Ifølge SOS Rasisme er denne mannen 16 år gammel - og alle nordmenn med hans etternavn meldt inn.

Tips oss 2400

Dette er saken:

• Medlemstriksingen i SOS Rasisme er Norges-historiens største kjente tilfelle.

• Nå kreves SOS Rasisme for over 17 millioner kroner totalt fra ulike støttebevilgere. Kravene kan stige.

• Staten, Oslo kommune og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjonen (LNU) startet i 2009 og 2010 en gransking av SOS Rasisme.

• De tre instansene mener å ha funnet for høye medlemstall, investeringer i flere eiendommer med penger bevilget til antirasistisk arbeid og fiktive identiteter i medlemsregisteret.

• SOS Rasisme mener de ikke har bedrevet medlemsjuks og at investeringene ikke var i strid med regelverket.

• Dagbladet har avslørt og dokumentert hvordan medlemmer av det kommunistiske partiet Tjen Folket innehar flertallet av de høyest lønnede og viktigste posisjonene i organisasjonen.
HAUGESUND (Dagbladet): SOS Rasisme har åtte medlemmer med etternavnet Ovind, viser medlemslister Dagbladet har lest. Det er like mange Ovind som det bor i hele Norge.

Jan Flytitter Ovind (56) ler så han rister når Dagbladet ringer for å opplyse om at han er oppført som medlem av SOS Rasisme.

- Det har jeg aldri vært, sier han.

Alle er med

Ifølge SOS Rasismes medlemslister er den erfarne VG-journalisten 16 år gammel.

- Nei, så hyggelig. Men jeg føler meg jo ikke akkurat så ung, sier Ovind.

Ifølge Jan og kona Lisbeth er navnene SOS Rasisme oppgir å ha som medlemmer blant familien Ovind, et sammensurium av ikke-eksisterende personer og feilinformasjon.

Pappa ført opp

Ett av få navn Ovind kjenner igjen som reelt er faren sitt: Wilhelm R. Ovind. Samfunnsdebattanten fra Drammen døde i 2009, 85 år gammel. Faren var kjent for mye, men ikke som medlem av SOS Rasisme.

- Nei, han engasjerte seg ikke akkurat på ytterste venstre fløy, hvor SOS Rasisme vel befinner seg, sier sønnen Jan.

Ifølge SOS Rasisme betalte faren kontingent i 2008. Hadde organisasjonens data stemt med virkeligheten, hadde Wilhelm gått bort i en alder av bare 21 år.

Som Dagbladet har avslørt er det mye som ikke stemmer i SOS Rasismes medlemslister. Nå mener granskere at så mange som 9 av 10 medlemmer ikke eksisterer, aldri har meldt seg inn eller på andre måter er feilført.

Fikser på alderen

SOS Rasisme mottar offentlig støtte for medlemmer under 26 år. SOS Rasisme hevder å ha like mange medlemmer med etternavnet Ovind som det finnes i Norge - og at alle er under 26 år.

- Så unge er det få Ovinder som er, sier Ovind.

Jans kone Lisbeth står ikke i listene fra 2008 som Dagbladet henviser til, men forteller at hun for et par år siden fikk brev om at hun var medlem.

- Jeg ringte SOS Rasisme og ba dem slette meg med en gang. De er jo bare ute etter å lure til seg offentlig støtte, sier hun.

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner krever SOS Rasisme for 9,7 millioner kroner i Haugaland tingrett. Rettsaken er ventet å vare ut neste uke. SOS Rasisme avviser alle påstander om medlemsjuks og hevder det er ledd i en heksejakt.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.