Mange små retter kan fort bli et stort måltid.

Tips oss 2400
Restaurant Cantina Cortina. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet

Restaurant Cantina Cortina. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet

Cantina Cortina

Youngstorget 2
Oslo.

Tlf.: 22 33 02 78

Mat: 5
Service: 5
Miljø: 4
Totalt: 5

13 småretter kr 69—89
6 pizzavarianter kr 99—119
3 desserter kr 69

I totalvurderingen veier maten mer enn service og miljø.
- Tapas?

Fredag kikket på menyen. Den er ikke veldig stor, men alle rettene er sympatisk priset. Veldig sympatisk, da ingen av dem overstiger hundrelappen.

- Visste ikke at de serverte tapasretter i Italia, sa Fredag.

- Nei, det gjør de heller ikke, sa den entusiastiske og hyggelige servitøren, som også viste seg å være stedets innehaver. En ung fyr med bakgrunn fra gourmet-italieneren Baltazar på Kirkeristen, samt flere års fartstid fra Italia.

- Dette er ikke tapas, men italienske småretter, sa han, så seg rundt i det lille lokalet, bøyde seg over bordet og hvisket: - Men hvis dere vil, kan dere gjerne kalle dem for tapas. Greit for meg.

Prinsippet er i hvert fall det samme som på en tapasrestaurant. Man bestiller småretter etter hvert og spiser til man blir mett. Og deler gjerne.

- Jeg har sans for det, sa Robinson. - Det blir noe behagelig avslappet over det hele.

Det var i mai Cantina Cortina åpnet midt i Operapassasjen. Det art deco-inspirerte interiøret i selve passasjen er flott, og hvis man ønsker å sitte og spise der, er det fullt mulig. Men ønsker man mer intime omgivelser, kan man vagle seg opp på benkene og barkrakkene i den lille restauranten og kose seg med en pizza eller diverse andre italienske godbiter.

- Flott ute, men mye koseligere inne, sa Fredag.

Lokalet var halvfullt, det vil si at det satt åtte-ti stykker der fra før - og med de fire-fem gjestene som satt ute i passasjen, hadde servitøren/innehaveren mer enn nok å henge fingrene i.

- Vin? spurte servitøren. Og fikk «ja takk» til svar. Men noe vinkart kunne han ikke frambringe. Men det han mer enn gjerne gjorde var å komme med forslag - og smaksprøver. Etter litt diskusjon, smaking og prisundersøkelser, valgte Robinson og Fredag ei flaske Villa Borghetti Valpolicella Classico 2010, som både hadde passe friskhet og passe pris (kr 450) etter deres smak.

- Skal vi se, sa Robinson. - Jeg foreslår at vi begynner med antipasti misti, altså skinke og spekemat, og så fortsetter vi med et par pastaretter...

- Høres bra ut, men kunne vært kult å prøve kalveroastbeef med tunfisksaus, sa Fredag.

Slik ble det. Foruten spekematen og roastbiffen, ble det også bestilt «mezzaluna con parmigiano», halvmåneformede pastaputer fylt med sopp i en fløtesaus med parmesan, og «mezzaluna alla calabrese», altså samme type pasta, men her i en tomatbasert saus, med svarte oliven, chili og biter av en ekstremt fantasifullt krydret pølse. Spesielt den siste gjorde inntrykk.

- Her mener jeg å kjenne smak av ingefær, kanel og anis, sa Robinson.

- Ja, jeg tror jammen du har rett. Det smaker nesten lakris. Men det er overraskende godt sammen med den godt krydrete sausen, sa Fredag.

De andre rettene fikk også godt skussmål. Bitene av lardo, som rett og slett er tynne skiver av fettlaget like under svoren på grisen, smakte himmelsk sammen med hjemmelaget focaccia.

- Smaken sitter i fettet, sies det, og her er det virkelig sant, sa Robinson.

Det som falt minst heldig ut, hos både Robinson og Fredag, var de soppfylte pastaputene i fløtesaus. Retten føltes nesten litt anonym - sammenliknet med de andre smaksbombene. Så alt er relativt.

Tiden går fort i selskap med god mat, og et par timer seinere strøk Fredag seg fornøyd over magen.

- Det så ikke ut som om det var så mye mat, men jeg begynner jommen å bli god og mett.

- Jeg også, men vi kan ikke gå herfra uten å prøve melkesjokolade-pannacottaen, sa Robinson.

Det viste seg å være en smart avgjørelse.

- Dette minner meg om mammas hjemmelagde sjokoladepudding, lett og kremet. Men mamma tilsatte aldri friske bær og hasselnøtter. Det kunne hun med fordel gjort. En suveren avslutning på et flott måltid.

- Ja, dette er et sted jeg gjerne stikker innom igjen. Enten for å spise full middag som nå, eller bare for å ta et glass vin eller to og litt spekemat, sa Fredag.

Robinson tenkte seg om.

- Og en melkesjokolade-pannacotta.•

robinson&fredag@dagbladet.no
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

  • - Israel dypt skuffet over norske myndigheter

    - Israel dypt skuffet over norske myndigheter

    Bør ikke blande seg inn i Israels sikkerhetsvurderinger. (1812 innlegg) Les mer

  • Bildet som skaper raseri i Europa: - Nye SOS Rasisme sprer jødehat og nazistempler det jødiske samfunnet

    Bildet som skaper raseri i Europa: - Nye SOS Rasisme sprer jødehat og nazistempler det jødiske samfunnet

    Fransk SOS Rasisme og europeiske antirasister krever at den norske avleggeren legger ned, og stanser bruken av den gule hånda. (1352 innlegg) Les mer

  • Ikke flytt mobberne

    Ikke flytt mobberne

    Mobbere bør flyttes til nye skoler, mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Jammen er vi gode på brannslukking og kortsiktige løsninger, tenker jeg da. Å flytte på et problem er langt ifra det samme som å løse problemet. (1115 innlegg) Les mer

  • Putin forlot G20-toppmøtet i bråhast etter Ukraina-kjeft

    Putin forlot G20-toppmøtet i bråhast etter Ukraina-kjeft

    - Ikke enige om alt. (932 innlegg) Les mer

  • Slakter partiet - får støtte av ledelsen

    Slakter partiet - får støtte av ledelsen

    Boka til Christian Tybring-Gjedde plager ikke Frp-ledelsen. Per Sandberg er tvert om enig i mye. (953 innlegg) Les mer

  • La Borge bevise klimahypotesen sin

    La Borge bevise klimahypotesen sin

    UiS bør gi Borge muligheten til å utarbeide sin vitenskapelige hypotese om at klimaendringene ikke er menneskeskapte. (845 innlegg) Les mer

  • Stillhetens spiral

    Stillhetens spiral

    Endelig vet vi hvorfor kvinner og minoriteter er underrepresentert i den offentlige debatten. (650 innlegg) Les mer

  • Aftenposten: Venstre gir opp bensinkampen mot Frp

    Aftenposten: Venstre gir opp bensinkampen mot Frp

    Budsjett-kameratene forhandler videre. (610 innlegg) Les mer