilgjengelig dersom du er på et sted der det ikke er mulig å vaske hendene.

5. Hold deg borte fra arbeid, skole og barnehage hvis du blir syk. På denne måten unngår du å smitte andre.

6. Vaksiner deg. Vaksinasjon er det viktigste forebyggende tiltaket mot influensa.Kilde: FolkehelseinnstituttetFoto: Krister Sørbø / Dagbladet

TIPS FOR Å UNNGÅ HØSTSYKDOMMENE

1. Ha god hostehygiene. Dette er den vanligste måten å bli smittet på, og det er derfor viktig å unngå og hoste i ansiktet på noen.

2. Bruk engangs papirlommetørklær når du hoster. Hvis du kaster disse etter bruk unngår du å smitte andre. Dersom du ikke har papir lommetørklær tilgjengelig bør du bruke albuekroken.

3. Ha god håndhygiene. Vask hendene ofte, spesielt dersom du har hostet i dem.

4. Ha antibak tilgjengelig dersom du er på et sted der det ikke er mulig å vaske hendene.

5. Hold deg borte fra arbeid, skole og barnehage hvis du blir syk. På denne måten unngår du å smitte andre.

6. Vaksiner deg. Vaksinasjon er det viktigste forebyggende tiltaket mot influensa.

Kilde: Folkehelseinnstituttet

Foto: Krister Sørbø / Dagbladet

(Dagbladet): Snørrete neser, feberhete panner, oppkast og magesjau hører med på høsten. Årets influensaovervåking er godt i gang, og det er nå mulig å vaksinere seg mot sesonginfluensa.

Er du ikke forsiktig kan du bli et lett offer for forkjølelse, omgangssyke, halsbetennelse, influensa eller andre virus.

- Det er mange teorier til hvorfor man blir mer syk om vinteren når det er kaldt. Sannsynligvis er det fordi vi er mer innendørs og mer tett opp hverandre, og da er det også lettere å smitte hverandre. Virus trives også bedre i kjølige omgivelser, sier lege ved avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet, Siri Hauge.

Ulike influensavirus

- Influensaen pleier først å dukke opp på slutten av året. Det som utmerker seg nå er forkjølelsesvirus. Dette skyldes skole- og barnehagestart etter sommerferien, hvor mange barn smitter hverandre, sier Hauge.

Influensaen varierer fra år til år, men som regel rammes mellom fem og ti prosent av befolkningen.

Vaksinen som er tilgjengelig i år inneholder tre ulike typer virus: pandemivirus (H1N1), influensa B-virus og H3-virus.

- En av disse kommer til å dominere, men det er umulig å si hvilken på forhånd, sier Hauge.

Avdelingsoverlege Egil Lingaas ved avdeling for smittevern ved Oslo Universitetssykehus sier det er på tide å vaksinere seg.

- Det er en god tid på året å minne om både noroviruset og influensa. Vi driver med vaksinering nå, og folk må vite at nå begynner det å nærme seg den tiden influensaen herjer, sier han.

Vaksiner deg

- Vi vet aldri når influensaviruset kommer. Det kan komme i oktober, men det kan også komme i januar. Det eneste som er helt sikkert er at det kommer. Men vi vet ikke hvor kraftig det vil ramme, eller hvilket virus som blir å dominere, sier Lingaas.

Overlege i Folkehelseinstituttet, Hans Blystad er enig med Lingaas og oppfordrer folk til å vaksinere seg, men han tror ikke årets influensasesong blir noen pandemi.

- Vaksinen fungerer ganske raskt, men det er jo ikke så mye poeng i å ta den etter at man har vært syk. Jo flere som er vaksinert, jo mindre blir smittefaren, sier Lingås.

Andre plager

Blystad sier det er andre sykdommer som kan være spesielt plagsomme om høsten.

- Luftveisinfeksjoner som forkjølelse eller en bakterieinfeksjon med mykoplasma er noe vi ser mye av på denne tiden av året. Spesielt mykoplasmainfeksjon kan være plagsomt og kan vare i tre til fire uker. Denne kan gi lungebetennelse og kan behandles med antibiotika. Da kan det være greit å oppsøke en lege, sier han.

Forkjølelse og andre luftveisinfeksjoner er plager man gjerne må regne med i en vintersesong, ifølge Blystad.

- Vi regner med at folk flest blir forkjølet to til tre ganger i året. Det er vanskelig å stedfeste hvor smitten skjer, og det er vanskelig å forebygge. Men generelt god håndhygiene er viktig.

En forkjølelse kan også gjøre kroppen mottakelig for andre plager.

- Det er ikke uvanlig at man får en forkjølelse, som gjør kroppen mer mottakelig for andre infeksjoner. Derfor er forkjølelse ofte etterfulgt av bakterieinfeksjoner som streptokokker og ørebetennelse også, sier Egil Lingaas.
symptomer.

