Mange små retter kan fort bli et stort måltid.

Tips oss 2400
Restaurant Cantina Cortina. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet

Restaurant Cantina Cortina. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet

Cantina Cortina

Youngstorget 2
Oslo.

Tlf.: 22 33 02 78

Mat: 5
Service: 5
Miljø: 4
Totalt: 5

13 småretter kr 69—89
6 pizzavarianter kr 99—119
3 desserter kr 69

I totalvurderingen veier maten mer enn service og miljø.
- Tapas?

Fredag kikket på menyen. Den er ikke veldig stor, men alle rettene er sympatisk priset. Veldig sympatisk, da ingen av dem overstiger hundrelappen.

- Visste ikke at de serverte tapasretter i Italia, sa Fredag.

- Nei, det gjør de heller ikke, sa den entusiastiske og hyggelige servitøren, som også viste seg å være stedets innehaver. En ung fyr med bakgrunn fra gourmet-italieneren Baltazar på Kirkeristen, samt flere års fartstid fra Italia.

- Dette er ikke tapas, men italienske småretter, sa han, så seg rundt i det lille lokalet, bøyde seg over bordet og hvisket: - Men hvis dere vil, kan dere gjerne kalle dem for tapas. Greit for meg.

Prinsippet er i hvert fall det samme som på en tapasrestaurant. Man bestiller småretter etter hvert og spiser til man blir mett. Og deler gjerne.

- Jeg har sans for det, sa Robinson. - Det blir noe behagelig avslappet over det hele.

Det var i mai Cantina Cortina åpnet midt i Operapassasjen. Det art deco-inspirerte interiøret i selve passasjen er flott, og hvis man ønsker å sitte og spise der, er det fullt mulig. Men ønsker man mer intime omgivelser, kan man vagle seg opp på benkene og barkrakkene i den lille restauranten og kose seg med en pizza eller diverse andre italienske godbiter.

- Flott ute, men mye koseligere inne, sa Fredag.

Lokalet var halvfullt, det vil si at det satt åtte-ti stykker der fra før - og med de fire-fem gjestene som satt ute i passasjen, hadde servitøren/innehaveren mer enn nok å henge fingrene i.

- Vin? spurte servitøren. Og fikk «ja takk» til svar. Men noe vinkart kunne han ikke frambringe. Men det han mer enn gjerne gjorde var å komme med forslag - og smaksprøver. Etter litt diskusjon, smaking og prisundersøkelser, valgte Robinson og Fredag ei flaske Villa Borghetti Valpolicella Classico 2010, som både hadde passe friskhet og passe pris (kr 450) etter deres smak.

- Skal vi se, sa Robinson. - Jeg foreslår at vi begynner med antipasti misti, altså skinke og spekemat, og så fortsetter vi med et par pastaretter...

- Høres bra ut, men kunne vært kult å prøve kalveroastbeef med tunfisksaus, sa Fredag.

Slik ble det. Foruten spekematen og roastbiffen, ble det også bestilt «mezzaluna con parmigiano», halvmåneformede pastaputer fylt med sopp i en fløtesaus med parmesan, og «mezzaluna alla calabrese», altså samme type pasta, men her i en tomatbasert saus, med svarte oliven, chili og biter av en ekstremt fantasifullt krydret pølse. Spesielt den siste gjorde inntrykk.

- Her mener jeg å kjenne smak av ingefær, kanel og anis, sa Robinson.

- Ja, jeg tror jammen du har rett. Det smaker nesten lakris. Men det er overraskende godt sammen med den godt krydrete sausen, sa Fredag.

De andre rettene fikk også godt skussmål. Bitene av lardo, som rett og slett er tynne skiver av fettlaget like under svoren på grisen, smakte himmelsk sammen med hjemmelaget focaccia.

- Smaken sitter i fettet, sies det, og her er det virkelig sant, sa Robinson.

Det som falt minst heldig ut, hos både Robinson og Fredag, var de soppfylte pastaputene i fløtesaus. Retten føltes nesten litt anonym - sammenliknet med de andre smaksbombene. Så alt er relativt.

Tiden går fort i selskap med god mat, og et par timer seinere strøk Fredag seg fornøyd over magen.

- Det så ikke ut som om det var så mye mat, men jeg begynner jommen å bli god og mett.

- Jeg også, men vi kan ikke gå herfra uten å prøve melkesjokolade-pannacottaen, sa Robinson.

Det viste seg å være en smart avgjørelse.

- Dette minner meg om mammas hjemmelagde sjokoladepudding, lett og kremet. Men mamma tilsatte aldri friske bær og hasselnøtter. Det kunne hun med fordel gjort. En suveren avslutning på et flott måltid.

- Ja, dette er et sted jeg gjerne stikker innom igjen. Enten for å spise full middag som nå, eller bare for å ta et glass vin eller to og litt spekemat, sa Fredag.

Robinson tenkte seg om.

- Og en melkesjokolade-pannacotta.•

robinson&fredag@dagbladet.no
John Arne Markussen

Velkommen til debatt med utgangspunkt i artikkelen ovenfor. Tenk gjennom hvordan du vil framstå i det offentlige rom. Det er ikke forbudt å være anonym. Noen ganger kan det være påkrevet. Men i de fleste sammenhenger framstår en som skriver under fullt navn som mer interessant enn en som vil skjule sin identitet. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre i kommentarfeltet. Hensikten med en debatt er å bidra til å berike ordskiftet i det offentlige rom. Vi vil ikke ha trakassering, trusler og hatske meldinger i våre kommentarfelt.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Debattregler

Mest kommentert

  • Sjokkmåling for Frp - laveste på 17 år

    Sjokkmåling for Frp - laveste på 17 år

    - Frp har fått ansvaret for en usannhet om at statsbudsjettet er usosialt, sier Per Sandberg. (1850 innlegg) Les mer

  • Absurd forbud mot MDMA

    Absurd forbud mot MDMA

    MDMA kan være skadelig, men det rangeres som mindre skadelig enn alkohol og nikotin. (1433 innlegg) Les mer

  • Hva brast så høyt?

    Hva brast så høyt?

    Etter fire år med stabilt flertall på meningsmålingene, butter det nå for de borgerlige partiene. Det kan være mer alvorlig enn et blaff, skriver Stein Aabø. (1001 innlegg) Les mer

  • - Har mistet all troverdighet

    - Har mistet all troverdighet

    Frp mener Thomas Hylland Eriksen har meldt seg ut av samfunnsdebatten. (1009 innlegg) Les mer

  • Kvinner, kropp, kritikk og kommentarfelt

    Kvinner, kropp, kritikk og kommentarfelt

    Faen ta dere, anonyme drittslengere. (830 innlegg) Les mer

  • Hun gikk ut på gata i vanlige klær. Så begynte menn å slenge med leppa

    Hun gikk ut på gata i vanlige klær. Så begynte menn å slenge med leppa

    Kjemper mot trakassering på gata. (807 innlegg) Les mer

  • Åtte russiske fly observert nær norsk luftrom

    Åtte russiske fly observert nær norsk luftrom

    Stor formasjon fløy langt inn i Vest-Europa (781 innlegg) Les mer

  • Van Persie reddet United etter 93 minutter: - Vi kan vinne serien

    Van Persie reddet United etter 93 minutter: - Vi kan vinne serien

    Straffet Chelsea etter dramatiske sluttminutter. (715 innlegg) Les mer