Se opp for disse sykdommene

Forkjølelse:
Vanlige symptomer er sår hals, slapphet og i noen tilfeller lavgradig feber. Smitte skjer for det meste gjennom hånd til hånd kontakt med andre personer, eller som dråpesmitte med hosting og nysing. Personer som er utsatt for fysisk eller psykisk stress, blir lettere syke enn andre. Sykdommen går over av seg selv, og det finnes ingen effektive legemidler mot forkjølelsesviruset.

Influensa:

Vanlige symptomer er nedsatt allmenntilstand, slapphet, feber, tørrhoste, hodepine og smerter i muskler og ledd. Varigheten er vanligvis en til to uker, ofte med høy feber den første uken. For å bli kvitt influensa er det viktig med hvile og ro for at kroppen skal komme seg. Ved høy feber er det viktig med mye væske.

Omgangssyke:

Vanlige symptomer er diaré og oppkast. Sykdommen kan vare en ukes tid, men oppkasttendensen gir seg vanligvis etter en til to dager. Omgangssyke smitter lett, men er for de fleste en ufarlig tilstand. Sykdommen kan bli farlig ved at man blir uttørket, og det er derfor viktig å drikke mye.

Norovirus:

Magetarminfeksjon som fører til akutt innsettende kvalme, oppkast magesmerter og diaré. Smitter både fra person til person og gjennom mat og vann Det finnes ingen spesifikk behandling for viruset, men dersom man blir syk anbefales det at man får i seg mye væske.

Halsbetennelse:

Vanlige symptomer er smerter eller ubehag i svelget. Kommer av ulike typer luftveisvirus, ofte fra forkjølelsesviruset. I de fleste tilfeller vil halsbetennelsen gå over av seg selv i løpet av tre til syv dager. De viktigste tiltakene er å sørge for hvile og ro, men dersom halssmertene øker og du opplever ubehag ved svelging eller feber, kan det være tegn på en halsbetennelse med streptokokker. Har du halsbetennelse med streptokokker anbefales vanlig penicillinkur i syv til ti dager.

Mycoplasma lungebetennelse:

Lungebetennelse forårsaket av bakterien Mycoplasma pneumoniae. Vanlige symptomer er kraftig tørrhoste, hodepine, sår hals og beskjeden feber. Kan i noen tilfeller også gi øreplager, utslett og snue. Sykdommen er ofte langtrukken og kan vare tre til fire uker. De aller fleste blir friske uten behandling, men da vil sykdomsforløpet kunne være langvarig. For å unngå dette anbefales antibiotika.

Kilde: Norsk Helseinformatikk
I denne artikkelen

Sted:
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

 • - Israel dypt skuffet over norske myndigheter

  - Israel dypt skuffet over norske myndigheter

  Bør ikke blande seg inn i Israels sikkerhetsvurderinger. (1833 innlegg) Les mer

 • Bare 13 prosent har tro på budsjettet til Erna og Siv

  Bare 13 prosent har tro på budsjettet til Erna og Siv

  Fersk måling. (1716 innlegg) Les mer

 • Bildet som skaper raseri i Europa: - Nye SOS Rasisme sprer jødehat og nazistempler det jødiske samfunnet

  Bildet som skaper raseri i Europa: - Nye SOS Rasisme sprer jødehat og nazistempler det jødiske samfunnet

  Fransk SOS Rasisme og europeiske antirasister krever at den norske avleggeren legger ned, og stanser bruken av den gule hånda. (1357 innlegg) Les mer

 • Ikke flytt mobberne

  Ikke flytt mobberne

  Mobbere bør flyttes til nye skoler, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Jammen er vi gode på brannslukking og kortsiktige løsninger, tenker jeg da. Å flytte på et problem er langt ifra det samme som å løse problemet. (1129 innlegg) Les mer

 • Arbeiderpartiet snart dobbelt så store som Høyre

  Arbeiderpartiet snart dobbelt så store som Høyre

  Nedturen fortsetter for Høyre. (1034 innlegg) Les mer

 • La Borge bevise klimahypotesen sin

  La Borge bevise klimahypotesen sin

  UiS bør gi Borge muligheten til å utarbeide sin vitenskapelige hypotese om at klimaendringene ikke er menneskeskapte. (1029 innlegg) Les mer

 • Putin forlot G20-toppmøtet i bråhast etter Ukraina-kjeft

  Putin forlot G20-toppmøtet i bråhast etter Ukraina-kjeft

  - Ikke enige om alt. (930 innlegg) Les mer

 • Nye avgifter, miljø og formueskatt, dette ble de enige om

  Nye avgifter, miljø og formueskatt, dette ble de enige om

  Skal hente inn en milliard kroner i pose-miljøavgifter. (892 innlegg) Les mer